PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Apstiprināts Veselības ministrijas virzītais veselības aprūpes finansēšanas modelis

Doctus
Apstiprināts Veselības ministrijas virzītais veselības aprūpes finansēšanas modelis
Šodien, 11.oktobrī, Ministru kabinets atbalstījis Veselības ministrijas virzīto veselības aprūpes finansēšanas modeli, kas neparedz kopējo nodokļu sloga pieaugumu, tomēr prasa papildu naudas piešķiršanu veselībai.

Veselības ministrija bija izstrādājusi trīs veselības aprūpes finansēšanas modeļus. Valdības atbalstītais ­finansēšanas modelis neparedz kopējo nodokļu sloga pieaugumu, tomēr prasa daļu no sociālā nodokļa vai pievienotā vērtības nodokļa novirzīt veselībai. Tuvākā pusotra mēneša laikā tiks izveidota darba grupa, un līdz nākamā gada 1. aprīlim vēl tiks spriests par konkrētiem finansējuma avotiem. Kurp šīs diskusijas aizvedīs, vai tiešām nepalielinās kopējo nodokļu slogu, laiks rādīs. Ministru prezidents Māris Kučinskis izteicies: lai gan uzņēmēji norāda uz nepieciešamību samazināt darbaspēka nodokļus, viņi piekrituši, ka iekasējamai nodokļu masai ir jābūt vienai trešdaļai no iekšzemes kopprodukta (pašlaik nodokļos iekasē 29% no IKP). Šajā modelī saglabāts esošais veselības aprūpes pakalpojumu klāsts (veselības aprūpes pakalpojumu grozs netiek dalīts) un reģionāla pieejamība visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Veselības ministre Anda Čakša vairākkārt norādījusi uz PVO un OECD ekspertu viedokli, kas skaidri definē: veselības aprūpei jāatvēl ne mazāk kā 12% no valsts budžeta! (Mums pašlaik tie ir 10%).

Otrs modelis paredzēja ieviest obligāto veselības apdrošināšanas koncepciju, tajā finansējums tiktu gūts no valsts budžeta un iedzīvotāju apdrošināšanas iemaksām. Trešais variants bija jaukts modelis, proti finansējums tiktu rasts no valsts budžeta (neatliekamai medicīniskai palīdzībai), bet pārējais pakalpojumu grozs tiktu nodrošināts ar konkrētā cilvēka maksātajiem nodokļiem.

Foto: no Doctus arhiva