PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kāpēc pakasīt niezošu vietu ir tik patīkami?

Doctus
Izmantojot funkcionālo magnētisko rezonansi (fMR), salīdzināta smadzeņu aktivitāte veseliem cilvēkiem un hroniskas niezes pacientiem kasīšanās laikā, atrasts, ka niezes pacientiem vairāk aktivējas tā smadzeņu daļa, kas atbild par motoro kustību un gandarījuma sajūtu.

Par hronisku niezi uzskata stāvokli, kad nieze saglabājas ilgāk kā 6 nedēļas, tā var būt gan visa organisma nieze, gan nieze kādā noteiktā ķermeņa vietā. Biežāk hroniska nieze sastopama vecāka gadagājuma cilvēkiem. Tā ir būstisks simptoms tādiem dermatoloģiskiem stāvokļiem kā atopiska ekzēma, psoriāze, kā arī nopietns simptoms citām slimībām, piemēram, hroniskas nieru slimības gala stadijai un citām.

Pētījumātika veikta fMR 10 cilvēkiem ar niezi un 10 veseliem cilvēkiem, kasot niezošu vietu. Nieze tika inducēta ar auga ekstraktu, kas izraisa niezi (Mucuna prurien jeb samtainās pupas). Šis ekstrakts tika uzziests uz labā apakšdelma, tad veikta fMR. Cilvēkiem ar hronisku niezi aktivitāte smadzenēs pieauga garozā motorajos centros, kas atbild par motoro kustību kontroli un motivāciju kustēties. Papildus, niezes pacientiem vairāk tika aktivētas tās smadzeņu daļas, kas atbild par atlīdzības, gandarījuma sajūtu – nucleus caudatus, orbitofrontālā garoza, striatum. Šie rezultāti ļauj izprast smadzeņu aktivitāti niezes laikā, kas hroniskas niezes pacientiem varētu būt terapijas mērķis, lai atvieglotu niezes simptomus un mazinātu paliekošas izmaiņas ādā, kas rodas no ilgstošas ādas kasīšanas.

Avots: Hideki Mochizuki, Alexandru D P Papoiu, Leigh A Nattkemper, Andrew C Lin, Robert A Kraft, Robert C Coghill, Gil Yosipovitch. Scratching Induces Overactivity in Motor-Related Regions and Reward System in Chronic Itch Patients. Journal of Investigative Dermatology, 2015.