Zaļās tējas lietotājiem iespējams ir zemāks vēža attīstības risks
Pētnieki analizējot vairāk nekā 69 000 sieviešu datus, kuras tika novērotas desmit gadus, secināja, ka tām, kuras dzer zaļo tēju vismaz trīs reizes nedēļā ir par 14% zemāks risks, ka attīstīsies ļaundabīgs audzējs gremošanas sistēmā, nekā tām, kuras zālo tēju nelieto (HR =0,86; 95% TI [0,74 – 0,98]). Viszemākais risks bija attiecībā uz resnās zarnas, kuņģa un barības vada vēzi.
Pētnieki analizēja informāciju arī par šo sieviešu diētas paradumiem, fiziskajām aktivitātēm, svaru un slimību anamnēzi.
No 69 000 sieviešu, 19 000 regulāri lietoja zaļo tēju (vismaz 3 krūzītes tējas nedēļā). Kopumā 11 novērošanas gadu laikā, 1255 sievietēm tika diagnosticēts ļaundabīgs audzējs gremošanas sistēmā. Neviena no pētījumā iekļautajām sievietēm regulāri nesmēķēja un nelietoja alkoholu. Kopumā ļaundabīga audzēja attīstības risks bija zemāks, ja sieviete bieži un ilgstoši lietoja zaļo tēju. Piemēram, sievietēm, kuras regulāri lietoja zaļo tēju vismaz 20 gadus (vismaz 2-3 tējas tasītes dienā jeb ≥150 g zaļās tējas mēnesī), bija par 27% zemāks vēža attīstības risks un par 29% zemāks risks, ka attīstīsies kolorektālais vēzis, nekā tām sievietēm, kuras nelietoja zaļo tēju.
Sievietes, kuras dzēra zaļo tēju bija jaunākas, ēda vairāk augļus un dārzeņus, vairāk nodarbojās ar fiziskām aktivitātēm un viņām bija lielāki ienākumi. Zinātnieki samēroja visus šos faktorus un arī pēc šīs samērošanas saglabājās saistība starp zaļās tējas dzeršanu un zemāku ļaundabīga audzēja attīstības risku.
Pētnieki neapgalvo, ka tieši zaļā tēja samazina vēža attīstības risku, bet ir pierādīts, ka pastāv saistība starp zaļās tējas lietošanu ļaundabīga auzdēja attīstību. Ir secināts arī, ka zaļās tējas lietotājas parasti ir veselīgākas nekā vispārējā populācija.
Pirmavots: Nechuta S, Shu XO, Li HL, et al. Prospective cohort study of tea consumption and risk of digestive system cancers: results from the Shanghai Women's Health Study. American Journal of Clinical Nutrition, November, 2012.