PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Augstāks mangāna līmenis grūtniecības sākumā saistīts ar zemāku pre-eklampsijas risku

Doctus
Analizējot datus par vairāk nekā 1300 sievietēm, kam perspektīvi sekoja visu grūtniecības laiku, secināja, ka sievietēm, kam mangāna līmenis grūtniecības sākumā ir zems, biežāk attīstās augsts asinsspiediens jeb preeklampsija grūtniecības beigu posmā.

Mangāns ir būtisks mikroelements, iepriekš šķērsgriezuma un gadījumu kontroles pētījumos atklāts, ka sievietēm ar preeklampsiju ir zemāks mangāna līmenis.

Pētījumā analizēja saistību starp mangāna līmeni asinīs grūtniecības pirmajā trimestrī un preeklampsiju grūtniecības beigu posmā. Analīzē iekļāva 1312 sievietes. Analizējot saistību starp mangāna līmeni un preeklampsiju, rezultāti tika samēroti pēc mātes vecuma, rases/etniskās piederības, paritātes, ķermeņa masas indeksa pirms grūtniecības, asinsspiediena un hematokrīta.

Vidējais mangāna līmenis bija 16,2  ng/g (25. procentile bija 13,1 un 75. procentile 20,4); preeklampsija attīstījās 48 sievietēm jeb 4 %. Tika novērota apgriezta devas—atbildes reakcija starp mangāna līmeni un preeklampsiju. Sievietēm, kam mangāna daudzums bija skalas vidējā trešdaļā, preeklampsijas risks bija zemāks (OR=0,81; 95 % TI [0,43—1,5]) nekā sievietēm, kam bija zems mangāna līmenis. Sievietēm ar mangāna līmeni augstākajā trešdaļā bija zemāks risks (OR=0,5; 95 % TI [0,25—0,99]), salīdzinot ar sievietēm ar zemu mangāna līmeni.

Pētnieki secina, ka mangānam var būt loma preeklampsijas attīstībā, tātad mangāna papildu lietošana var mazināt preeklampsijas risku.

AVOTS: Liu T, Hivert MF, Rifas-Shiman SL, et al. Prospective Association Between Manganese in Early Pregnancy and the Risk of Preeclampsia. Epidemiology, 2020.