Vidusjūras diēta grūtniecības un krūts barošanas laikā samazina pārtikas alerģijas bērniem

Šī bija apakškohortas analīze par 430 mātes-bērna pāriem no retrospektīva MEDALLION pētījuma – 336 bērniem bija diagnosticēta pārtikas alerģija un 94 bija bērni bez alerģijām (veselas kontroles grupa). Mātēm bija jāaizpilda Vidusjūras diētas aptaujas anketa pētījuma sākumā un tad, kad bērni sasniedza 24-36 mēnešu vecumu, lai noteiktu 11 pārtikas grupu uzņemšanu katru nedēļu: nepārstrādātas brokastu pārslas, kartupeļi, augļi, dārzeņi, zaļumi, zivis, sarkanā gaļa, vistas gaļa, piena produkti, olīveļļa un alkohols.
Veselas kontroles bērnu mātēm bija augstāki rezultāti aptaujas anketā gan grūtniecības, gan krūts barošanas laikā salīdzinājumā ar bērniem, kuriem bija pārtikas alerģijas (p = 0,02 abiem). Augstāka mātes līdzestība Vidusjūras diētai gan grūtniecības laikā (aOR 0,94; 95 % TI 0,89-1,00) un laktācijas laikā (aOR 0,94; 95 % TI 0,88-1,00) saistīta ar samazinātu iespējamību attīstīties pārtikas alerģijām bērniem. Augstāks piena produktu (> 15 porcijas nedēļā) un augļu (> astoņas porcijas nedēļā) patēriņš grūtniecības laikā un papildu dārzeņu (> 12 porcijas nedēļā) patēriņš laktācijas laikā samazina risku pārtikas alerģiju attīstībai bērniem. Augstāks pārtikas alerģiju risks tika konstatēts gadījumos, kad grūtniecības un laktācijas laikā lielā daudzumā uzņemta vistas un sarkanā gaļa.
Avots: Edited by Mandeep Singh Rawat. Mediterranean Diet During Pregnancy and Breastfeeding Linked to Fewer Food Allergies in Children - Medscape - September 24, 2025.