PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Bērna uztura pamatprincipi un aktualitātes. Medicīniskās indikācijas

D. Brenča, O. Solomaha, D. Vaidere
Bērna uztura pamatprincipi un aktualitātes. Medicīniskās indikācijas
Freepik
Doctus jūnija numurā bija publicētas rekomendācijas par papildēdiena ieviešanu zīdaiņa vecumā, par biežākajiem pārkāpumiem bērna uzturā un potenciālajiem risinājumiem. Guvām pārliecību tam, ka uzturs un uztura paradumi ir liela daļa no ikdienas un veselības, kas bērnu var ietekmēt visas dzīves garumā. Šajā numurā turpinām tēmu par kardiovaskulārās veselības un uztura mijiedarbību, par biežākajām medicīniskajām indikācijām, kad uzturs jāpielāgo.

Uzturs un kardiovaskulārās slimības

Kardiovaskulārās slimības ir biežākais saslimstības un nāves iemesls pieaugušo vecumā. Zināms, ka dislipidēmija ir nozīmīgs faktors aterosklerozes attīstībā, kas attiecīgi izraisa KVS. Pētījumi liecina, ka dislipidēmija un aterosklerotiskas izmaiņas var sākties jau bērnu/jauniešu vecumā. Mūsdienās liela problēma ir bērnu un jauniešu virssvars. ASV novērots, ka 20 % bērnu 6—19 gadu vecumā ir nelabvēlīgi izmainīts lipīdu panelis. Ir pierādīta saistība starp paaugstinātu ĶMI un dislipidēmiju. [18]

Dislipidēmijas gadījumā ir izmainīts lipoproteīnu metabolisms, tāpēc asins analīzēs var novērot izmaiņas par to atbildīgajos rādītājos. Tipiski ir paaugstināts holesterīna līmenis (> 5,2 mmol/l), paaugstināts zema blīvuma lipoproteīns (> 3,4 mmol/l), pazemināts augsta blīvuma lipoproteīns (< 1,0 mmol/l), paaugstināts kopējās triglicerīdu koncentrācijas rādītājs (> 3,8 mmol/l). [18]

Dislipidēmija ir daudzfaktoru slimība, kuras etioloģiju var iedalīt vairākās grupās. Viens no dislipidēmijas cēloņiem, ko var izmainīt un novērst, ir nepareizs uzturs.

Pārmērīga piesātināto un transtaukskābju uzņemšana ar uzturu ir svarīgs zema blīvuma lipoproteīnu līmeņa paaugstināšanās cēlonis, bet pārmērīga rafinēto ogļhidrātu un vienkāršo cukuru uzņemšana paaugstina triglicerīdu līmeni. [18]

Ar dislipidēmiju saistītas arī daudzas specifiskas slimības un stāvokļi. Biežākie sekundārie cēloņi ir aptaukošanās, 2. tipa cukura diabēts (CD) un nefrotiskais sindroms. Ģenētiskie dislipidēmijas cēloņi ietver monogēnus un poligēnus defektus.

  • Monogēnie stāvokļi ir ģimenes hiperholesterinēmija (FH), ģimenes defektīvs apolipoproteīns B vai PCSK9 un ģimenes hipertrigliceridēmija. [18]
  • Dažiem pacientiem var būt klīnisks fenotips, kas līdzīgs ģimenes hiperholesterinēmijas fenotipam, bet bez pierādītas gēnu mutācijas, kas apstiprinātu šo diagnozi. Šādiem pacientiem, iespējams, ir vairāki gēnu varianti, no kuriem katrs sniedz nelielu neatkarīgu ieguldījumu. Tiek uzskatīts, ka šiem pacientiem ir poligēna hiperholesterinēmija. [18]

Dislipidēmijas sijājošās diagnostikas shēma Dislipidēmijas sijājošās diagnostikas shēma
Attēls
Dislipidēmijas sijājošās diagnostikas shēma

Viens no literatūrā atrodamajiem dislipidēmijas skrīninga modeļiem norādīts attēlā. Biežākie kardiovaskulāro slimību riska faktori, kas būtu jāņem vērā, izvērtējot bērna veselību, minēti tabulā. [18]

KVS riska faktori bērnam KVS riska faktori bērnam
Tabula
KVS riska faktori bērnam

Medicīniskas indikācijas diētas rekomendācijām

Diētas vai uztura rekomendācijas bērnam ir medicīniski indicētas vairāku slimību un stāvokļu gadījumā. Rakstā aplūkojam vairāku medicīnisko diētu aktualitātes un rekomendācijas. 

Gastroezofageālā refluksslimība (GERS)

Bērniem līdz gada vecumam tiek novērots gastroezofageāls atvilnis, visbiežāk 1—4 mēnešu vecumā. Tomēr tas sastopams arī vecākiem bērniem. Vemšanu pirmajā dzīves nedēļā novēro ~ 85 % zīdaiņu, klīnisks gastroezofageālais atvilnis 3—4 mēnešu vecumā izpaužas 60—70 %. Simptomi 60 % zīdaiņu izzūd bez ārstēšanas līdz sešu mēnešu vecumam, kad šie zīdaiņi biežāk sāk ieņemt vertikālu stāvokli un uzņemt cietākas konsistences ēdienu, 8—10 mēnešu vecumā simptomi pāriet ~ 90 % zīdaiņu. [22; 23]

NASPGHAN un ESPGHAN apvienotājās vadlīnijās tiek piedāvātas šādas GERS nemedikamentozās terapijas rekomendācijas:

  1. Ēdiena biezinātāju pievienošana atslauktam krūts pienam vai piena maisījumam potenciāli var mazināt regurgitācijas/vemšanas biežumu un apjomu zīdaiņiem ar gastroezofageālo refluksslimību. Nav skaidrs, vai biezinātāju lietošana mazina citus GERS simptomus un vai tie neizraisa kādas blakusparādības. [22; 23]
  2. Lai gan trūkst pierādījumu, kas apstiprinātu vienas barošanas reizes apjoma samazināšanas un barošanas reižu skaita palielināšanas lietderīgumu GERS simptomu mazināšanā, šīs barošanas modifikācijas ir bez papildu riska un izmaksām, tāpēc tās vajadzētu apsvērt pirms pāriešanas pie komplicētākām intervencēm. [22; 23]
  3. Kaut arī nav pierādījumu, kas pamatotu ekstensīvi hidrolizētu piena maisījumu vai aminoskābju maisījumu izmantošanu GERS ārstēšanai zīdaiņiem un bērniem, kuriem nav govs piena alerģijas (GPA), vairāki GERS un GPA simptomi ir identiski, tāpēc būtu jāapsver minēto maisījumu lietošana bērniem, kas nav pozitīvi reaģējuši uz daļēji hidrolizētiem piena maisījumiem un tradicionālo GERS terapiju. Mātei, kura bērnu baro ar krūti un kuras bērnam ir GERS simptomi un iespējama GPA, būtu jārīkojas atbilstīgi govs piena alerģijas diagnostikas un ārstēšanas rekomendācijām. [22; 23]
  4. Minētās GERS nefarmakoloģiskās terapijas iespējas ieteicams izmēģināt vismaz divu nedēļu periodā, novērtējot izmaiņas bērna stāvoklī un GERS simptomu dinamiku. [22; 23]

Govs piena alerģija

GPA ir visizplatītākā pārtikas alerģija zīdaiņu vecumā (izplatība dažādos pasaules reģionos 0,54—4,9 %). [24]

Patvaļīga un ar veselības aprūpes speciālistu nesaskaņota govs piena eliminācijas diētas ieviešana bērna uzturā būtiski palielina bērna neadekvātas augšanas un attīstības risku, kā arī mikroelementu (dzelzs, joda, kalcija, D un B12 vitamīna) deficīta risku. [24]

GPA ārstēšanas pamatā ir stingra govs piena proteīnu izslēgšana no zīdaiņa uztura un, ja nepieciešams, arī no mātes uztura, kura bērnu baro ar krūti. Visās GPA ārstēšanas vadlīnijās nepārprotami uzsvērta bērna zīdīšanas nozīme. Gadījumos, kad bērns tiek barots ar krūti un bērnam saglabājas GPA raksturīgie simptomi, mātei ieteicams 2—4 nedēļas no uztura izslēgt govs piena proteīnu. Diagnozes apstiprināšanai nepieciešama govs piena proteīnu pakāpeniska atpakaļ ieviešana mātes uzturā līdz brīdim, kad simptomi bērnam sāk parādīties atkārtoti.

Gadījumos, kad mātes piens nav pieejams, vairākums vadlīniju iesaka ekstensīvi hidrolizētu piena maisījumu (EHPM) kā pirmās izvēles maisījumu vieglas vai vidēji smagas GPA gadījumā, pārejot uz aminoskābju maisījumu (AM), ja, lietojot EHPM, bērna stāvoklis neuzlabojas. [24]

Vairāki pētījumi uzrāda EHPM efektivitāti uztura un augšanas prasību nodrošināšanā bērniem ar GPA. Rekomendējami tikai tie EHPM, kuru kvalitāte ir klīniski pārbaudīta gan uz maisījumu hipoalerģiskumu, gan uz normālas augšanas un attīstības nodrošināšanu. Pētījumu dati liecina, ka 2—18 % bērnu ar tūlītēja tipa IgE mediētu GPA slikti panes arī EHPM. [24] 

Tā kā neviens AM komponents nav iegūts no govs piena, AM tiek uzskatīts par 100 % drošu un efektīvu bērniem ar GPA. AM ieteicams izvēlēties smagas GPA gadījumā. [24] 

Tā kā peptīdiem daļēji hidrolizēto piena maisījumu (DHPM) sastāvā ir potenciāli augsta alergenitāte, tie netiek rekomendēti bērniem ar GPA. GPA nevar izslēgt bērniem, kuriem simptomi mazinās vai izzūd pilnībā pēc pāriešanas uz DHPM, jo aptuveni puse zīdaiņu ar GPA labi panes DHPM. [24]

GPA gadījumā bērna barošana ar mākslīgo maisījumu, kas satur citu dzīvnieku piena nehidrolizētu proteīnu, ir kontrindicēta. Līdz 90 % gadījumu novēro krustenisko reakciju starp govs, kazas, aitas, bifeļu, briežu mātes piena olbaltumvielām. [24]

Pēdējos gados aktīvi pētīts arsēna saturs dažādos rīsu produktos. Pēdējie pētījumi liecina, ka arsēna saturs hidrolizētos maisījumos uz rīsu bāzes ir ļoti zems un neatšķiras no arsēna satura citos mākslīgos piena maisījumos. Hidrolizēti maisījumi uz rīsu bāzes ir piemēroti zīdaiņiem ar GPA gadījumos, kad nav pieejams mātes piens un bērnam negaršo EHPM, tas nav pieejams vai nav pietiekami efektīvs. [24]

Sojas mākslīgais maisījums ir potenciāla izvēle tiem zīdaiņiem ar GPA, kuriem nav pieejams krūts piens vai kādu iemeslu dēļ nevar lietot vai nav pieejami EHPM, AM vai hidrolizētie maisījumi uz rīsu bāzes. [24]

Lielākā daļa citu augu izcelsmes mākslīgo maisījumu uzturvērtības ziņā nav pielāgoti zīdaiņiem un maziem bērniem. Nav pietiekamu pierādījumu to lietošanas drošumam bērniem ar GPA. [24]

Pašlaik vadlīnijās nav sniegti ieteikumi “biotiku” (pro–, pre–, sin–, post–) lietošanai GPA profilaksei vai ārstēšanai. Lielākā daļa klīnisko datu neliecina par statistiski nozīmīgu papildu labvēlīgo “biotiku” iedarbību, kas pievienotas terapeitiskai govs piena proteīnu eliminācijas diētai. [24]

Laktozes intolerance

Laktozes intolerance attiecināma uz variablas intensitātes simptomu kopumu, kas rodas pacientam, uzņemot laktozi saturošu pārtiku. Laktozes intolerances pamatā ir tievo zarnu gļotādas enzīma laktāzes aktivitātes mazināšanās vai iedzimts enzīma deficīts. Laktozes intolerance ir biežākais ogļhidrātu nepanesības veids pediatriskajā populācijā. [25]

Laktozes intolerances simptomi ir līdzīgi GPA simptomiem. [25] Izšķir trīs laktozes intolerances tipus.

Iedzimts laktāzes deficīts — ļoti reta autosomāli recesīva slimība, ko raksturo daļējs vai pilnīgs laktāzes aktivitātes trūkums jau no pašas dzimšanas. [25]

Primāra laktozes intolerance jeb pieaugušo tipa laktāzes deficīts: relatīvi biežs auto­somāli recesīvs stāvoklis, ko nosaka cilvēka attīstības regulētais laktāzes gēna ekspresijas nomākums. [25]

Sekundārs laktāzes deficīts: pārejošs stāvoklis, kas izriet no variablas etioloģijas (infekciju, celiakijas, disbakteriozes, Krona slimības, radiācijas, ķīmijterapijas) inducēta enterīta. [25]

GPA gadījumā simptomus var izprovocēt pat niecīga govs piena proteīna deva; attiecīgi nepieciešama pilnīga govs piena olbaltumvielu eliminācija no bērna diētas (arī no mātes diētas, ja bērns tiek barots ar krūti). [25] Savukārt laktozes intolerances gadījumā rekomendēta daļēja laktozi saturošu produktu ierobežošana uzturā, nevis pilnīga izslēgšana.

Literatūras dati liecina, ka lielākā daļa pieaugušo pacientu ar laktozes intoleranci ikdienā var uzņemt līdz 12 g laktozes vienā devā (~ 240 ml piena) bez simptomiem vai ar sekojošu minimālas intensitātes simptomu attīstību. [26] Pagaidām nav atrasti zinātniski pamatoti dati par to, kādas laktozes devas būtu pieļaujamas iekļaušanai uzturā bērniem ar laktozes intoleranci. Nepieciešami klīniski pētījumi, lai noteiktu drošas un bērniem piemērotas laktozes devas. [25]

Primāras laktozes intolerances gadījumā laktozi saturošus produktus rekomendē uz 2—4 nedēļām no bērna uztura izslēgt, lai panāktu simptomu remisiju. Turpmāk laktozi saturošus produktus rekomendē ieviest pakāpeniski, nelielā daudzumā, līdz sasniegts individuālās panesības slieksnis. [25]

Sekundāras hipolaktāzijas gadījumā eliminācijas diēta jāievieš tikai uz pagaidu periodu (ilgumu nosaka pamatslimība) līdz tievo zarnu gļotādas reģenerācijai. [25]
Iedzimta laktāzes deficīta gadījumā bezlaktozes diēta ilgst visu mūžu. [25]

Akūts gastroenterīts

Šķidruma zuduma aizstāšana un dehidratācijas novēršana ir primārie uzdevumi akūta gastroenterīta (AGE) ārstēšanā bērniem. [27]

Mūsdienās dažādās pasaules valstīs saskaņā ar vietējiem ieradumiem un uzskatiem tiek rekomendētas dažādas pieejas bērnu uztura jautājumos, kas vērstas uz AGE smaguma un ilguma mazināšanu, taču tikai dažu uztura pieeju efektivitāte un drošums ir pienācīgi pārbaudīti. [27] Visas starptautiskās vadlīnijas ir vienotas uzskatā par zīdīšanas turpināšanas būtiskumu AGE epizodes laikā (rehidratācijas laikā vai uzreiz pēc tās). Nevajadzētu nedz pārtraukt bērna zīdīšanu, nedz pāriet uz atšķaidītu vai modificētu maisījumu. Ja nav iespējas barot bērnu ar krūti, tad nav rekomendējama arī parastā piena atšķaidīšana un piena maisījuma, kas nesatur laktozi, lietošana. [27]

Dažādas eliminācijas diētas bērnam ar AGE lielākajā daļā gadījumu nav indicētas — tās var vēl vairāk pasliktināt bērna barojuma stāvokli un pašsajūtu. AGE gadījumā bērna regulāru perorālo barošanu rekomendējams atsākt ne vēlāk kā 4—6 stundas pēc rehidratācijas sākuma. Pārtikas produkti, kas satur daudz monosaharīdu, nav ieteicami. Tāpat nav ieteicama pārtika ar augstu tauku saturu. [27]

AGE epizožu laikā laktozi nesaturoši piena maisījumi parasti netiek rekomendēti. Tomēr diētu ar ierobežotu laktozes saturu ieteicams apsvērt hospitalizētiem bērniem ar AGE un bērniem ar ilgstošu caureju (> 7 (14) dienas). Bērniem ar hronisku caureju (> 14 (28) dienas) apsverama bezlaktozes diēta. [27]

Cinks ieteicams kā papildinājums perorālai rehidratācijas terapijai bērniem, kas vecāki par sešiem mēnešiem (15—20 mg dienā 10—14 dienas). Zīdaiņiem, kas jaunāki par sešiem mēnešiem, papildu cinka lietderīgums AGE laikā ir apšaubāms. [27]

Probiotikas efektīvi saīsina AGE simptomu ilgumu un samazina intensitāti. AGE gadījumā bērniem var nozīmēt atsevišķas probiotiķu dzimtas (Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii, L. reuteri DSM). [27]

Kairinātu zarnu sindroms

Kairinātu zarnu sindroms (KZS) ir hroniskas vai recidivējošas sāpes vēderā, izmainīta un/vai neregulāra zarnu darbība un vēdera pūšanās bez strukturālu un bioķīmisku anomāliju atrades. Kairinātu zarnu sindroms ir daļa no funkcionālo kuņģa—zarnu trakta traucējumu grupas. [34]

Daļa pacientu ar KZS atzīmē simptomu paasināšanos pēc noteiktu pārtikas produktu lietošanas uzturā. Atsevišķu produktu (sorbīta, fruktozes, pākšaugu) izslēgšana no uztura rekomendējama kā viena no diētas modifikācijām pacientiem ar KZS. Dažkārt pozitīvu efektu rada laktozi saturošu produktu uzņemšanas ierobežošana. [28] 

Uztura modifikācija KZS ārstēšanā parasti ir pirmā terapijas metode. Būtiska ir konsultēšanās ar dietologu vai sertificētu uztura speciālistu, kurš palīdzēs izvēlēties tos produktus, kuru lietošana uzturā nepasliktinās KZS simptomātiku un vienlaikus nodrošinās bērnu ar visām uzturvielām un vitamīniem, kas nepieciešami augšanai un attīstībai. [30]

Diēta ar palielinātu šķiedrvielu apjomu vai šķiedrvielu uztura bagātinātāji var būt noderīgs līdzeklis bērniem ar pārsvarā aizcietējumu tipa KZS. Vairāki pētījumi uzrāda, ka šķiedrvielas potencē zarnu satura ūdeni aizturošās īpašības, palielina zarnu satura svaru un paātrina zarnu tranzītu un iztukšošanos. Aktuālās rekomendācijas iesaka ar uzturu uzņemt 10—15 g šķiedrvielu dienā piecu gadu vecumā, 15—20 g dienā desmit gadu vecumā un 20—25 g dienā 15 gadu vecumā. [31]

Pētījumā par pieaugušiem pacientiem ar KZS atklājās, ka funkcionālos gastrointestinālā trakta simptomus efektīvi samazina diēta ar zemu fermentējamo oligosaharīdu, disaharīdu, monosaharīdu un poliolu (low-FODMAP) saturu. [32] Pašlaik nav pietiekamu drošuma un efektivitātes pierādījumu zema satura FODMAP diētas rekomendēšanai bērniem ar KZS. [33]
Viens pētījums rāda, ka Lactobacillus rhamnosus saturošu probiotiķu lietošana ievērojami samazina vēdera sāpju biežumu un intensitāti bērniem ar KZS. [29]

Celiakija

Celiakija ir organisma imūnsistēmas mediēta reakcija uz glutēnu, kas ģenētiski predisponētiem indivīdiem izpaužas ar tievās zarnas iekaisumu un bojājumu. Celiakijas izplatība pasaulē ir 0,6—1% kopējās populācijas. Celiakijas ārstēšanas pamatā ir bezglutēna diēta mūža garumā. [35]

Glutēns ir proteīns ar augstu prolīna un glutamīna saturu, galvenokārt atrodams kviešos, rudzos un miežos. Vairākums rekomendāciju pieļauj ar glutēnu nepiesārņotu auzu lietošanu uzturā celiakijas pacientiem. PVO pamatno­stādnēs par “Standartiem, kas attiecināmi uz īpašu diētisko pārtiku cilvēkiem, kuri nepanes glutēnu” noteikts, ka pārtikas produktiem, kas marķēti ar “nesatur glutēnu”, vajadzētu saturēt ≤ 20 glutēna daļu uz miljonu (ppm — parts per million). [35]

Pētījumu dati liecina, ka zīdīšanas perioda ilgums un glutēna ieviešanas laiks bērna uzturā neietekmē celiakijas attīstības risku. Tāpēc nav vienotu rekomendāciju par piemērotāko glutēna ieviešanas laiku zīdaiņu uzturā. [35]

Bērniem ar celiakiju pirmajā gadā pēc diagnozes noteikšanas rekomendējamas veselības stāvokļa pārbaudes ik pēc 3—6 mēnešiem un pēc tam katru gadu līdz bērna augšanas un attīstības perioda beigām. [35]

Bērnu vecākus vajadzētu informēt par risku bezglutēna pārtiku piesārņot ar glutēnu gadījumos, kad netiek izmantoti atsevišķi gatavošanas piederumi un virsmas. Koplietošanas priekšmetus var droši lietot, ja starp lietošanas reizēm tos rūpīgi nomazgā ar ziepēm. [35]

Funkcionāli aizcietējumi

Funkcionāli aizcietējumi ir bieža problēma bērniem, to aptuvenā izplatība pasaulē 3 %. Aizcietējums tiek definēts kā funkcionāls, ja tā pamatā netiek atrasts organisks iemesls (pat 95 % gadījumu). Funkcionāli aizcietējumi raksturīgi bērniem pēc viena gada vecuma, taču īpaši izplatīti tie ir pirmsskolas vecuma bērniem. [36]

Nepietiekams šķiedrvielu daudzums bērna uzturā tiek uzskatīts par riska faktoru funkcionālu aizcietējumu attīstībai. Ieteicamais sabalansēta uztura šķiedrvielu daudzums bērniem, kas vecāki par diviem gadiem, ir līdzvērtīgs vecumam (gados) plus 5—10 g dienā. Joprojām nav pierādīts šķiedrvielu piedevu lietošanas drošums un efektivitāte bērniem ar funkcionāliem aizcietējumiem. Lai gan vairāki pētījumi uzrāda, ka bērni ar aizcietējumiem ikdienā ar uzturu uzņem relatīvi mazāk šķiedrvielu nekā veseli bērni, citu pētījumu rezultāti šo novērojumu apšauba. [37]

Bērniem ieteicama vecumam atbilstoša šķidruma daudzuma uzņemšana ikdienā. [36; 37] Nav pierādījumu, kas liecinātu par prebiotiku vai probiotiku lietošanas lietderīgumu aizcietējumu ārstēšanā bērniem. [36]

Bērnus, kuri prot sēdēt uz podiņa, vajadzētu iedrošināt uz podiņa/tualetes sēdēt vienā un tajā pašā dienas laikā katru dienu 5—10 minūtes pēc ēdienreizes (piemēram, pēc brokastīm); tas veicinās gastrokolisko refleksu un mazinās aizcietējumu veidošanās risku. [36]

Aptaukošanās, prediabēts, 1. un 2. tipa cukura diabēts

1. tipa CD joprojām ir biežākais cukura diabēta veids bērnu vecumā. Tomēr bērnu aptaukošanās izplatības pieaugums veicinājis arī prediabēta un 2. tipa CD sastopamības pieaugumu pediatriskajā populācijā. Svarīgi ir savlaicīgi ieviest efektīvus preventīvus pasākumus, kas bērnus pasargātu no potenciālām ar diabētu saistītām kardiometaboliskām komplikācijām. [38; 44]

Uztura terapija ir viens no pamata komponentiem, kas jāintegrē vispārējā ārstēšanas plānā pacientiem ar prediabētu un cukura diabētu. [7] Katra bērna diētas plāns regulāri jāpārskata un jāpielāgo bērna attīstības līmenim un dzīvesveida pārmaiņām. [43]

Vairākos pētījumos pierādīts, ka bērna barošanai ar krūti ir risku samazinošs efekts attiecībā uz aptaukošanās, prediabēta un 2. tipa CD attīstības risku bērna tālākajā dzīvē. Klīnisko gadījumu kontroles pētījumā SEARCH novērots, ka bērniem ar 2. tipa CD zīdīšanas periods nav bijis vispār vai vidēji bijis īsāks nekā kontroles grupai. [39; 40]

Starptautiskā bērnu un pusaudžu diabēta biedrība rekomendē šādu ar uzturu uzņemamo makroelementu procentuālo sadalījumu: 50—55 % ogļhidrātu (no tiem < 10 % saharozi saturošu vai citu rafinētu ogļhidrātu), 30—35 % tauku, 10—15 % olbaltumvielu. Tomēr makroelementu sadalījumam jābūt individualizētam, ievērojot konkrētā pacienta ēšanas paradumus, preferences un vēlamos ilgtermiņa rezultātus. [39; 43]

Diētas terapijas mērķis ir ikdienā līdzsvarot bērna uzņemto pārtiku ar insulīna devām (ja tādas paredzētas) un bērna fizisko aktivitāti, lai iespējami efektīvāk izvairītos no pārmērīgām glikēmijas svārstībām. [43; 44]

Brokastu izlaišana saistīta ar sliktāku glikēmijas kontroli turpmākās dienas garumā pacientiem ar 2. tipa CD. [42] Savukārt pirms naktsmiera rekomendējams uzņemt pietiekamu salikto ogļhidrātu daudzumu, lai izvairītos no nakts hipoglikēmijas. Tas īpaši attiecināms uz bērniem, kuri saņem insulīna injekcijas. [43]

Popularitāti ir atguvušas diētas ar zemu ogļhidrātu saturu. Šobrīd nav zinātnisku pierādījumu, kas apstiprinātu šāda veida diētu efektivitāti un drošumu bērniem ar 1. vai 2. tipa CD. [43]

Kopsavilkums

  • Turpinām tēmu par bērna uztura pamatprincipiem un rekomendācijām. Raksta pirmā daļa publicēta Doctus jūnija (2023) numurā.
  • Šajā raksta daļā aplūkota kardiovaskulārās veselības un uztura mijiedarbība, izceltas biežākās medicīniskās indikācijas, kad uzturs jāpielāgo.
  • Diētas vai uztura rekomendācijas bērnam medicīniski indicētas vairāku slimību un stāvokļu gadījumā — laktozes intolerances, celiakijas, kairinātu zarnu sindroma u.c.

Literatūra

  1. Pediatric Nutrition Guidelines (Birth to Six Years) for Health Professionals (Dec 2022), www.bccdc.ca/Health-Professionals-Site/Documents/healthy_eating/Pediatric_Nutrition_Guidelines.pdf
  2. 2017 Complementary feeding. www.espghan.org/knowledge-center/publications/Nutrition/2017_Complementary_Feeding
  3. Weydert JA. Vitamin D in Children's Health. Children (Basel, Switzerland), 2014: 1(2); 208-226. doi.org/10.3390/children1020208
  4. Vitamin D. CDC information. www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/vitamins-minerals/vitamin-d.html
  5. Faizan U, Rouster AS. Nutrition and Hydration Requirements In Children and Adults. [Updated 2022 Aug 29]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562207/
  6. Abrams EM, Hildebrand K, Blair B, Chan ES. Timing of introduction of allergenic solids for infants at high risk. Paediatrics & child health, 2019; 24(1): 56-57. doi.org/10.1093/pch/pxy195
  7. Ierodiakonou D, Garcia-Larsen V, et al. Timing of Allergenic Food Introduction to the Infant Diet and Risk of Allergic or Autoimmune Disease: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA, 2016; 316(11): 1181-1192. doi.org/10.1001/jama.2016.12623
  8. Heyman MB, Abrams SA. Section on gastroenterology, hepatology, and nutrition, & committee on nutrition (2017). Fruit Juice in Infants, Children, and Adolescents: Current Recommendations. Pediatrics, 139(6), e20170967. doi.org/10.1542/peds.2017-0967
  9. Gibney MJ, Barr SI, et al. Breakfast in Human Nutrition: The International Breakfast Research Initiative. Nutrients, 2018; 10(5): 559. doi.org/10.3390/nu10050559
  10. Gibney MJ, Barr SI, et al. Breakfast in Human Nutrition: The International Breakfast Research Initiative. Nutrients, 2018; 10(5): 559. doi.org/10.3390/nu10050559
  11. Harrison ME, Norris ML, Obeid N, et al. Systematic review of the effects of family meal frequency on psychosocial outcomes in youth. Canadian family physician Medecin de famille canadien, 2015; 61(2): e96–e106.
  12. Kiely ME. Risks and benefits of vegan and vegetarian diets in children. Proceedings of the Nutrition Society, 2021; 80(2): 159-164. doi:10.1017/S002966512100001X
  13. Weder S, Keller M, Fischer M, et al. Intake of micronutrients and fatty acids of vegetarian, vegan, and omnivorous children (1-3 years) in Germany (VeChi Diet Study). European journal of nutrition, 2022; 61(3): 1507-1520. doi.org/10.1007/s00394-021-02753-3
  14. Kossoff E. Ketogenic dietary therapies for the treatment of epilepsy. UpToDate database, 2022.
  15. Patient education: Ketogenic diet (The Basics). UpToDate Database, 2023.
  16. Stote KS, Baer DJ, Spears K, et al. A controlled trial of reduced meal frequency without caloric restriction in healthy, normal-weight, middle-aged adults. The American journal of clinical nutrition, 2007; 85(4): 981-988. doi.org/10.1093/ajcn/85.4.981
  17. Carlson O, Martin B, Stote KS, et al. Impact of reduced meal frequency without caloric restriction on glucose regulation in healthy, normal-weight middle-aged men and women. Metabolism: clinical and experimental, 2007; 56(12): 1729-1734. doi.org/10.1016/j.metabol.2007.07.018
  18. de Ferranti SD, Newburger JW. Dyslipidemia in children and adolescents: Definition, screening, and diagnosis. UpToDate database, 2023.
  19. www.b12deficiency.info/children/
  20. Riboflavin. Fact Sheet for Health professionals. ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-HealthProfessional/
  21. Calcium. Fact Sheet for Health professionals. ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional
  22. Rosen R, Vandenplas Y, Singendonk M, et al. Pediatric Gastroesophageal Reflux Clinical Practice Guidelines: Joint Recommendations of the North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition and the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2018; 66(3): 516-554. PMID: 29470322; PMCID: PMC5958910.
  23. Leung AK, Hon KL. Gastroesophageal reflux in children: an updated review. Drugs Context, 2019; 8: 212591. doi: 10.7573/dic.212591. PMID: 31258618.
  24. Vandenplas Y, Brough HA, Fiocchi A, et al. Current Guidelines and Future Strategies for the Management of Cow's Milk Allergy. J Asthma Allergy, 2021; 14: 1243-1256. doi: 10.2147/JAA.S276992. PMID: 34712052; PMCID: PMC8548055.
  25. Di Costanzo M, Berni Canani R. Lactose Intolerance: Common Misunderstandings. Ann Nutr Metab, 2018; 73 Suppl 4: 30-37. doi: 10.1159/000493669. PMID: 30783042.
  26. Usai-Satta P, Scarpa M, Oppia F, Cabras F. Lactose malabsorption and intolerance: What should be the best clinical management? World J Gastrointest Pharmacol Ther, 2012; 3(3): 29-33. doi: 10.4292/wjgpt.v3.i3.29. PMID: 22966480; PMCID: PMC3437438.
  27. Guarino A, Lo Vecchio A, Dias JA, et al. Universal Recommendations for the Management of Acute Diarrhea in Nonmalnourished Children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2018; 67(5): 586-593. doi: 10.1097/MPG.0000000000002053. PMID: 29901556.
  28. [Guideline] Vasant DH, Paine PA, Black CJ, et al. British Society of Gastroenterology guidelines on the management of irritable bowel syndrome. Gut, 2021; 70(7): 1214-1240.
  29. Francavilla R, Miniello V, et al. A randomized controlled trial of Lactobacillus GG in children with functional abdominal pain. Pediatrics. 2010; 126(6): e1445-52.
  30. Simons M, Taft TH, Doerfler B, et al. Narrative review: Risk of eating disorders and nutritional deficiencies with dietary therapies for irritable bowel syndrome. Neurogastroenterol Motil, 2022; 34(1): e14188.
  31. Hojsak I, Benninga MA, Hauser B, et al. Benefits of dietary fibre for children in health and disease. Arch Dis Child, 2022 Mar 11.
  32. Halmos EP, Power VA, Shepherd SJ, et al. A diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome. Gastroenterology, 2014; 146(1): 67-75.e5.
  33. Strozyk A, Horvath A, Szajewska H. FODMAP dietary restrictions in the management of children with functional abdominal pain disorders: a systematic review. Neurogastroenterol Motil, 2022 Mar 1: e14345.
  34. Kridler J, Kamat D. Irritable bowel syndrome: a review for general pediatricians. Pediatr Ann, 2016; 45(1): e30-3.
  35. Raiteri A, Granito A, Giamperoli A, et al. Current guidelines for the management of celiac disease: A systematic review with comparative analysis. World J Gastroenterol, 2022; 28(1): 154-175. doi: 10.3748/wjg.v28.i1.154. PMID: 35125825; PMCID: PMC8793016.
  36. Allen P, Setya A, Lawrence VN. Pediatric Functional Constipation. [Updated 2022 Aug 19]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537037/
  37. Tran DL, Sintusek P. Functional constipation in children: What physicians should know. World J Gastroenterol, 2023; 29(8): 1261-1288. doi: 10.3748/wjg.v29.i8.1261. PMID: 36925458; PMCID: PMC10011959.
  38. Magge SN, Silverstein J, Elder D, et al. Evaluation and Treatment of Prediabetes in Youth. J Pediatr, 2020; 219: 11-22. doi: 10.1016/j.jpeds.2019.12.061. PMID: 32143933.
  39. Crawford R, Sims ED, Wang KW, et al. Traditional knowledge-based lifestyle interventions in the prevention of obesity and type 2 diabetes in Indigenous children in Canada: a systematic review protocol. Syst Rev, 2019; 8(1): 69. doi: 10.1186/s13643-019-0961-4. PMID: 30841917; PMCID: PMC6402164.
  40. Oester IM, Kloppenborg JT, et al. Type 2 diabetes mellitus in Danish children and adolescents in 2014. Pediatr Diabetes, 2016; 17(5): 368-373. doi: 10.1111/pedi.12291. PMID: 26111830.
  41. Jensen ET, Dabelea D. Type 2 Diabetes in Youth: New Lessons from the SEARCH Study. Curr Diab Rep, 2018; 18(6): 36. doi: 10.1007/s11892-018-0997-1. PMID: 29737424; PMCID: PMC6438166.
  42. Hashimoto Y, Kaji A, Sakai R, et al. Skipping breakfast is associated with glycemic variability in patients with type 2 diabetes. Nutrition, 2020; 71: 110639. doi: 10.1016/j.nut.2019.110639. PMID: 31869658.
  43. Annan SF, Higgins LA, Jelleryd E, et al. ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines 2022: Nutritional management in children and adolescents with diabetes. Pediatr Diabetes, 2022; 23(8): 1297-1321. doi: 10.1111/pedi.13429. PMID: 36468223.
  44. American Diabetes Association. 5. Lifestyle Management: Standards of Medical Care in Diabetes-2019. Diabetes Care, 2019; 42(Suppl 1): S46-S60. doi: 10.2337/dc19-S005. PMID: 30559231.