Kolagēnam, galvenajam strukturālajam proteīnam, kas atrodams organismā, ir izšķirīga nozīme audu, ādas, kaulu, cīpslu un skrimšļu veseluma un elastības uzturēšanā. Tomēr novecošanas un dažādu dzīvesveida faktoru dēļ dabiskajai kolagēna ražošanai organismā ir tendence samazināties. Lai kliedētu raizes par veselību un izskatu, cilvēki lieto UB, kas ir ērts un pieejams veids, kā uzturēt kolagēna līmeni organismā.
1. tabula
Zinātniski pamatoti kolagēna ieguves avoti
Kolagēna un KP piedevu ieguves avoti ir dažādi: liellopi, jūras iemītnieki, cūkas (1. tabula). Šie UB tiek reklamēti potenciālo ieguvumu dēļ, jo veicina ādas elastību, samazina grumbiņas, atbalsta locītavu veselību, uzlabo matu un nagu izturību (2. tabula). Ne vienmēr šie apgalvojumi reklāmās ir patiesi vai adekvāti. [80 ] 2022. gada augustā Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapas UB sadaļā kolagēnu saturoši UB ir 147 vienības, [76 ] turpinās aizvien jaunu produktu reģistrēšana Latvijas tirgū. Tirgus ir piesātināts, ārstniecības personām jāspēj orientēties ar pierādījumiem pamatotu UB klāstā, tomēr ne vienmēr tā notiek. [36 ; 79 ]
KP parasti ražo procesā, ko sauc par fermentatīvo hidrolīzi. Vispirms no izvēlētā avota, noņemot visus nevēlamos audus vai piesārņotājus, ekstrahē kolagēnu. Fermentatīvā hidrolīzē ekstrahētais kolagēns tiek pakļauts enzīmu hidrolīzei, kas ietver kolagēna apstrādi ar specifiskiem fermentiem. Šie fermenti sadala kolagēna proteīnu mazākās peptīdu ķēdēs, veidojas KP. Pēc to iegūšanas notiek filtrēšana un attīrīšana. Noslēgumā KP šķīdumu parasti žāvē, lai iegūtu pulverveida formu, kas ir ērtāka uzglabāšanai, transportēšanai un lietošanai. Pēc tam žāvētos KP iepako izplatīšanai un pārdošanai. Ir svarīgi atzīmēt, ka konkrētie ražošanas procesi dažādiem ražotājiem var atšķirties un ir atkarīgi no vēlamajām kolagēna peptīdu īpašībām un kvalitātes standartiem. [54 ]
2. tabula
KP ieguves avoti un ietekme uz veselību
KP viegli sajaucas ar aukstu šķidrumu un labāk uzsūcas organismā. [6 ; 30 ] Šķidrā formā kolagēna UB peptīdi ir mazākās daļiņās nekā pulveri un ar labāku šķīdību mazās molekulmasas (3—6 KDa) dēļ, citas formas kolagēna molekulas lielums ir ~ 300 000 Da. [54 ] Jo mazāka molekula, jo organismam vieglāk to pārstrādāt un tā ātrāk nonāk asinsritē. KP ir gan labāka biopieejamība, gan arī antioksidantu darbība. [66 ; 100 ] Par nedenaturētu kolagēnu pētījumu ir nedaudz, tie izskatīti sadaļā “Natīvā kolagēna UB ietekme uz veselību”.
Pēc literatūras apskata novērotas atšķirības starp kolagēna avotu un kolagēnu saturošiem tipiem, kuri šobrīd pētījumos apliecinājuši labvēlīgu ietekmi uz veselību, tāpēc jaunākie pētījumi apliecina — būtu maldinoši visiem kolagēna UB piedēvēt vienādas īpašības un pozitīvos efektus (1., 2. tabula).
KP uzsūcas gremošanas traktā un cilvēka asinīs, daļēji parādās nelielā peptīda formā, [39 ; 68 ] tālāk tas uzkrājas ādā aptuveni 96 stundas. [91 ] Hidrolizēts kolagēns satur aktīvos peptīdus, kas var aizsargāt un atbalstīt locītavu veselību. Savukārt natīvam kolagēnam ir imūnmediēts mehānisms, kas kavē iekaisumu un audu katabolismu locītavās. Pētījumi liecina, ka kolagēna ķīmiskā struktūra cieši saistīta ar tā darbības mehānismu. [16 ; 27 ; 60 ]
Kolagēna zudumu ietekmē vairāki faktori: smēķēšana, cukuru pārmēru saturoša diēta, niecīgs kolagēnu saturošu ēdienu patēriņš, omega taukskābju trūkums, uzturvielu deficīts, saules iedarbība un ģenētiskie defekti vai autoimūni stāvokļi. [70 ; 103 ]
Tas var izraisīt ādas izskata izmaiņas, [3 ] locītavu problēmas, muskuļu masas zudumu un sāpes, [14 ] saišu problēmas, [21 ] osteoartrītu, [64 ] kuņģa—zarnu trakta traucējumus, [22 ] asinsrites problēmas. [71 ] Sievietes pēc menopauzes piecos gados zaudē līdz 30 % kolagēna ādā, pēc tam katru gadu vidēji 2 %. [97 ] Cilvēki izvēlas kolagēnu saturošus UB, jo to lietošana ir ērta, tāpēc svarīgi saprast, kuri no tiem ir efektīvi. [63 ]
Pētījuma apraksts
1. attēls
Pētījumu identificēšana, izmantojot datubāzes pēc modificētas PRISMA shēmas [74]
Lai noskaidrotu kolagēna UB labvēlību uz veselību, par pētījuma bāzi izvēlēts Latvijas PVD reģistrs, EMA, [26 ] PubMed 2009.—2022. gadā publicētie pētījumi. Atbilstošu pētījumu identificēšanai tika izveidota PRISMA diagramma ar modifikācijām [74 ] , 1. attēls. Protokolā analizēti pētījumi par kolagēna UB un to ietekmi uz matiem, nagiem, locītavām, saistaudiem un ādu, kas PubMed angļu valodā publicēti no 2009. gada līdz 2022. gada augustam. Meklēšana tika veikta, izmantojot tādus atslēgvārdus kā “kolagēns” VAI “kolagēna piedevas” UN “nagi”, VAI “nagi”, VAI “āda”, VAI “locītavas”, VAI “kauli”, VAI “mati” un “randomizēts pētījums VAI pilotpētījums, VAI klīniskais pētījums”. Galvenie atklājumi tika analizēti Google Docs Spreadsheet dokumentā, izmantojot aprakstošo statistiku. Pavisam tika iegūti 311 dati, tālākā atlase notika pēc iepriekš izvirzītiem kritērijiem, kā norādīts 1. attēlā.
UB marķējumos un pētījumos minēti tādi kolagēna nosaukumi kā hidrolizēts kolagēns, kolagēna hidroizolāts, kolagēna peptīdi, denaturēts kolagēns, kas ir vienas nozīmes kolagēns, kad ar enzīmu palīdzību kolagēns ir sadalīts peptīdos. Savukārt natīvs kolagēns, kolagēns vai nedenaturēts kolagēns ir kolagēns, kas sastāv no vairākām spirālveida ķēdēm un ir lielmolekulārs. [53 ]
3. tabula
Kolagēna peptīdu lietošanas kopsavilkums pēc literatūras apskata
Diennakts devu pieaugušajam ar 60 kg ķermeņa masu pētnieki nosaka no 810 mg/dienā līdz 1620 mg/dienā. [45 ] Tomēr, apskatot 33 atlasē izvirzītos pētījumus, kolagēna deva diennaktī krasi atšķiras (3. tabula). Lietošanas ilguma diapazons apskatītajos pētījumos ir plašs, piemēram, cūkas un liellopa izcelsmes kolagēnu saturošs UB jālieto katru dienu vismaz astoņas nedēļas, zivs — vismaz četras nedēļas, vistas — vismaz sešas nedēļas. Pētījumos iekļautā auditorija pamatā veseli indivīdi, tomēr nav zināms, vai lietošanas deva un ilgums būtu jāpielāgo slimību gadījumā.
No 33 analizētajiem pētījumiem 94 % bija KP saturoši, 6 % natīvo kolagēnu saturoši.
Pētījumu rezultāti
Kolagēna peptīdu uztura bagātinātāju ietekme uz veselību
2. attēls
Pētījumu skaits pēc UB ieguves avota
No 31 pētījuma kolagēna peptīdu UB avots 45,2 % (14) ir zivs, 16,1 % (5) liellops, 16,1 % cūka, 12,9 % vista un 9,7 % olu čaumalu KP (2. attēls). Savukārt, skatot pēc UB lietotāju skaita un ieguves avota (3. attēls), redzams, ka 38 % (1044 dalībnieku) lietoja zivs izcelsmes kolagēnus, 26,3 % (722) — liellopa, 16 % (441) — cūkas KP, 11,1% (306) — vistas, 8,6% (236) — čaumalu saturošus KP. Dalībnieku auditorija 31 pētījumā ir 2749 personas.
Pētījumos iesaistīto personu raksturojums:
3. attēls
Kolagēna peptīdu lietotāju kopums pēc UB formas
vecums no 18 līdz 80 gadiem;
84,2 % no pētījumā iesaistītajiem 2314 dalībniekiem tiek raksturoti kā veseli cilvēki ar sūdzībām par ādas elastību, mitruma līmeni un tonusu;
36—70 gadus veci osteoartrīta pacienti, kopējais dalībnieku skaits 418; [88 ]
atopiskā dermatīta pacienti, kuru skaits 17 un vecumgrupa 31—51 gads. [33 ] Pētījuma laikā bija atļauts lietot kortikosteroīdu krēmus vai citas ziedes pēc nepieciešamības, izņemot vienu zonu, kas tika izmantota kā kontroles zona, lai 12 nedēļas novērtētu kolagēna peptīdu un tripeptīdu efektivitāti.
Kolagēna tripeptīdu lietošana ievērojami samazināja iekaisīgās ādas zonas. Peptīdu gadījumā uzlabojumi netika novēroti.
KP labvēlīgums uz ādu novērots visiem UB neatkarīgi no ieguves avota (2. tabula), tomēr ir arī atšķirības, piemēram, svara korekcija novērota, lietojot zivs kolagēnu, atopiskā dermatīta un celulīta mazināšanos novēroja cūkas KP lietošanas gadījumā. Pozitīvas pārmaiņas matu veselībā apstiprināja olu čaumalu, zivs kolagēna peptīdu lietošana.
Artrīta gadījumā novērots, ka olu čaumalu un liellopa KP mazina pacientu sūdzības un diskomfortu locītavās. Visiem pētījumiem (n = 31) bija pozitīvs rezultāts un laba drošuma pakāpe.
Informācija par kolagēna peptīdu lietošanas ilgumu, devām un aktīvajām vielām ir dažāda: zivs KP lietošana 4—16 nedēļas, olu čaumalu KP lietošana 2—12 nedēļas. Autore uzskata, ka labāk ir vadīties pēc KP ieguves avota un vidējās aritmētiskās devas mg.
Tika uzskaitītas 28 papildu aktīvās vielas, kas iekļautas KP saturošos UB: hialuronskābe, glikozamīna hidrohlorīds, N–acetilglikozamīns, C vitamīns (L–askorbīnskābe), hondroitīna sulfāts, kvercetīna glikozīdi, imidazola peptīdi, proteoglikāni, cinks, koenzīms Q10, selēns, varš, D3 vitamīns, B7, B3, B6, B12, E, A vitamīns, luteolīns, L–karnitīns, L–lizīns, melnā pipara (Piper nigrum) augļu, malpīgijas (acerola) un vīnogu ekstrakts, Eruca sativa lakstu ekstrakts, Lepidium meyenii saknes pulveris.
Papildu aktīvo vielu E vitamīna, vara [72 ; 73 ] gadījumā reti novērots trūkums organismā, savukārt pārējām papildu aktīvajām vielām novērota savstarpēja labvēlīga iedarbība, lai palīdzētu atjaunot kolagēnu organismā.
Iekļauto UB forma: pulveri 32,3 %, šķīdumi 29 %, kapsulas 12,9 %, cietās gela kapsulas 3,2 %, bet vienā pētījumā vērtēta kolagēna formu biopieejamība šķīdumā un pulverī. Informācija par UB formu nav norādīta 19,4 % pētījumu. Tātad nav īsti skaidrs, vai un cik lielā mērā atšķiras KP biopieejamība UB formām un vai to ietekmē ieguves avots.
No iepriekš minētā secināms, ka kolagēna peptīdu UB ir efektīvi un spēj pozitīvi ietekmēt matu, nagu, ādas, locītavu, saistaudu veselību. Nozīmīgs ir lietošanas ilgums, devas jāizvēlas pēc KP ieguves avota.
Jābūt vērīgam par UB pievienotajām aktīvajām vielām, iespējama citu aktīvo vielu mijiedarbība ar medikamentiem, turklāt ne vienmēr tās ir pamatotas un lietotājam nepieciešamas. Ņemot vērā pētījumu skaitu un dalībnieku skaitu, lielāka ticamība ir uztura bagātinātājiem, kas satur zivju, liellopu un/vai cūku izcelsmes kolagēna peptīdus.
Natīvā kolagēna uztura bagātinātāju ietekme uz veselību
Divi pētījumi ietvēra 131 indivīdu ar labu veselību, no kuriem 26,7 % (35) piedalījās no čaumalām iegūtā kolagēna pētījumos, bet 73,3 % (96) lietoja vistas kolagēnu saturošu UB.
Knaub et al pētījumā novēroja, ka uzlabojas ādas, matu un nagu stāvoklis, lietojot olu čaumalu kolagēna UB ar 300 mg un papildu aktīvo vielu D3 vitamīnu 5 µg dienā.
Aguirre et al 2017. gada pētījumā konstatēts, ka vistas kolagēns, kas 24 nedēļas lietots 40 mg dienā, uzlabo locītavu un saistaudu veselību. Tomēr nelielās datubāzes dēļ nav iespējams izdarīt precīzus secinājumus, tāpēc nepieciešami turpmāki pētījumi, lai sniegtu objektīvāku priekšstatu par natīvo kolagēnu.
Kolagēna uztura bagātinātāju drošums
Gan PVO, gan Eiropas Veselības un patērētāju tiesību aizsardzības komisija apstiprinājušas, ka drošs ir kā natīvs, tā hidrolizēts kolagēns. Tomēr ir potenciāli riski, piemēram, ja nav zināms kolagēna ieguves avots, var rasties alerģiska reakcija uz zivīm, vēžveidīgajiem, olu produktiem un liellopu produktiem. [12 ; 44 ; 57 ; 81 ; 92 ] Liellopa KP lietošana retos gadījumos dažiem cilvēkiem var izraisīt anafilaksi, [18 ] šī dzīvībai bīstamā alerģiskā reakcija izraisa pēkšņu elpceļu sašaurināšanos, apgrūtinot elpošanu.
UB, kas satur aktīvās vielas (augu izcelsmes, vitamīnus, mikroelementus), var radīt potenciālu pārdozēšanas risku un mijiedarbību ar citiem medikamentiem. [101 ] Tāpēc svarīgi pārbaudīt, vai aktīvās vielas ir zinātniski pamatotas un veicina kolagēna biopieejamību.
Visiem ES pārtikas ražotājiem jāizmanto obligāta pārtikas nekaitīguma sistēma, kas atbilst HACCP principiem un ko uzrauga piekritīgās iestādes. [25 ; 77 ] Lai uzturā lietotu kvalitatīvu UB, patērētājiem, kas iegādājas ES nereģistrētu UB, jāpārbauda, vai kolagēns izturējis trešās puses smago metālu testus.
Cienījami ražotāji ievēro labas ražošanas praksi (GMP), lai nodrošinātu kvalitātes kontroli un pārliecinātos, ka UB nav kaitīgu vielu (hormonu, smago metālu, sārņu). Lietošanai jāizvēlas produkti, kuriem veikta trešās puses pārbaude vai kuriem ir sertifikāti, kas norāda uz kvalitāti un drošumu.