Pārtikas produkti var palīdzēt cīnīties ar iekaisuma procesu
"Iekaisuma procesam ir viens mērķis: nekavējoties atklāt un iznīcināt toksisko materiālu, kas bojā audus, pirms tas ir izplatījies pa visu organismu," skaidroja Lauren Whitt, dr.med., sabiedrības veselības profesors. Problēmas ar iekaisumu rodas, ja aizsardzības sistēma iziet ārpus kontroles un sāk iznīcināt veselos audus, radot lielu kaitējumu.
Aptaukošanās ir pierādīta kā iekaisuma cēlonis, un tā var būt cēlonis sirds asinsvadu un vielmaiņas slimību attīstībā. Savukārt svara zudums ir saistīts ar iekaisuma procesa mazināšanos un pretiekaisuma uzturs var būt pareizā izvēle.
Pārtikas produkti, kam piemīt pretiekaisuma īpašības:
- Citrusaugļi - tajos ir C un E vitamīns, kas ir nozīmīgi antioksidantu avoti;
- Tumšie lapu salāti - tajos ir daudz K vitamīna;
- Tomāti - tajos ir sarkanais pigments likopēns, kas ir spēcīgs antioksidants;
- Savvaļas lasis - satur daudz koncentrētas omega-3 tauksskābes.
Pārtikas ar pretiekaisuma īpašībām lietošanai uzturā nav jākļūst par sarežģītu uzdevumu. Veselīgos produktus var pievienot kā papildus produktus ikdienas ēdienreizēs, piemēram, pusdienas papildināt ar zaļajiem salātiem vai brokastīs apēst kādu citrusaugli.
Turklāt Whitt uzsver, ka vairāk uzturā lietojot neapstrādātu pārtiku, iespējams samazināt medikamentu lietošanu.
Pirmavots: University of Alabama at Birmingham. Foods can help fight inflammation.ScienceDaily. Retrieved March 25, 2013