PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Liels apstrādātu pārtikas produktu patēriņš ir saistīts ar paaugstinātu kolorektālā vēža risku

Doctus
Liels apstrādātu pārtikas produktu patēriņš ir saistīts ar paaugstinātu kolorektālā vēža risku
Freepik.com
Prospektīvs kohortas pētījums atklāja, ka liels ultrapārstrādāto pārtikas produktu (UPF) patēriņš ir saistīts ar paaugstinātu kopējo kolorektālā vēža (CRC) un labās puses resnās zarnas vēža risku.

Pētnieki analizēja 77 100 sieviešu (vecumā no 30 līdz 70 gadiem) datus no Norvēģijas Sieviešu un vēža pētījuma (NOWAC). Novērošanas laikā līdz 2018. gada decembrim tika identificēti 1625 CRC gadījumi (vidējais novērošanas ilgums – 17,4 gadi).
Uztura dati tika iegūti, izmantojot validētas pus-kvantitatīvas pārtikas biežuma anketas, lai novērtētu dalībnieču tipisko pārtikas patēriņu iepriekšējā gada laikā. Ziņotie produkti tika klasificēti pēc NOVA klasifikācijas sistēmas atbilstoši to pārstrādes pakāpei.
UPF patēriņš tika sadalīts kvartilēs:

  • zems (≤ 274 g/dienā),
  • vidēji zems (275–361 g/dienā),
  • vidēji augsts (362–465 g/dienā),
  • augsts (> 466 g/dienā).

Pētnieki vērtēja saistību starp UPF daudzumu uzturā un CRC biežumu kopumā un atsevišķos resnās zarnas segmentos.
Kovariāti ietvēra vecumu, smēķēšanas statusu, fizisko aktivitāti, izglītības līmeni un hormonu aizstājterapijas lietošanu menopauzes laikā; kopējais enerģijas patēriņš tika iekļauts kā mulsinošs faktors.
Pielāgojot datus pēc kovariātiem un enerģijas patēriņa, augsts UPF patēriņš bija statistiski nozīmīgi saistīts ar palielinātu kopējo CRC risku (riska attiecība [HR] 1,24; tendences p = 0,02), kā arī resnās zarnas vēzi, analizējot resnās zarnas segmentus atsevišķi (HR 1,31; tendences p = 0,02).
Īpaši spēcīga saistība tika novērota starp augstu UPF patēriņu un labās puses resnās zarnas vēzi (HR 1,58; tendences p < 0,001), savukārt būtiskas saistības ar kreisās puses resnās zarnas vai taisnās zarnas vēzi netika atrastas.

Sievietēm ar augstu ĶMI (≥ 25) augsts UPF patēriņš bija statistiski nozīmīgi saistīts ar CRC risku (HR 1,33; tendences p = 0,04). Līdzīgas saistības tika konstatētas arī starp sievietēm ar zemu pārstrādātās gaļas patēriņu (< 30 g/dienā) (HR 1,39; tendences p = 0,02).
Tāpat tika atrasta būtiska saistība starp augstu UPF patēriņu kombinācijā ar zemu šķiedrvielu uzņemšanu un CRC risku, salīdzinot ar zemu UPF un šķiedrvielu patēriņu (HR 1,34; tendences p = 0,03).
„Kopsavilkumā, šī pētījuma pierādījumi parāda būtisku saistību starp augstu UPF patēriņu un paaugstinātu CRC risku sievietēm NOWAC pētījumā,” raksta autori, piebilstot, ka „rezultāti norāda uz statistiski nozīmīgu saistību starp augstu UPF patēriņu un paaugstinātu labās puses resnās zarnas vēža risku.” Viņi arī uzsvēra, ka „nākotnē nepieciešami ilgtermiņa pētījumi, lai izpētītu augsta UPF patēriņa, atsevišķu UPF apakšgrupu un CRC riska cēloņsakarības.”

AVOTS: Mols R, Huybrechts I, Skeie G. High Consumption of Ultra-Processed Food and Risk of Colorectal Cancer: The Norwegian Women and Cancer Cohort Study. British Journal of Nutrition. 16 September 2025.