Vidusjūras diētas ieguvumi pacientiem ar psoriāzi

Pētījums tika veikts dermatoloģijas klīnikā Madridē, Spānijā. Tā dalībnieki bija pieaugušie psoriāzes pacienti ar vieglu līdz vidēji smagu slimības gaitu (PASI 2-10), kas lieto lokālu terapiju. Pēc nejaušības principa 38 dalībnieki tika iedalīti 1:1 attiecībā vai nu kontroles grupā, vai intervences grupā. Intervence grupa 16 nedēļas saņēma uztura speciālista vadītu Vidusjūras diētas programmu, t.sk. uztura konsultācijas, izglītojošus materialus, extra virgin olīveļļas pieejamību. Kontrolgrupa saņēma standarta uztura rekomendācijas par zema tauku satura diētas principiem.
Vidējais pētījuma dalībnieku vecums (SN) bija 46,4 (12,8) gadi, 65,8 % vīrieši. Pētījumu pabeidza 37 no 38 dalībniekiem. PASI izmaiņas pētījuma beigās bija -3,4 punkti (95 % TI -4,4 līdz -2,4) intervences grupā un 0,0 (95 % TI -1,0 līdz 1,0) kontroles grupā. Deviņi no 19 dalībniekiem Vidusjūras diēts grupā (47, 4 %) sasniedza PASI 75 (75 % PASI samazinājums), kamēr kontroles grupā šādu rezultātu neviens nesasniedza. Tāpat tika novērots glikētā hemoglobīna kritums intervences grupā salīdzinājumā ar kontroles grupu (starpgrupu atšķirība -4,1 mmol/l [95 % TI -6,9 līdz -1,3 mmol/l]; p = 0,01).
Šajā klīniskajā pētījumā secināts, ka 16 nedēļu ilga Vidusjūras diēta ievērojami uzlabo psoriāzes klīnisko gaitu pacientiem ar vieglu vai vidēji smagu slimību. Tas nozīmē, ka uzturs kā papildu stratēģija slimības kontrolei ir vērā ņemama intervence ikdienas praksē.
Avots: Perez-Bootello J, Berna-Rico E, Abbad-Jaime de Aragon C, et al. Mediterranean Diet and Patients With Psoriasis: The MEDIPSO Randomized Clinical Trial. JAMA Dermatol. Published online September 24, 2025. doi:10.1001/jamadermatol.2025.3410