PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Viedtālruņa izmantošana tumsā ietekmē veselību savādāk, nekā gaismā

Doctus
Strauji pieaugot viedtālruņu izmantošanai arvien jaunāku bērnu un pusaudžu vidū, lielāka uzmanība pievērsta to ietekmei uz veselību. Pētījumos noskaidrots, ka bērni vecumā no 8 - 18 gadiem elektroniskās ierīces izmanto apmēram 7 ar pusi stundas diennaktī.

Pētījuma autore skaidro: "Mums jāsaprot, ka pusaudži aktīvi sazinās ar īsziņām un intensīvi lieto viedtālruņus, tāpēc ir jānovērtē, kādu iespaidu tas atstāj uz veselību". Pētījums veikts 3 skolās ASV, kopā analizēti 1537 skolēnu viedtālruņu lietošanas paradumi.

Noskaidrots, ka skolniekiem, kuri izslēdza savas ierīces vai sazinājās ar īsziņām ne vairāk kā 30 minūtes pēc tam, kad tika izslēgta gaisma, bija labākas sekmes nekā tiem, kuri izmantoja viedtālruni ilgāk par 30 minūtēm pēc gaismas nodzēšanas. Skolnieki, kuri ilgāk izmantoja viedtālruni tumsā gulēja mazāk un dienā bija miegaini. Viedtālruņa izmantošana ar ieslēgtu gaismu sekmes neietekmēja.

Viedtālruņi izdala starojumu, kas intensificējas tumšos apstākļos – šis starojums ietekmē miega kvalitāti, aizkavējot melatonīna izdali, tāpēc ir aizmigšanas grūtības.

Izslēdzot apgaismojumu, organisms pakāpeniski no nomoda stāvokļa pāriet uz miegu – bet, ja cilvēks turpina saņemt ziņas ar skaņas un gaismas signālu, tas traucē cirkadiāno ritmu.

Vairāk: Grover K, Pecor K, Malkowski M, Kang L, Machado S, Lulla R, Heisey D, Ming X. Effects of Instant Messaging on School Performance in Adolescents. J Child Neurol. 2016 Jan 13.