PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Smaganu saslimšanas anamnēzē paaugstina vēža attīstības risku

Doctus
Zobu tīrīšana, diegošana un regulāra pārbaude ir svarīgi ne tikai skaistam smaidam. Lielā, perspektīvā pētījumā ar sievietēm pēc menopauzes vecumā atklāja, ka peridontoze anamnēzē ir saistīta ar augstāku vēža attīstības risku.

Pētījumā tika analizēta informācija par 65 869 sievietēm pēc menopauzes vecumā (54 – 86 gadi). Vidējais vecums bija 68 gadi. Visas sievietes atbildēja uz jautājumu, vai jums kādreiz zobārsts vai higiēnists ir teicis, ka jums ir peridontoze vai smaganu slimība. Sievietes tika novērotas 15 gadus, šajā laikā tika dokumentētas vēža epizodes.  Sievietes, kuras ziņoja par peridontozi anamnēzē biežāk bija aktīvas vai pasīvas smēķētājas, lietoja alkoholu, lietoja hormonterapiju  un viņām biežāk konstatēja vēzi. Tai pašā laikā netika novērotas statistiski ticamas atšķirības ķermeņa masas indeksā, fizisko aktivitāšu līmenī vai cukura diabēta statusā.

Vidējā novērošanas laikā 8,32 gados tika identificēti 7149 vēža gadījumi, tika secināts, ka peridontoze anamnēzē ir saistīta ar 14 % vēža riska pieaugumu (HR=1,14). Analizējot tikai nesmēķētājas (n=34 097) secināja, ka tāpat saglabājas augstāks vēža risks, ja anamnēzē ir bijusi peridontoze (HR=1,12). Saistība starp peridontozi un specifisku vēža lokalizāciju tika novērota attiecībā uz krūts vēzi (HR=1,13), plaušu vēzi (HR=1,31), barības vada vēzi (HR=3,18), žultspūšļa vēzi (HR=1,73) un melanomu (HR=1,23).

Netika konstatēta saistība starp aizkuņģa dziedzera, aknu, apakšējo kuņģa un zarnu trakta ļaundabīgiem audzējiem,  lūpas, mutes dobuma un rīkles audzējiem.

Lai gan šis nav pirmais pētījums, kurā pierādīta saistība starp mutes veselību un ļaundabīgu audzēju attīstību, šīs saistības mehānisms nav skaidrs.

 

AVOTS: Cancer Epidemiol Biomark Prev. Published online August 1, 2017.