PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kolas dzērieni: spožums un posts

E. Krustiņš
Plašsaziņas līdzekļos un sabiedrībā aktualizējies jautājums par saldinātajiem dzērieniem un to ietekmi uz veselību. Veselības ministrs Juris Bārzdiņš norādījis, ka viens no pasākumiem, lai īstenotu topošajās sabiedrības veselības pamatnostādnēs 2011.-2017. gadam noteiktos mērķus, varētu būt neveselīgu produktu, to skaitā saldināto dzērienu, reklāmas ierobežojums. Tāpēc šķita aktuāli apkopot pasaulē pieejamo zinātnisko informāciju par saldinātajiem dzērieniem. Tekstā ar vārdu "kola" jāsaprot jebkurš gāzētais dzēriens, kas saldināts ar fruktozes sīrupu, kā krāsvielu izmantojot karameli, bet skābuma regulēšanai - fosforskābi.

Asoc. prof., Dr. med. Juris Prokrotnieks, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Gastroentereoloģijas centra un endoskopiju nodaļas vadītājs: Interesants, mūsu žurnāliem netradicionālas problemātikas literatūras apskats ar korekti izvēlētiem materiāliem. Uzskatu, ka raksts ir ne tikai interesants, bet arī noderēs Doctus lasītājiem ikdienas praksē.

Raksta metodoloģija

Kopš 1886. gada, kad Džons Pembertons (John Pemberton) izveidoja dzēriena Coca-Cola recepti [1], tas neapšaubāmi kļuvis par vienu no populārākajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Un, lai arī paralēli tam radušies daudzi citi konkurējoši dzērieni ar līdzīgu sastāvu, Coca-Cola vienlaikus ar popularitāti, šķiet, kļuvusi par simbolu visām gāzēto, saldināto dzērienu negatīvajām īpašībām.

Raksta mērķis ir aplūkot medicīnas literatūrā atrodamo informāciju par šo dzērienu. Meklējums "Coca-Cola" PubMed datubāzē atrod 240 rakstus, ko var iedalīt četrās grupās.

  • Kokakolas ietekme uz zobu emalju un loma mutes dobuma patoloģijā. Šī grupa lai paliek stomatologu pārziņā, un šie raksti tālāk netiks sīkāk apskatīti.
  • Raksti, kur diskutēts par uzņēmuma Coca-Cola korporatīvo tēlu un tā nepieciešamību uzņemties atbildību par negatīvajām sekām, ko izraisa tā ražotā produkta lietošana.
  • Rakstu daļa ar pārliecinošo vairākumu no atrodamās medicīniskās literatūras, kur minēta Coca-Cola, ir par šā dzēriena lomu aptaukošanās un metabolā sindroma veicināšanā.
  • Darbi, kur lasāmi dažādi gadījumu apraksti par kokakolas lietošanu.

Coca-Cola korporatīvais tēls

Produkta negatīvā ietekme uz veselību iespaido arī sabiedrības attieksmi pret to un tā ražotāju, tāpēc uzņēmumi dažādos veidos cenšas mazināt šo ietekmi reklāmās, saistot produkta lietošanu ar fizisku aktivitāti, uzsverot kādas sastāvdaļas veselīgumu (pievienotie vitamīni ar cukuru bagātinātām kukurūzas pārslām) vai cenšoties piesaistīt kādas medicīniskas organizācijas vārdu. [2]

2009. gada rudenī Amerikas ģimenes ārstu akadēmija (American Academy of Family Physicians - AAPF) pieņēma vairākus miljonus dolāru lielu ziedojumu no Coca-Cola korporācijas, kura mērķis bija izglītot patērētājus, kā izdarīt pareizu izvēli un tīkamus produktus iekļaut sabalansētā diētā un veselīgā dzīvesveidā. [3] Pirmie materiāli par cukuru, tā aizvietotājiem un pietiekama šķidruma uzņemšanu, kas tapa ar Coca-Cola atbalstu, no 2010. gada 12. janvāra pieejami interneta vietnē familydoctor.org[4] Šis AAPF lēmums izraisīja asu kritiku kā būtisks interešu konflikts un pretrunīgs akadēmijas idejām. [5] Proti, saņemot naudu no organizācijas, kura varētu vēlēties ietekmēt AAFP nostāju virzienā, kas pretējs akadēmijas pienākumam sniegt neatkarīgu un zinātniski pamatotu viedokli par veselības riskiem, tiek apdraudēta sabiedrības uzticība AAFP. Un šajā gadījumā maza nozīme ir argumentam, ka konflikta iespējamība nenozīmē tā esamību. [6] Šāda rīcība uzskatāma par cenšanos visu atbildību par produktu novirzīt uz patērētāju [7], sakot: "Mēs jau tikai ražojam, bet izvēlas patērētājs."

Uzņēmums saņēmis arī pārmetumus, ka produkcijas reklāmu virza uz bērnu auditoriju, izmantojot animētus tēlus, Santa Klausu u.c. Atbildot Coca-Cola norādīja uz savu "Atbildīgas reklamēšanas" politiku, kas paredz neizvietot reklāmu plašsaziņas līdzekļos, kur 50% auditorijas ir jaunāka par 12 gadiem. [8] 2010. gadā kompānija šo robežu gan ir samazinājusi līdz 35%. [9] Austrālijā Coca-Cola bija spiesta atsaukt 2008. gadā publicētas reklāmas ar apgalvojumu, ka šis dzēriens nevar izraisīt bērnu aptaukošanos un nekaitē zobiem. [10]

Coca-Cola un liekais svars

Pārtikas produktu, to skaitā kolas ražošanā, kā saldinātāju arvien vairāk izmanto ar fruktozi bagātu (fruktozes saturs var būt līdz pat 90% [11], lai gan parasti tas nepārsniedz 55% [12]) kukurūzas sīrupu (high-fructose corn syrup - HFCS). Piemēram, tā patēriņš uz vienu iedzīvotāju ASV pēdējo gadu desmitu laikā pieaudzis vairākkārt, 1999. gadā sasniedzot 28 kg uz iedzīvotāju. Vienlaikus tā ietekmē nedaudz samazinājās cukura pa tē riņš. [13]

Sīrupa ražošanas izmaksas ir zemākas nekā cukuram, turklāt tas ir šķidrs, tātad vieglāk pievienojams ražošanas procesā. Pārtikai pievienotie enerģiju saturošie saldinātāji šobrīd veido būtisku daļu no ikdienā uzņemtajām kalorijām, un ir izvirzīta hipotēze, ka tieši HFCS patēriņa izteiktais pieaugums ir vismaz daļēji veicinājis šobrīd vērojamo liekā svara epidēmiju. [14]

Vairākums pētījumu parāda, ka ar HFCS saldinātu dzērienu lietošana palielina kopējo uzņemtās enerģijas apjomu (skat. attēlu). [12] Organismā fruktoze, salīdzinot ar glikozi, nestimulē insulīna un leptīnu sekrēciju. [11] Gan insulīns, gan leptīni ir būtiski signāli centrālajai nervu sistēmai organisma apetītes un ilgtermiņa enerģijas līdzsvara regulācijā. Pazemināts insulīna/leptīna līmenis palielina kopējo uzņemto kaloriju apjomu, veicinot apetīti, jo ar šķidrumu uzņemtās kalorijas netiek kompensētas, samazinot cietās barības apjomu. [11] Tādējādi ilgstoša nozīmīgas enerģijas daļas uzņemšana ar fruktozi veicina svara pieaugumu un aptaukošanos. [14] Tiesa, vairākums pētījumu par metabolajiem efektiem veikti ar tīru fruktozi, kamēr HFCS tā var būt vien 55% (pārējo daļu veido glikoze). Tā nelielā pētījumā ar 34 brīvprātīgajiem, kam pēc standartizētām maltītēm, kur 25% enerģijas veidoja saldinātie dzērieni, 24 h tika mērīts insulīna, leptīna u.c. hormonu līmenis, netika konstatētas atšķirības starp grupām, kas lietoja ar HFCS vai ar saharozi saldinātu dzērienu. [17] Arī nelielā nejaušinātā šķērsgriezuma tipa pētījumā, kur 11 vīrieši 10 dienas lietoja 2,5 l kokakolas vai piena, netika atrastas ticamas insulīna vai glikozes līmeņa vai b-šūnu funkcijas atšķirības starp abām grupām, vien samazināts IGF-1 līmenis pēc Coca-Cola lietošanas. [18] Saldinātie dzērieni, t.sk. kola, uzskatāmi arī par būtisku pusaudžu aptaukošanās cēloni. [19] Un no šā aspekta bažas rada tas, ka šobrīd 18% Latvijas zēnu un 13% meiteņu vecumā no 11 līdz 15 gadiem ikdienā lieto saldinātos dzērienus. [20]

Ar HFCS saldinātu dzērienu lietošana palielina kopējo  uzņemtās enerģijas apjomu [12] Ar HFCS saldinātu dzērienu lietošana palielina kopējo  uzņemtās enerģijas apjomu [12]
Attēls
Ar HFCS saldinātu dzērienu lietošana palielina kopējo uzņemtās enerģijas apjomu [12]

Eksperimentālie dati ar dzīvnieku modeļiem, kā arī pētījumi ar cilvēkiem liecina, ka fruktoze pastiprina arī triglicerīdu sintēzi un to līmeņa paaugstināšanos asinīs, jo fruktozes metabolais ceļš atšķiras no glikozes un apiet galveno glikolīzes ātruma regulatoru - citrāta (glikolīzes produkts) inhibējošo ietekmi uz 6-fosfofruktokināzi, kas ir būtisks enzīms glikozes šķelšanā. Tādējādi fruktoze gandrīz neierobežoti tiek sadalīta, nodrošinot materiālu triglicerīdu sintēzei. [11] Ir arī dati, ka fruktoze, ja tā veido nozīmīgu daļu no diennakts enerģijas, veicina aterosklerozes attīstību [11] un, pastiprinot nukleotīdu metabolismu, varētu stimulēt urīnskābes līmeņa pieaugumu asinīs. [21]

R. H. Lustigs kādā rakstā pat norāda, ka fruktozei ir daudz kopīga ar etilspirtu; ne tikai metabolajā ceļā un ietekmē uz svara pieaugumu un insulīna rezistences veidošanos, bet arī ar ietekmi uz baudas centru smadzenēs un sociālo aspektu - abu pārlieku patēriņu, šķiet, var ierobežot tikai val­stiska līmeņa regulācija. [22]

Kolas tipa dzērieni un citas saslimšanas

Pētot kofeīna iespējamo lomu hipertensijas etioloģijā, plašā, prospektīvā 12 gadu ilgā sieviešu aptaujā ASV (Nurses Health Study 1 & 2) ar vairāk nekā 100 000 respondentēm tika konstatēta arī pozitīva korelācija starp kolas tipa dzērieniem un arteriālo hipertensiju. Relatīvais risks pieauga līdz ar dzēriena patēriņu (RR 1,15, lietojot glāzi dzēriena dienā, un RR 1,64, lietojot vairāk nekā 4 glāzes dzēriena dienā), bet šāda korelācija netika novērota saistībā ar citu kofeīnu saturošu dzērienu (kafijas un tējas) lietošanu. [23]

Nurses Health Study 2 kolas dzērieni (tāpat kā citi ar cukuru saldinātie dzērieni) arī paaugstināja 2. tipa diabēta risku sievietēm, kas tos lietoja ikdienā (RR 1,32, ņemot vērā ĶMI, fizisko aktivitāti, diētu u.c. faktorus). [24] Diētiskajām (cukuru nesaturošajām) kolām šādas saistības nebija.

Framingemas osteoporozes pētījumā arī konstatēta ticama (p

Coca-Cola un hipokaliēmija

Literatūrā aprakstīta virkne gadījumu, kad nesamērīga un ilgstoša šā dzēriena lietošana izraisījusi hipokaliēmisku miopātiju, kas atsevišķos gadījumos elpošanas muskulatūras vājuma dēļ radījusi pat nepieciešamību pēc mākslīgas ventilācijas. [26] Turklāt hipokaliēmija var izraisīt arī rabdomiolīzi [27], kā vērojams B. Kasapa aprakstītajā gadījumā ar kādu 16 gadu vecu zēnu. [28] Pirmie šādi apraksti tika publicēti par divām grūtniecēm, un tiek uzskatīts, ka grūtniecības izraisītās proteīnu līmeņa svārstības plazmā līdztekus sekmējušas kālija līmeņa pazemināšanos. [29] Līdz šim publicētie gadījumi gan visi ir bijuši atgriezeniski pēc kālija substitūcijas un nav atkārtojušies pēc kolas patēriņa ierobežošanas. Tādējādi Paracelza teiciens, ka visas vielas ir indes un nozīme ir tikai devai, vistiešākajā veidā attiecināms arī uz šo dzērienu. Apkopojumu par šādiem literatūrā publicētiem gadījumiem skat. 1. tabulā.

Publicētie apraksti par kolas dzērienu radītu hipokaliēmiju Publicētie apraksti par kolas dzērienu radītu hipokaliēmiju
1. tabula
Publicētie apraksti par kolas dzērienu radītu hipokaliēmiju

Iespējamie patofizioloģiskie mehānismi:

  • augstais glikozes saturs (līdz 11g/l) sekmē osmotisku diurēzi un kālija zudumu[29];
  • liels fruktozes daudzums slikti absorbējas zarnās, radot osmotisku caureju un sekojošu elektrolītu, t.sk. kālija zudumu. Tā kā šajā dzērienā kālija tikpat kā nav, veidojas nepieciešamie priekšnosacījumi hipokaliēmijai[29];
  • kofeīna izraisīta hipokaliēmija, ko rada kālija pārdale uz šūnu iekšieni un pastiprināta diurēze (sākot ar devām 250-300mg).[29; 30] Lai gan konstatēts, ka kofeīna diurētiskā iedarbība strauji sarūk, to lietojot ilgstoši.[30] Aprakstīts gadījums, kad pacientam, kas dzēra ~14litrus tējas dienā (satur ~6g kofeīna), attīstījās smags miozīts ar 1/5pakāpes muskuļu vājumu.[31]

Jāatzīmē gan, ka tik liels dzērienu patēriņš ik dienas bez redzama iemesla rada aizdomas par kādu pavadošu psihiatrisku saslimšanu, kas arī bija norādītas vairākiem aprakstītajiem pacientiem. [32]

Turklāt konstatēta sakarība starp kolas tipa dzērienu lietošanu un hronisku nieru slimību. Kā iespējamais iemesls tiek minēta fosforskābe, ko šeit atšķirībā no citiem dzērieniem izmanto kā skābuma regulētāju. [37]

1999. gada jūnijā Beļģijā vairāki desmiti jauniešu vispirms no vienas skolas, bet vēlāk arī no četrām citām tika nogādāti slimnīcā ar saindēšanās simptomiem. Visus vienoja tas, ka viņi iepriekš bija dzēruši kokakolu. Tikai pirms nepilna mēneša Beļģijā bija izskanējis dioksīna skandāls, kad olās, vistu, liellopu un cūkas gaļā tika atrasta pārlieku liela šīs kancerogēnās vielas koncentrācija, kas cilvēku bažas par iespējamiem draudiem veselībai tikai pastiprināja. [38] Rezultātā beļģu veselības ministrs uz laiku pat aizliedza Coca-Cola tirdzniecību šajā valstī [39], drīz pēc tam Luksemburga rīkojās tāpat. Savukārt Francija aizliedza šā dzēriena tirgošanu skārdenēs, jo tās tika ievestas no Beļģijas. [40] Pats uzņēmums no dažādām valstīm atsauca gandrīz 100 miljonus vienību, ciešot zaudējumus apmēram 99 miljonu eiro apjomā. [41]

Ja pirmajā skolā slimības cēlonis tiešām varēja būt Coca-Cola, jo tajā tirgotā dzēriena paraugiem veiktās dzēriena paraugu analīzes liecināja par paaugstinātu oglekļa sulfīda un ūdeņraža sulfīda koncentrāciju, kas gan nebija uzskatāma par pietiekamu, lai izraisītu saindēšanos, [42] un uzņēmums uz skārda bundžām atrada arī fungicīdu pēdas, ar ko noliktavās bija apstrādātas koka paletes [43], tad attiecībā uz pārējām skolām nebija datu, ka skolēnu simptomu cēlonis varētu būt saindēšanās. Vēlākos pētījumos tika izvirzīta hipotēze, ka pārējās skolās un vēlāk Francijā simptomu visticamākais cēlonis (vai viens no cēloņiem [44]) bija masu histērija (mass sociogenic illness), kas radās sākotnējo saslimšanas gadījumu iespaidā. [42] To raksturo organiskas slimības simptomu kopums bez nosakāma cēloņa, ko atrod divām vai vairākām personām ar kopīgiem uzskatiem par šiem simptomiem. [45]

Coca-Cola ārstnieciskos nolūkos

Vēl atliek vien norādīt, ka literatūrā aprakstīta virkne gadījumu, kad Coca-Cola izmantota ārstnieciskos nolūkos. Šis dzēriens sekmī gi izmantots gan pacientiem ar barības vada striktūru, kam pārtikas (gaļas) kumoss izraisījis barības vada nosprostojumu, veicinot tā sadalīšanu [46], gan arī palīdzēja kādam gados vecākam pacientam, kuru pēc barības vada rezekcijas un n. vagus pārgriešanas izteikti traucēja sārmains atvilnis, dzēriena skābumam veiksmīgi neitralizējot atvilni. [48]

Bet visvairāk aprakstīta kokakolas izmantošana fitobezoāru šķīdināšanā (austrumvalstīs biežs to iemesls ir regulāra tropu augļa hurmas lietošana), kuri nereti ir pārāk cieti, lai tos sašķeltu endoskopiski. [49] Šādu kolas dzēriena izmantojumu pirmo reizi publicēja Ladas 2002. gadā, aprakstot to kā alternatīvu ķirurģiskai un endoskopiskai terapijai. [50] Kopš šā raksta publicēti vēl vismaz 13 apraksti ar dažādu šīs metodes variāciju sekmīgu izmantojumu (skat. 2. tabulu). Vienā gadījumā pacientam pēc tam konstatēja tievo zarnu nosprostojumu ar bezoāra fragmentiem. [51]

Publicētie gadījumu apraksti par kolas  izmantošanu pacientiem ar bezoāru/-iem Publicētie gadījumu apraksti par kolas  izmantošanu pacientiem ar bezoāru/-iem
2. tabula
Publicētie gadījumu apraksti par kolas izmantošanu pacientiem ar bezoāru/-iem

Tikai viena no šīm variācijām (12 h nazogstrāla lavāža ar 3 l kolas) izvērtēta plašākā pētījumā. [49] Lī ar kolēģiem retrospektīvi izvērtēja 17 pacientus un konstatēja, ka pilnīga bezoāra izšķīšana pēc 12 stundām bija vērojama tikai 4 pacientiem, kamēr pārējiem kola tikai mazināja bezoāra apmērus un padarīja to mīkstāku, ļaujot sašķelt endoskopiski. [49] Nav īsti skaidrs, kā Coca-Cola iedarbojas uz bezoāru, bet tiek pieļauts, ka būtiskākā nozīme ir dzēriena izteiktajam skābumam, kā arī NaHCO3 tā sastāvā un izšķīdušās ogļskābes veidotajiem burbulīšiem, kas kopā šķīdina un atdala bezoāru veidojošo salipušo materiālu. [50]

Literatūra

  1. Coca-Cola History: Coca-Cola heritage timeline heritage.coca-cola.com/
  2. Koplan JP, Brownell KD. Response of the food and beverage industry to the obesity threat. JAMA, Oct 6; 304(13): 1487-1488.
  3. AAFP. American Academy of Family Physicians Launches Consumer Alliance With First Partner: The Coca-Cola Company www.aafp.org/online/en/home/media/releases/newsreleases-statements-2009/consumeralliance-cocacola.html.
  4. AAFP. FamilyDoctor.org Launches Content From Consumer Alliance With The Coca-Cola Co. AAFP news now. 15 February 2010; 84(4).
  5. Murray JL. Coke and the AAFP-the real thing or a dangerous liaison? Fam Med. Jan;42(1):57-8.
  6. Brody H. Professional Medical Organizations and Commercial Conflicts of Interest. Ethical Issues. Annals of Family Medicine, 2010; 8(4).
  7. Myths and morality at Coca-Cola. Lancet, 2009 Apr 11; 373(9671): 1224.
  8. Freedhoff Y. Vetting journal advertisements. CMAJ, 2008 Oct 21; 179(9): 931; discussion
  9. Responsible Marketing www.thecoca-colacompany.com/citizenship/responsible_marketing.html.
  10. ACCC. ACCC acts on Coca-Cola myth-busting www.accc.gov.au/content/index.phtml/itemId/867233/fromItemId/142.
  11. Basciano H, Federico L, Adeli K. Fructose, insulin resistance, and metabolic dyslipidemia. Nutr Metab (Lond), 2005 Feb 21; 2(1): 5.
  12. Elliott SS, Keim NL, Stern JS, Teff K, Havel PJ. Fructose, weight gain, and the insulin resistance syndrome. Am J Clin Nutr, 2002 Nov; 76(5): 911-22.
  13. Putnam JJ, Allshouse JE. Food consumption, prices, and expenditures. Vol 965. Statistical Bulletin: US. Dept. of Agriculture. Economic Research Service, 1999.
  14. Bray GA, Nielsen SJ, Popkin BM. Consumption of high-fructose corn syrup in beverages may play a role in the epidemic of obesity. Am J Clin Nutr, 2004 Apr; 79(4): 537-543.
  15. Malik VS, Schulze MB, Hu FB. Intake of sugar-sweetened beverages and weight gain: a systematic review. Am J Clin Nutr, 2006 Aug; 84(2): 274-288.
  16. Stanhope KL, Havel PJ. Endocrine and metabolic effects of consuming beverages sweetened with fructose, glucose, sucrose, or high-fructose corn syrup. Am J Clin Nutr, 2008 Dec; 88(6): 1733S-1737S.
  17. Stanhope KL, Griffen SC, Bair BR, Swarbrick MM, Keim NL, Havel PJ. Twenty-four-hour endocrine and metabolic profiles following consumption of high-fructose corn syrup-, sucrose-, fructose-, and glucose-sweetened beverages with meals. Am J Clin Nutr, 2008 May; 87(5): 1194-1203.
  18. Hoppe C, Kristensen M, Boiesen M, Kudsk J, Fleischer Michaelsen K, Molgaard C. Short-term effects of replacing milk with cola beverages on insulin-like growth factor-I and insulin-glucose metabolism: a 10 d interventional study in young men. Br J Nutr, 2009 Oct; 102(7): 1047-1051.
  19. Ludwig DS, Peterson KE, Gortmaker SL. Relation between consumption of sugar-sweetened drinks and childhood obesity: a prospective, observational analysis. Lancet, 2001 Feb 17; 357(9255): 505-508.
  20. Vereecken CA, Inchley J, Subramanian SV, Hublet A, Maes L. The relative influence of individual and contextual socio-economic status on consumption of fruit and soft drinks among adolescents in Europe. Eur J Public Health, 2005 Jun; 15(3): 224-232.
  21. Angelopoulos TJ, Lowndes J, Zukley L, et al. The effect of high-fructose corn syrup consumption on triglycerides and uric acid. J Nutr, 2009 Jun; 139(6): 1242S-1245S.
  22. Lustig RH. Fructose: metabolic, hedonic, and societal parallels with ethanol. J Am Diet Assoc, 2010 Sep; 110(9): 1307-1321.
  23. Winkelmayer WC, Stampfer MJ, Willett WC, Curhan GC. Habitual caffeine intake and the risk of hypertension in women. JAMA, 2005 Nov 9; 294(18): 2330-2335.
  24. Schulze MB, Manson JE, Ludwig DS, et al. Sugar-sweetened beverages, weight gain, and incidence of type 2 diabetes in young and middle-aged women. JAMA, 2004 Aug 25; 292(8): 927-934.
  25. Tucker KL, Morita K, Qiao N, Hannan MT, Cupples LA, Kiel DP. Colas, but not other carbonated beverages, are associated with low bone mineral density in older women: The Framingham Osteoporosis Study. Am J Clin Nutr, 2006 Oct; 84(4): 936-942.
  26. Mudge DW, Johnson DW. Coca-Cola and kangaroos. Lancet, 2004 Sep 25-Oct 1; 364(9440): 1190.
  27. Warren JD, Blumbergs PC, Thompson PD. Rhabdomyolysis: a review. Muscle Nerve, 2002 Mar; 25(3): 332-347.
  28. Kasap B, Soylu A, Cetin BS, Camlar SA, Turkmen MA, Kavukcu S. Acute kidney injury following hypokalemic rhabdomyolysis: complication of chronic heavy cola consumption in an adolescent boy. Eur J Pediatr. Jan; 169(1): 107-111.
  29. Tsimihodimos V, Kakaidi V, Elisaf M. Cola-induced hypokalaemia: pathophysiological mechanisms and clinical implications. Int J Clin Pract, 2009 Jun; 63(6): 900-902.
  30. Maughan RJ, Griffin J. Caffeine ingestion and fluid balance: a review. J Hum Nutr Diet, 2003 Dec; 16(6): 411-420.
  31. Trewby PN, Rutter MD, Earl UM, Sattar MA. Teapot myositis. Lancet, 1998 Apr 25; 351(9111): 1248.
  32. Buridi A, et al. Hypokalemic nephropathy and nephrogenic diabetes insipidus due to excessive consumption of a soft drink. South Med J, 1998 Nov; 91(11): 1079-1082.
  33. Yaguchi M, Yaguchi H. Hypokalemic myopathy due to excessive consumption of cola. Intern Med, 2010; 49(16): 1833.
  34. Lee HJ, Kim DW, Cho HS, et al. Hypokalaemic paralysis induced by large amounts of cola consumption. Nephrol Dial Transplant, 2007 Sep; 22(9): 2729.
  35. Packer CD. Chronic hypokalemia due to excessive cola consumption: a case report. Cases J, 2008; 1(1): 32.
  36. Rice JE, Faunt JD. Excessive cola consumption as a cause of hypokalaemic myopathy. Intern Med J, 2001 Jul; 31(5): 317-318.
  37. Saldana TM, Basso O, Darden R, Sandler DP. Carbonated beverages and chronic kidney disease. Epidemiology, 2007 Jul; 18(4): 501-506.
  38. Belgium's rotten food. www.economist.com/node/210182. The Economist, 1999.
  39. BBC News - Business: The Company File. Belgium bans Coca-Cola. news.bbc.co.uk/2/hi/europe/369089.stm. BBC, 1999.
  40. Business: The Company File. Coca-Cola premises raided. news.bbc.co.uk
  41. Verbeke W, Van Kenhove P. Impact of emotional stability and attitude on consumption decisions under risk: the Coca-Cola crisis in Belgium. J Health Commun, 2002 Oct-Dec; 7(5): 455-472.
  42. Gallay A, Van Loock F, Demarest S, Van der Heyden J, Jans B, Van Oyen H. Belgian coca-cola-related outbreak: intoxication, mass sociogenic illness, or both? Am J Epidemiol, 2002 Jan 15; 155(2): 140-147.
  43. Coca-Cola: Bad for you. www.economist.com
  44. Loock FV, Gallay A, Demarest S, Heyden JVD, Oyen HV. Outbreak of Coca-Cola related illness in Belgium: a true association. The Lancet, 1999; 354: 680-681.
  45. Nemery B, Fischler B, Boogaerts M, Lison D. Dioxins, Coca-Cola, and mass sociogenic illness in Belgium. Lancet, 1999 Jul 3; 354(9172): 77.
  46. Karanjia ND, Rees M. The use of Coca-Cola in the management of bolus obstruction in benign oesophageal stricture. Ann R Coll Surg Engl, 1993 Mar; 75(2): 94-95.
  47. Cotton MH. The use of Coca-Cola in the management of bolus obstruction in benign oesophageal stricture. Ann R Coll Surg Engl, 1993 Sep; 75(5): 377.
  48. Gupta E, Hartronft S, Prange M. Coca-cola: a new therapy for reflux. J Am Geriatr Soc, 2009 Feb; 57(2): 364-365.
  49. Lee BJ, Park JJ, Chun HJ, et al. How good is cola for dissolution of gastric phytobezoars? World J Gastroenterol, 2009 May 14; 15(18): 2265-2269.
  50. Ladas SD, Triantafyllou K, Tzathas C, Tassios P, Rokkas T, Raptis SA. Gastric phytobezoars may be treated by nasogastric Coca-Cola lavage. Eur J Gastroenterol Hepatol, 2002 Jul; 14(7): 801-803.
  51. Ha SS, et al. Acute intestinal obstruction caused by a persimmon phytobezoar after dissolution therapy with Coca-Cola. Korean J Intern Med, 2007 Dec; 22(4): 300-303.
  52. Sechopoulos P, Robotis JF, Rokkas T. Gastric bezoar treated endoscopically with a carbonated beverage: case report. Gastrointest Endosc, 2004 Oct; 60(4): 662-664.
  53. Chung YW, et al. Huge gastric diospyrobezoars successfully treated by oral intake and endoscopic injection of Coca-Cola. Dig Liver Dis, 2006 Jul; 38(7): 515-517.
  54. Hayashi K, Ohara H, Naitoh I, et al. Persimmon bezoar successfully treated by oral intake of Coca-Cola: a case report. Cases J, 2008; 1(1): 385.
  55. Kato H, Nakamura M, Orito E, Ueda R, Mizokami M. The first report of successful nasogastric Coca-Cola lavage treatment for bitter persimmon phytobezoars in Japan. Am J Gastroenterol, 2003 Jul; 98(7): 1662-1663.
  56. Lee HJ, Kang HG, Park SY, et al. Two cases of phytobezoars treated by adminsitration of Coca-Cola by oral route (only abstract in English available). Korean J Gastroenterol, 2006 Dec; 48(6): 431-433.
  57. Hung F-C, Cho C-Y, Lo C-C, Hwang Y-J. Giant Gastric Phytobezoar Successfully Eradicated by Oral Intake Plus Endoscopic Injection of Coca-Cola: A Case Report. J of Int med of Taiwan, 2009; 20:162-166.
  58. Lin CS, Tung CF, Peng YC, Chow WK, Chang CS, Hu WH. Successful treatment with a combination of endoscopic injection and irrigation with coca cola for gastric bezoar-induced gastric outlet obstruction. J Chin Med Assoc, 2008 Jan; 71(1): 49-52.
  59. Martinez de Juan F, Martinez-Lapiedra C, Picazo V. Phytobezoar dissolution with Coca-Cola. Gastroenterol Hepatol, 2006 May; 29(5): 291-293 (Article in Spanish).
  60. Meseguer Ruiz VA, Calvo Hernan F. Phytobezoar treatment with Coca-Cola. Med Clin (Barc), 2008 Oct 11; 131(12): 479.
  61. Harikumar R, Kunnel P, Sunilraj R. Dissolution of pharmacobezoar using carbonated beverage. Indian J Gastroenterol, 2008 Nov-Dec; 27(6): 245-246.