Vai veģetārs un vegāns uzturs ir drošs bērniem?
Bērnībā ievērota lakto-ovo-veģetāro un vegāno uztura ietekme uz veselību joprojām ir diskusiju objekts. Šajā metaanalīzē salīdzināts lakto-ovo-veģetārs un vegāns uzturs ar visēdāju uzturu plašā uzturvielu un veselības iznākumu spektrā bērniem līdz 18 gadu vecumam visā pasaulē bez hroniskām slimībām. Meklējumi datubāzēs MEDLINE, Embase, Scopus un Web of Science līdz 2025. gada martam identificēja 59 pētījumus ar 48 626 dalībniekiem (7280 lakto-ovo-veģetārieši, 1289 vegāni un 40 059 visēdāji).
Lakto-ovo-veģetāru bērnu uzturā tika uzņemts mazāk enerģijas, olbaltumvielu, tauku, B12 vitamīna, D vitamīna un cinka, bet vairāk šķiedrvielu, dzelzs, folātu, C vitamīna un magnija. Vegāniem tika novērots līdzīgs uzturvielu profils, ar īpaši zemu kalcija uzņemšanu.
Augšanas un ķermeņa kompozīcijas rādītāji liecināja par liesāku fenotipu: lakto-ovo-veģetāriešiem bija zemāki auguma, ķermeņa masas un ĶMI rādītāji, mazāka tauku masa un kaulu minerālvielu saturs, savukārt vegāniem — īsāks augums un zemāki ĶMI rādītāji. Biomarķieru analīze uzrādīja zemāku feritīna un 25-hidroksivitamīna D [25(OH)D] līmeni lakto-ovo-veģetāriešiem, kā arī zemāku hemoglobīna un feritīna līmeni vegāniem.
Lai gan vairuma uzturvielu un biomarķieru vidējās grupu vērtības saglabājās pediatrisko referenču robežās, lakto-ovo-veģetāriešiem tika konstatētas paaugstinātas izredzes dzelzs deficītam un anēmijai, bet vegāniem — B12 vitamīna deficītam. Abās grupās tika novērots zemāks kopējā holesterīna un ZBL (LDL) holesterīna līmenis.
Šie rezultāti uzsver nepieciešamību pēc rūpīgas uztura plānošanas un atbilstošas papildvielu lietošanas bērniem, kuri ievēro lakto-ovo-veģetāru vai vegānu uzturu.
AVOTS: Lotti S, Panizza G, Martini D, et al. Lacto-ovo-vegetarian and vegan diets in children and adolescents: a systematic review and meta-analysis of nutritional and health outcomes. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2025; 1