PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Specializēts epilepsijas pacientu ārstēšanas un aprūpes centrs

Rīgas Austrumu Klīniskā universitātes slimnīca
Specializēts epilepsijas pacientu ārstēšanas un aprūpes centrs
Freepik
Apvienojot pieredzējušus speciālistus, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (Rīgas Austrumu slimnīcā) izveidota speciālistu komanda jeb epilepsijas vienība, lai nodrošinātu augstas kvalitātes ārstēšanu un aprūpi epilepsijas pacientiem.

 

Patlaban Latvijā nav specializēta epilepsijas centra, tāpēc bieži vien pacienta aprūpes kvalitātes līmenis tiek ierobežots ar ārsta individuālajām zināšanām epilepsijas jomā. Rīgas Austrumu slimnīcas stacionārā „Gaiļezers” gadu gaitā ir iedibinātas labas epilepsijas pacientu aprūpes tradīcijas, tāpēc epilepsijas vienības izveide ir loģisks nākamais solis augsta līmeņa epilepsijas pacientu aprūpes nodrošināšanā.

Kā akcentē Rīgas Austrumu slimnīcas Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas vadītājs prof. Egils Vītols, epilepsijas vienībā darbosies augsti kvalificēti speciālisti (neirologi, neirofiziologi, psihiatrs, psihologs, neiroķirurgs), kas varēs nodrošināt savlaicīgus ambulatoros un stacionāros pakalpojumus pacientiem. 

Egils Vītols Egils Vītols
Egils Vītols

Epilepsijas vienībā tiks veikta arī pacientu izglītošana, tai skaitā lēkmju dienasgrāmatu aizpildīšanas apmācība.

Ne mazāk svarīgi ir tas, ka turpmāk vispārējās prakses ārstiem un neirologiem būs iespēja konsultēties par sev neskaidriem pacientiem, lai nodrošinātu viņiem savlaicīgu un atbilstošu ārstēšanu.

Tāpat tiks veidots „Pirmās lēkmes kabinets”, kas nodrošinās ātru augsti kvalificētu konsultāciju pēc pirmajām epilepsijas pazīmēm, ar mērķi izslēgt vai apstiprināt diagnozi, tādējādi nodrošinot pacientam atbilstošu ārstēšanu un aprūpi. Nākotnē pacientiem, kuriem nepieciešama specifiska lēkmju diagnostika, būs pieejams arī video elektroencefalogrāfijas kabinets. Tajā nepārtrauktā speciālistu uzraudzībā pacientam tiks novērots lēkmju biežums un smadzeņu aktivitāte.

Epilepsija ir bieža saslimšana neirologa ikdienas praksē. Speciālisti lēš, ka Latvijā varētu būt ap 10 500 epilepsijas slimnieku, un ik gadu jaunu saslimšanas gadījumu skaits sasniedz tūkstoti. Strikti ievērojot ārstēšanās pasākumus, divas trešdaļas pacientu var atbrīvoties no lēkmēm.