PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Aerobajiem vingrinājumiem ir antidepresantu efekts

Doctus
Nejaušināta iedalījuma kontrolētu pētījumu meta-analīze uzrāda, ka aerobajiem vingrinājumiem ir antidepresantu terapijas efekts pacientiem ar smagu depresiju.

Meta-analīzē iekļāva 11 pētījumus ar kopējo dalībnieku skaitu 455 pieaugušie (18 – 65 gadi) ar smagu depresiju. Aerobie vingrinājumi tika veikti vidēji 45 minūtes, vidējā intensitātē trīs reizes nedēļā un vidēji 9,2 nedēļas. Pētnieki secināja, ka pacientiem, kuri nodarbojās ar aerobajiem vingrinājumiem kopējais antidepresantu efekts bija lielāks nekā tiem pacientiem, kuri lietoja antidepresantus un/ vai saņēma psiholoģiskās terapijas. Fizisko aktivitāšu efekts tika novērots arī īsākos pētījumos (līdz 4 nedēļām). Apakšgrupu analīze uzrādīja, ka efekts ir no dažādiem aerobo aktivitāšu veidiem un neatkarīgi no tā, vai aktivitātes tiek veiktas stacionārā, vai ārpus stacionāra, kā arī neatkarīgi no simptomu smaguma.

Pētnieki norāda, ka šī meta-analīze apstiprina, ka aerobie vingrinājumi var ievērojami uzlabot depresijas ārstēšanu.  

AVOTS: Morres ID, Hatzigeorgiadis A, Afroditi Stathi A, et al. Aerobic exercise for adult patients with major depressive disorder in mental health services: A systematic review and meta-analysis. Depression and Anxiety, 2018