PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Trešā daļa cukura diabēta pacientu nelieto tiem izrakstītos medikamentus noteiktajās devās

Doctus
Cukura diabēta pacienti, kuriem izrakstīts biežāk lietotais diabēta medikaments metformīns, retāk ievēro medikamenta lietošanas nosacījumus blakusparādību dēļ, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Diabetes, Obesity and Metabolism.

Pētnieki analizēja 1,6 miljonu 2.tipa cukura diabēta pacientu datus par medikamentu lietošanu. Dati šim pētījumam tika iegūti no 48 pētījumiem, no tiem 25 pētījumos tika salīdzinātas perorālās terapijas, 19 pētījumos tika salīdzinātas injicējamās terapijas un 3 pētījumos bija salīdzinājums starp perorālo un injicējamo terapiju un vienā pētījumā salīdzināja perorālo terapiju ar inhalējamo terapiju.

Pētnieki atklāja, ka tie pacienti, kuri lieto metformīnu, retāk lietoja medikamentu noteiktajā devā, nekā citu medikamentu lietotāji. 30 % no izrakstītās metformīna devas netiek lietoti, salīdzinājumam sulafanilureas grupā tie ir 23 % un pioglitazona grupā tie ir 20 %.

Interesanti, ka DPP-4 inhibitoriem (gliptīns), vienai no jaunajām medikamentu klasēm ir visaugstākie medikamenta lietošanas ievērošanas rādītāji, tikai 10 – 20 % no medikamenta devas netiek lietoti. Salīdzinot ar injicējamiem medikamentiem, atklājās, ka pacienti gandrīz divas reizes biežāk pārtrauc GLP -1 receptoru agonistu (piemēram, eksanadīns) lietošanu, salīdzinot ar insulīnu.

Pētnieki uzskata, ka medikamentu lietošanas atšķirības pa medikamentu grupām ir saistītas ar blakusparādībām. Metformīna lietošana var izraisīt kuņģa un zarnu trakta simptomus, piemēram, caureju un  vēdera pūšanos, savukārt DPP - 4 inhibitori kopumā ir labāk panesami. Tāpat medikamentu lietošanu ietekmē arī medikamenta lietošanas režīms, ja dienas laikā ir dažādas medikamenta devas, tad pastāv liela varbūtība, ka kāda deva aizmirsīsies.

Pētnieki uzsver, ka cukura diabēta pacientiem ļoti svarīgi ir lietot izrakstīto medikamentu noteiktajā devā, jo medikamentu nelietošana var rezultēties komplikācijās.

AVOTS: Andrew McGovern, Zayd Tippu, William Hinton, Neil Munro, Martin Whyte, Simon de Lusignan. Comparison of medication adherence and persistence in type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Diabetes, Obesity and Metabolism, 2017