PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Mākslīgie saldinātāji un to saistība ar kardiovaskulāro notikumu risku

Doctus
Mākslīgie saldinātāji un to saistība ar kardiovaskulāro notikumu risku
Pixabay.com
Pārtikai pievienoti cukuri rada dažādu nevēlamu veselības iznākumu risku, tajā skaitā veicina kardiovaskulāro slimību attīstību. PVO rekomendē nepārsniegt 5 % robežu ikdienas enerģijas patēriņā uzņemtajiem brīvajiem cukuriem. Tāpēc arvien populārāki kļuvuši mākslīgie saldinātāji, bet vai tie ir bez kaitīguma?

Lai noskaidrotu, kāda ir mākslīgo saldinātāju ietekme (gan pievienotu produktos, gan atsevišķi) uz kardiovaskulāro slimību attīstību, tika veikts perspektīvs populācijas kohortas pētījums no 2009.–2021.gadam Francijā. Pētījumā piedalījās 103 388 dalībnieki (vidējais vecums 42,2 gadi, 79,8 % sievietes, 904 206 persongadi). Mākslīgo saldinātāju (aspartāms, acesulfāma kālija sāls, sukraloze) uzņemšanas biežums tika analizēts pēc atkārtotiem 24 h diētas dienasgrāmatas ierakstiem, ņemot vērā arī saldinātāja firmas nosaukumus industriāliem produktiem.

Kopējā mākslīgo saldinātāju lietošana ikdienā uzrādīja saistību ar paaugstinātu kardiovaskulāro notikumu attīstības risku (1502 notikumi, risku attiecība 1,09, 95 % TI 1,01–1,18, p = 0,03), absolūtas incidences rādītājs bija augstāks šo saldinātāju lietotājiem, salīdzinājumā ar nelietotājiem, – 346 pret 314 uz 100 000 persongadiem. Mākslīgie saldinātāji izteiktāk bija saistīti tieši ar cerebrovaskulāru slimību risku (777 notikumi, 1,18; 1,06–1,31, p = 0,002; incidences rādītāji 195 un 150 uz 100 000 persongadiem, augstāki tiem, kas šos saldinātājus lieto). It īpaši saistība tika noteikta starp cerebrovaskulāriem notikumiem un aspartāma lietošanu (1,17, 1,03–1,33, p = 0,02; incidences rādītāji 186 un 151 uz 100 000 persongadiem, augstāki tiem, kas lieto aspartāmu), kamēr acesulfāma kālija sāls un sukraloze paaugstināja koronārās sirds slimības attīstības risku (730 notikumi; acesulfāma kālija sāls: 1,40, 1,06–1,84, p = 0,02; incidences rādītājs 167 un 164; sukraloze: 1,31, 1,00–1,71, p = 0,05; incidences rādītājs 271 un 161).

Mākslīgie saldinātāji sastopami ļoti daudzos jau gatavos pārtikas produktos un dzērienos visā pasaulē. To lietošanas drošumu atkārtoti vērtē Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde un PVO. Šis kohortas pētījums norādā uz potenciāli tiešu mākslīgo saldinātāju saistību ar paaugstinātu kardiovaskulāru notikumu risku.

Avots: Debras C. et al., (2022). Artificial sweeteners and risk of cardiovascular diseases: results from the prospective NutriNet-Santé cohort. BMJ. 378. e071204. 10.1136/bmj-2022-071204.