PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Profesoram Andrim Jumtiņam Paula Stradiņa balva

Rīgas Stradiņa universitāte
Profesoram Andrim Jumtiņam Paula Stradiņa balva
Ceturtdien, 15. oktobrī, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) aulā tiks pasniegta ievērojamā ķirurga Paula Stradiņa balva. To ik gadu par izcilu veikumu praktiskajā medicīnā vai pētījumiem medicīnas vēsturē pasniedz RSU, LZA un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs. Šogad balvas laureāts ir RSU Ortopēdijas katedras vadītājs, traumatologs-ortopēds profesors Andris Jumtiņš.

Viņš bija starp pirmajiem ārstiem Latvijā, kuriem pēc valstiskās neatkarības atgūšanas, bija iespēja iziet apmācības Jeila Universitātē profesora Kristapa Keggi vadībā. Viņš ir veicis operācijas daudziem simtiem pacientu, tostarp īpaši sarežģītas operācijas, piemēram, sekmīgi pārstādījis gūžas locītavu 99 gadus vecai pacientei, kas, svinot 100 dzimšanas dienu, uz savām kājām veiksmīgi pametusi slimnīcu. A. Jumtiņš ir arī viens no AO osteosintēzes tehniku ieviesējiem Latvijā, kā pirmais pievērsies arī mazinvazīvai osteosintēzes tehnikai. Bijis viens no Latvijas traumatologu un ortopēdu asociācijas dibinātājiem. 

Profesors Andris Jumtiņš ir vairāk nekā 200 zinātnisku publikāciju autors, veidojis grāmatu “Traumatoloģija un ortopēdija”, kas ir latviešu valodā pirmā izdotā mācību grāmata medicīnas studentiem par šo tēmu. Viņa vadībā ir ieviestas modernas, simulācijās balstītas apmācību metodes traumatoloģijā-ortopēdijā.

Ārsta darba gaitas Andris Jumtiņš sāka 1983. gadā internatūrā bērnu ķirurģijā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. Pašlaik ir traumatologs-ortopēds "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca" un ārsts traumatologs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. Kopš 2009. gada vada RSU Medicīnas fakultātes Ortopēdijas katedru.

Foto: RSU