PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pirmā palīdzība traumu gadījumā

S. Dūze
Iestājoties siltākam laikam, no glabātuvēm tiek izcelti velosipēdi un skrituļslidas, izvilkti motocikli un laivas, sagatavoti šašliku iesmi un malka ugunskuriem, bet traumu punktos tiek papildināti saišu, plāksteru un šinu krājumi. Klāt vasaras traumu laiks, tāpēc atgādinājums par sen zināmo un šis tas jauns par pirmo palīdzību traumu gadījumos gan pie slēgtām, gan vaļējām traumām.

Slēgtās traumas

Slēgto traumu grupā ierindojami:

  • sasitumi,
  • sastiepumi,
  • saišu un muskuļu bojājumi,
  • lūzumi,
  • mežģījumi.

Simptomātika šiem bojājumiem ir līdzīga, atšķiras tikai intensitātes pakāpe. Parasti novēro sāpes pie kustībām un palpatori bojātajā rajonā, lielāku vai mazāku pietūkumu un hematomu. Kustību ierobežojumi raksturīgi vairāk locītavu un apkārtējo audu bojājumu gadījumos.

Slimnieki parasti cenšas pasaudzēt bojāto rajonu, dažkārt turot roku vai kāju piespiedu pozā, kas atvieglo sāpes. Muskuļu un saišu bojājumu gadījumā var redzēt vai sapalpēt audu defektu vai iztilpinājumu, bet mežģījumu gadījumā - kustība locītavā būs neiespējama vai arī ierobežota.

Manuāli diagnozi precizēt nav iespējams - to veic ar papildu izmeklēšanas metodēm: radioloģiski - rentgenogrāfijā, ultrasonogrāfijā vai pat datortomogrāfijā. Tāpēc, sniedzot pirmo palīdzību, šādas traumas labāk novērtēt kā potenciāli smagākus bojājumus - lūzumus vai mežģījumus.

Pirmā palīdzība

Sāpju atvieglošana

Sāpes atvieglo gan medikamentozi ar pretsāpju līdzekļiem, gan arī ar lokālu iedarbību. Lokāli izmanto aukstumu - vispieejamākais ir "sauss" aukstums - aukstuma pūšļi un pakas (Physiapak). Ir arī pūšamie aukstuma aerosoli (piemēram, Spencer Ice, Articare Cold), taču, tos lietojot, būtiski ir ievērot distanci no ādas, lai neradītu ādas bojājumus.

Patlaban pieejama želeja ar atvēsinošu efektu Cold gel, kura uzklājama bojātajam rajonam, to var uzklāt arī vairākkārt, bet nevar lietot, ja ir virspusēji ādas bojājumi.

Bojātās vietas pagaidu imobilizācija

Ja ir aizdomas par sasitumiem un (vai) saišu sastiepumiem - imobilizē ar elastīgās saites palīdzību, cieši sasaitējot bojāto rajonu. Iespējams lietot Nylastic-543 elastīgās saites - labas izmēru daudzveidības dēļ. Ilgstošākai lietošanai vēlams izmantot pašfiksējošās elastīgās saites (piemēram, Co Pluss) - šīs īpašības dēļ pārsējs ilgstoši nezaudē formu.

Sporta traumu gadījumā locītavu, muskuļu fiksācijai izmanto sporta teipus - neelastīgas adhezīvas lentes (piemēram, Pro White, Trainers) un elastīgas adhezīvas lentes (piemēram, Jaylastic, Jaylastic plus II).

Ja ir aizdomas par saišu pārrāvumu, kaulu un locītavu bojājumiem, līdz slimnieka nogādāšanai pie speciālista vēlama ir transporta imobilizācija ar jebkura veida šinām (piemēram, Krāmera).

Ir šinas, ko var lietot pirkstu un nelielāku kaulu bojājumu gadījumos: Plastix Finger Splint - plastmasas pirkstu šinas. Finger Strips - griežamas, polsterētas dažādu izmēru alumīnija šinas. Alumīnija polsterētas šinas pieejamas arī pēdām un apakšstilbiem - Femoaral Leg Splint, plaukstām - Metakarpal Splint u. c. Var būt nepieciešamība arī pēc trīsstūrveida lakatiem rokas traumu gadījumā (piemēram, Armtragetuch).

Jebkura šāda trauma jākontrolē rentgenoloģiski, atceroties, ka atšķiras slimnieku attieksme pret traumu, atšķirīgs ir sāpju slieksnis un tas, cik lielu nozīmi slimnieki piešķir simptomātikai.Lielākā kļūda pirmās palīdzības sniegšanas laikā iespējama, nelietojot imobilizāciju. Nebūtu vēlamas siltumprocedūras jau traumas dienā, tas var palielināt hematomu, līdz ar to pastiprinot sāpes un ievērojami paildzinot ārstēšanos.

Lokālā terapija

Lokāli var lietot ziedes: Lioton, Dolobene, Traumeel, Indovasini u.  c. - tās uzlabo asinsriti un samazina pietūkumu, bet nebūtu vēlams lietot sildošās ziedes (Capsican, Finalgon), kas var radīt ādas kairinājumu un apgrūtināt ārstēšanu.

Kategoriski nevēlama darbība ir lūzumu un mežģījumu "ievilkšana" bez iepriekšējas izmeklēšanas un adekvātas atsāpināšanas - tas ne tikai veicinās briesmu stāstu rašanos par mediķiem, bet var radīt arī blakus audu - saišu, nervu, asinsvadu - bojājumu. Visdrošākais ir katru šādu slēgtu traumu uztvert kā potenciālu lūzumu un tā arī to ārstēt līdz diagnozes precizēšanai.

Pirmā palīdzība pacientiem ar aizdomām par galvaskausa un mugurkaula, iegurņa bojājumiem ir pacienta noguldīšana uz cietas virsmas, kakla bojājumu gadījumā - Filadelfijas apkakles uzlikšana, atsāpināšana un neatliekamās palīdzības izsaukšana.

Brūču pazīmes, šķiet, aprakstīt nav nepieciešams un to klasifikācija ir visiem zināma. Svarīgi ir novērtēt brūces dziļumu un iespējamo citu audu bojājumu.

Brūces

Iegriezumi

Sadzīvē bieži gadās sastapties ar sīkiem iegriezumiem un skrāpējumiem - asiņošana no šīm brūcēm ir niecīga, taču tāpat pastāv inficēšanās risks. Sniedzot pirmo palīdzību, svarīgi ir brūci nomazgāt, dezinficēt ar 70o spirtu. Skalot var ar 3% ūdeņraža pārskābi un uzlikt sausu pārsēju, arī ar 0,9% NaCl šķīdumu. Šajos gadījumos var izmantot nelielu plāksteru pārsējus - Cicapliae, Mepore, Opsite Postop u. c.

Ja bojājums ir plašāks, piemēram, nobrāzumi, tad lielāka uzmanība jāpievērš brūces virsmas skalošanai un atbrīvošanai no svešķermeņiem un netīrumiem, tāpat pirmās palīdzības sniegšanas laikā jādomā par to, lai brūce tiktu mazāk traumēta turpmāko pārsiešanu laikā. Ieteicams uz brūces likt Bactigrass pārsēju - eļļainu tīkliņveida pārsēju, kas satur dezinficējošas vielas un aizsargā brūces virsmu.

Nelieliem nobrāzumiem var likt Melolin pārsēju - absorbējošu, pie brūces nepielīpošu materiālu. Ja brūcei daudz eksudāta vai tā stipri asiņo, izmanto absorbējošos pārsējus Multisorb vai Mesorb.

Ja brūce neliela un šaura - to var fiksēt ar stripu palīdzību, piemēram, Leykostrip.

Absorbējošos materiālus fiksē ar pārsēju fiksācijas lentēm - Mefix, Hypafix, var izmantot elastīgās saites pārsēju fiksēšanai uz ekstremitātēm - pietiekami elastīgas fiksācijai, bet ne pārāk (piemēram, Elastomull).

Īpašu uzmanību prasa brūces vēdera dobuma un krūškurvja rajonā - patiesībā to izvērtēšanu un revīziju vajadzētu uzticēt speciālistam, lai izslēgtu iekšējo orgānu bojājumu. Brūces apstrādi izdara virspusēji, uzliek sausu, sterilu pārsēju.

Ja brūce ir krūškurvja rajonā, vēlams to slēgt ar pārsēju hermētiski. Kā īslaicīgu palīdzību varētu izmantot arī ūdeni un gaisu necaurlaidīgos pārsējus (OpSite PostOp, OpSite Flexigride).

Kostas brūces

Pirmā palīdzība kostu brūču gadījumos būtiski neatšķiras no citu brūču aprūpes. Svarīgi būtu atcerēties, ka trakumsērga ir anaerobā infekcija, un brūci skalot ar 3% ūdeņraža pārskābi.

Dažkārt brūcē var atrasties svešķermeņi - skaidas, stikla vai metāla gabali, netīrumi. Sniedzot pirmo palīdzību, no brūces var evakuēt tikai izskalojamus netīrumus. No brūces izņemt svešķermeņus var censties tikai tad, ja ir droša pārliecība, ka izdosies to izdarīt. Ja ne - izkustinot svešķermeni, to var dislocēt dziļāk audos, līdz ar to papildus inficēt blakus audus. Dažkārt, izņemot asus svešķermeņus, iespējams bojāt arī citus blakus audus un orgānus, piemēram, nervus vai asinsvadus, tāpēc labāk to darīt stacionāra apstākļos.

Vakcinācija

Svarīgi brūču gadījumā neaizmirst par vakcinēšanu pret stinguma krampjiem un/vai trakumsērgu. Tikai tad, ja pacientam ir potēšanas pase ar veikto vakcināciju ierakstiem, var neizdarīt šīs vakcinācijas.

Apdegumi

Apdegumu gadījumos būtiski ir uzzināt traumas rašanās apstākļus. Ja tas ir apdegums ar liesmu vai karstu priekšmetu, bojātajam rajonam uzliek sterilu pārsēju, var izmantot Jelonet - tīkliņveida eļļainu pārsēju brūces virsmas aizsardzībai. Lokāli izmantojam aerosolus - piemēram, Comsi, Panthenol.

Ķīmiska apdeguma gadījumā svarīgi atbrīvot brūces virsmu no ķimikālijām, skalojot ar 0,9% NaCl šķīdumu. Taču labāk šādus pacientus pēc sterila apsēja uzlikšanas nosūtīt uz specializētu nodaļu, jo ārstēšana var prasīt dažādu specifisku medikamentu izmantošanu.

Elektrotraumas

Obligāti stacionējami un rūpīgi izvērtējami ir pacienti ar elektrotraumām. Lai gan šo brūču izmērs ir neliels, iekšējie audu bojājumi var būt daudz lielāki, tāpēc pacienta turpmākā veselība un funkciju saglabāšana ir atkarīga no savlaicīgas diagnostikas un ārstēšanas. Pirmās palīdzības sniegšanas laikā ar plāksteri slēdz elektrotraumas vietas, izmantojot jebkuru sterilu plāksteri - Mepore, Cicaplaie vai OpSite.

Kļūdas

Novērtējot brūci, ir svarīgi precīzi izvērtēt bojājuma apjomu un tālāko ārstēšanu.

Biežākā kļūda, ko pieļauj paši pacienti, ir "pārāk intensīva" ārstēšana.

Svaigu brūci nosmērē ar briljantzaļo, uzber streptocīda pulveri un vēl izmanto kādu no ziedēm - tas ir drošākais ceļš uz brūces macerāciju un sekojošu strutošanu pat niecīgu skrāpējumu gadījumā. Šādas "par daudz ārstētas" brūces pēc tam veido neglītas keloīdrētas, var būt ilgstoši iekaisīgas.

Atcerieties - sniedzot pirmo palīdzību, ir svarīgi ne tikai izdarīt visu, kas jādara, bet arī nepārcensties!