PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kuri ir labākie vingrinājumi sirds veselībai?

Doctus
Spēka vingrinājumi kombinācijā ar aerobajiem vingrinājumiem, iespējams, ir labākā izvēle cilvēkiem ar lieko svaru, kuriem ir arī cukura diabēta un sirds slimību riska faktori, ziņo jaunākā pētījuma rezultāti. 

Pētnieki secināja, ka cilvēki, kuri nodarbojas tikai ar aerobajiem vingrinājumiem, samazina svaru un vidukļa apkārtmēru, tādēļ aerobo vingrinājumu programma arī ir ļoti laba un vērtīga (un patērē mazāk laika). Tiem, kuri izvēlējās tikai spēka vingrinājumus, tika novēroti nelieli ieguvumi attiecībā uz sirds veselību.

Tomēr jaunākā pētījuma rezultāti apstiprina, ka visoptimālākā programma ir aerobie plus spēka vingrinājumi. Šis secinājums arī sakrīt ar iepriekš veikto pētījumu secinājumiem un ieteikumiem, kas iesaka kombinēt regulārus aerobos vingrinājumus ar nelieliem spēka vingrinājumiem. 

Šajā pētījumā tika novēroti 196 cilvēki ar lieko svaru, kuri tika sadalīti trīs grupās. Viena grupa nodarbojās tikai ar spēka vingrinājumiem trīs dienas nedēļā uz astoņiem dažādiem trenažieriem, kuros nodarbināja augšējās un apakšējās muskuļu grupas. Otra grupa nodarbojās tikai ar aerobajiem vingrinājumiem divas stundas nedēļā, kas ir pielīdzināms 12 jūdzēm staigāšanas vai skriešanas. Trešā grupa izpildīja gan spēka, gan aerobos vingrinājumus.

Vairāk kā viena ceturtā daļa no sākotnējiem pētījuma dalībniekiem izstājās no pētījuma 8 mēnešu laikā un daži nepabeidza veselības novērtējumu pirms un pēc pētījuma. Beigās zinātnieki analizēja 86 dalībnieku veselības rādītājus pirms treniņprogrammas uzsākšanas un pēc tās.

Tika novērots, ka pirmās grupas dalībnieki (nodarbojās tikai ar spēka vingrinājumiem) vidēji pieņēmās svarā par 1,5 mārciņām, šajā grupā netika novērota cukura diabēta vai sirds slimību riska faktoru mazināšanās.

Otrās grupas dalībniekiem (nodarbojās tikai ar aerobajiem vingrinājumiem) tika novērots vidējais svara samazinājums par 3 mārciņām un pus collas samazinājums no vidukļa apkārtmēra.

Pētījuma dalībniekiem, kuri pildīja gan spēka vingrinājumus, gan aerobos vingrinājumus tika novērots vidējais svara samazinājums par 4 mārciņām un vidukļa apkārtmēra samazinājums par 1 collu. Šajā grupā tika novērots arī diastoliskā asinsspiediena un „metabolā sindroma” rezultāta samazinājums, kas atspoguļo kombinētos cukura diabēta un sirds slimību riska faktorus.

Tomēr statistiskās analīzes uzrādīja, ka dalībniekiem, kuri pildīja kombinētos vingrinājumus nav labāki iznākumi nekā tiem, kuri pildīja tikai aerobos vingrinājumus.

Pētniekiem nav skaidrs, vai lielāks svara zudumus kombinēto nodarbību grupā ir saistīts ar spēka vingrinājumiem vai arī ar kopējo laiku, kas tiek veltīts sportiskajām aktivitātēm.

Gan aerobo vingrinājumu grupas dalībniekiem, gan kombinēto vingrinājumu grupas dalībniekiem tika novērota triglicerīdu līmeņa pazemināšanās.

Pētnieki secina, ja pacienta mērķis ir samazināt cukura diabēta un sirds slimību risku, tad aerobie vingrinājumi ir vislabākais veids kā sasniegt izvirzīto mērķi, tomēr viņi arī piebilst, ka viņi nemēģina atrunāt pacientus no spēka vingrinājumiem, ja pacientu mērķis ir paaugstināt muskuļu masu.