PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pārāk liels sāls patēriņš var veicināt autoimūno slimību attīstību

Doctus
Pārāk liels sāls patēriņš var veicināt autoimūno slimību attīstību
Palielināta sāls uzņemšana ar uzturu var būt galvenais iemesls, kādēļ pieaug saslimstība ar autoimūnām slimībām, piemēram, multiplo sklerozi, secināts žurnālā Nature publicētā ziņojumā.

Pētnieki uzskata, ka uzturs, kurā ir liels sāls daudzums palielina imūnšūnu, kas saistītas ar autoimūnām slimībām, skaitu. Pētījumā ar pelēm tika pierādīts, ka pelēm, kuras baroja ar Rietumu diētu ar lielu sāls daudzumu biežāk attīstījās multiplā skleroze, nekā tām pelēm, kuras tika barotas ar daudz mazāku sāls daudzumu pārtikā.

Pārāk daudz sāls uzturā var paaugstināt autoimūno slimību attīstības risku Pārāk daudz sāls uzturā var paaugstināt autoimūno slimību attīstības risku
Pārāk daudz sāls uzturā var paaugstināt autoimūno slimību attīstības risku

Šie atklājumi liek domāt, ka sālij ir  līdz šim nezināma loma uz tādu autoimūnu slimību attīstību kā multiplā skleroze un 1.tipa cukura diabēts, indivīdiem, kuri ir ģenētiski predisponēti uz šīm saslimšanām.

Jēlas universitātes imūnbioloģijas profesors Dr.David Hafler uzsver, ka: "Tie nav slikti gēni. Tā nav slikta vide. Tā ir slikta mijeidarbība starp gēniem un apkārtējo vidi".

Ir zināms, ka pārmērīgs sāls patēriņš paaugstina sirds slimību un hipertensijas risku. Jaunais pētījums liek domāt arī par sāls kaitīgo ietekmi uz autoimūno slimību attīstību.  Dr.Haflers atzīst, ka, protams, sāls nav vienīgais riska faktors, tādi ir arī smēķēšana un iespējams D vitamīns.

Pētniekiem interesanta kļuva iepsējamā saistība starp sāli un autoimūnām slimībām pēc pētījuma, kurā analizēja 100 veselu brīvprātīgo zarnu mikrofloru pēc dažāda uztura baudīšanas. Šajā pētījumā noskaidroja, ka dalībniekiem, kuri apmeklēja ātrās ēdināšanas restorānus  biežāk nekā vienu reizi nedēļā, paaugstinājās destruktīvo iekaisuma šūnu līmenis, kas imūnsistēmā veicina atbildes reakcijas uz traumām vai svešķermeņiem, bet uzbrūk arī veselajiem audiem autoimūno slimību gadījumos.

Hārvardas un Jēlas universitātes pētnieki kopā ar kolēģiem no Vācijas mēģināja noskaidrot, kā liels sāls patēriņš varētu veicināt destruktīvu imūnsistēmas atbildi, kas raksturīga autoimunitātei. Viņi atklāja, ka pievienojot sāli peļu uzturam, tas veicina Th17 šūnu produkciju un pelēm, kuras ir ģenētiski predisponētas, attīstās multiplā skleroze.

Pētnieki atzīst, ka tagad šie atklājumi ir jāparbauda uz cilvēkiem. Jau ir iegūtas atļaujas veikt testus ar sāls uzņemšanas samazināšanu uzturā cilvēkiem ar multiplo sklerozi un skatīties, vai tiek novērota simptomu uzlabošanās.

Droši vien paies gadi, kamēr šī saistība tiks pierādīta, bet Haflers jau tagad iesaka cilvēkiem ar autoimūno slimību risku samazināt sāls daudzumu ikdienas uzturā.

"Ja man būtu multiplā skleroze, es ļoti piedomātu, lai neēstu rūpnieciski apstrādātu pārtiku un reāli samazinātu uzņemtā sāls daudzumu," teica Haflers.

Pirmavots: Julie Steenhuysen. Too much salt may trigger autoimmune diseases: studies. Reuter, Wed Mar 6, 2013.