PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

D vitamīna līmeņa samazināšanās Covid-19 pandēmijas laikā

Doctus
D vitamīna līmeņa samazināšanās Covid-19 pandēmijas laikā
Freepik.com
Analizējot gandrīz 300 000 pacientu laboratorisko datu paraugus Vācijā, tika konstatēts būtisks D vitamīna līmeņa samazinājums pandēmijas laikā. Visizteiktākais vidējā D vitamīna līmeņa kritums un D vitamīna deficīta pieaugums tika novērots vecāka gadagājuma sievietēm salīdzinājumā ar citām vecuma un dzimuma apakšgrupām.

Lai gan D vitamīns ir būtisks kaulu veselības un imūnās aizsardzības uzturēšanai, Covid-19 pandēmijas laikā noteiktie mājsēdes ierobežojumi, samazināts uzturēšanās laiks ārā un izmaiņas uzturā radīja bažas, ka mazāka saules iedarbība un uztura paradumu maiņa varētu pazemināt D vitamīna līmeni.
Pētnieki analizēja rutīnā ievāktus laboratoriskos datus no 292 187 pacientiem Bavārijā, Vācijā, salīdzinot D vitamīna līmeni pirms pandēmijas (2018. gada marts – 2020. gada februāris) un pandēmijas laikā (2020. gada marts – 2022. gada februāris).
Pētījumā iekļāva dalībniekus vecumā no 18 gadiem, kuri dzīvoja Bavārijā un kuriem bija vismaz viens derīgs D vitamīna mērījums; seruma 25-hidroksi D vitamīna līmeni noteica ar imūnanalīzes metodēm.
Izmaiņas D vitamīna līmenī tika vērtētas dažādās vecuma grupās (18–39, 40–59 un 60+ gadi), abiem dzimumiem un visos četros gadalaikos.
Vidējais D vitamīna līmenis būtiski samazinājās — no 26,7 μg/l pirms pandēmijas līdz 26,0 μg/l pandēmijas laikā (P < 0,001), savukārt D vitamīna deficīta biežums pieauga no 31,2 % līdz 35,2 % (P < 0,001).
Salīdzinot ar citām vecuma grupām, jauni pieaugušie vecumā no 18 līdz 39 gadiem uzrādīja mazāku D vitamīna līmeņa samazinājumu, bet lielāku deficīta pieaugumu (no 34,6 % līdz 37,8 %).
Dzimumu salīdzinājumā sievietēm kopumā tika novērots izteiktāks D vitamīna līmeņa kritums nekā vīriešiem; īpaši izteikts šis samazinājums un deficīta pieaugums bija vecāka gadagājuma sievietēm.
Sezonālo izmaiņu analīze parādīja, ka lielākais D vitamīna līmeņa kritums notika pavasarī (no 26,2 μg/l līdz 23,9 μg/l; P < 0,001), kam sekoja ziema (no 24,5 μg/l līdz 23,8 μg/l; P < 0,001).
„Šie rezultāti uzsver nepieciešamību sabiedrības veselības stratēģijās pievērst īpašu uzmanību D vitamīna deficīta mazināšanai un norāda, ka veselības krīžu laikā var būt svarīgi izvērtēt arī citu uzturvielu trūkumu,” raksta pētījuma autori.

AVOTS: Skapetze L, Koller D, Zwergal A, et al. Monitoring changes in vitamin D levels during the COVID-19 pandemic with routinely-collected laboratory data. Nature Communications volume 16, Article number: 8772 (2025)