Vai olīveļļa var pasargāt no noteiktiem krūts vežā veidiem?

Šis bija liela apjoma kohortas pētījums Itālijā, iekļaujot 11 442 sievietes (vidējais vecums 54,7 ± 11,6 gadi), dati garengriezuma analīzei izgūti no Moli-sani (2005-2010) pētījuma. Lai noteiktu krūts vēža risku attiecībā uz olīveļļas patēriņu, aprēķināti Cox proporciju draudu modeļi. Tāpat tika veikts sistemātisks pārskats par tēmu no tādām datu bāzēm kā Scopus, Embase, PubMed un Medline, iekļaujot novērojumu pētījumus un nejaušināti kontrolētus pētījumus.
Rezultāti uzrādīja, ka salīdzinājumā ar zemu olīveļļas patēriņu (≤ 2 ēdamkarotes dienā), lielāks olīveļļas patēriņš (> 3 ēdamkarotes dienā) saistīts ar zemāku risku krūts vēzim vispār (HR 0,71 [95 % TI 0,48-1,05]), premenopauzē (HR 0,80 [95 % TI 0,28-2,28]) un pēcmenopauzē (HR 0,70 [95 % TI 0,46-1,08]). Patēriņa paaugstināšana par vienu ēdamkaroti dienā saistīta ar zemāku ER negatīva (HR 0,32 [95 % TI 0,15-0,69]) un PR negatīva (HR 0,59 [95 % TI 0,35-1,01]) krūts vēža risku. Zemāka draudu iespējamība HER2- krūts vēža gadījumā tika novērota augstākajā olīveļļas patēriņa grupā salīdzinājumā ar zemāko (HR 0,54 [95 % TI 0,31-0,96]).
Sistemātiskajā pārskatā tika iekļauti 13 novērojumu pētījumi (11 gadījumu kontroles un divi prospektīvi) un viens nejaušināti kontrolēts pētījums. Kamēr gadījumu kontroles pētījumos un nejaušināti kontrolētā pētījumā tika konstatēts olīveļļas aizsargājošais efekts, garengriezuma pētījumos saistība netika konstatēta.
Šajā pētījumā atrasta inversa asociācija starp olīveļļas patēriņu un hormonu receptoru negatīviem krūts vēža veidiem, īpaši ER apakštipu. Ja šie rezultāti tiks apstiprināti augstas kvalitātes prospektīvos pētījumos un nejaušināti kontrolētos pētījumos, būs nepieciešams veicināt olīveļļas nozīmīgumu kā daļu no tradicionālās Vidusjūras diētas visos pasaules reģionos.
Avots: Olive oil consumption and risk of breast cancer: Prospective results from the Moli-sani Study, and a systematic review of observational studies and randomized clinical trials, Ruggiero, Emilia et al. European Journal of Cancer, Volume 224, 115520