PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Aptaukošanās

Aptaukošanās skar vairāk kā miljardu cilvēku visā pasaulē

Vairāk kā miljards bērnu, pusaudžu un pieaugušo pasaulē dzīvo ar aptaukošanos, aptaukošanās rādītāji bērniem un pusaudžiem ir četrkāršojušies, salīdzinot 1990. un 2022.gada datus. Aptaukošanās rādītāji vīriešiem ir trīskāršojušies un sievietēm dubultojušies šajā laika periodā. Savukārt nepietiekama svara rādītāji ir samazinājušies, tādejādi aptaukošanās ir izplatītākais nepietiekam uztura veids lielākajā daļā reģionu.

Doctus

Tirzepatīds mazina asinsspiedienu pieaugušajiem ar aptaukošanos

Tirzepatīds statistiski nozīmīgi samazina asinsspiedienu pieaugušajiem ar aptaukošanos, kuri lietoja medikamentu aptuveni 8 mēnešus. Pētnieki secināja, ka aptaukošanās ārstēšana ar svaru samazinošu medikamentu tirzepatīdu var būt efektīva stratēģija, lai pasargātu no augsta asinsspiediena vai arī to ārstētu.

Doctus

Bariatriskā ķirurģijas ir visefektīvākā metode ilgstošai asinsspiediena kontrolei

Bariatriskā ķirurģija ir efektīvāka, lai kontrolētu hipertensijas līmeni vai augstu asinsspiedienu cilvēkiem ar aptaukošanos un nekontrolētu augstu asinsspiedienu, salīdzinot ar tikai medikamentozu terapiju. Cilvēkiem, kuriem tika veikta bariatriskā operācija, bija zemāks ĶMI un pēc pieciem gadiem viņi lietoja mazāk medikamentu, vienlaikus saglabājot normālu asinsspiediena līmeni nekā tiem, kuri lietoja tikai antihipertensīvos medikamentus.

Doctus

Cukura patēriņš un tā ietekme uz veselību: lietussarga pārskats

Pārmērīga cukura lietošana saistīta ar dažādiem riska faktoriem – aptaukošanos, diabētu, kardiovaskulāro slimību risku, hiperurikēmiju, ektopisku tauku akumulāciju, kariesu un dažu vēžu attīstību. Šā pārskata mērķis bija apkopot šobrīd pieejamos pierādījumus cukura kaitīgajai ietekmei uz veselības iznākumiem, izvērtējot potenciālo pētījumu ticamību un neobjektivitātes risku.

Doctus