PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Divdabji un darbības vārdi vajadzības izteiksmē

D. Ričika
Divdabji un darbības vārdi vajadzības izteiksmē
Raugi un pēti, no kuras puses gribi – mūsu veselības aprūpe lielā mērā kārtojas no divdabjiem un darbības vārdiem vēlējuma, atstāstījuma un vajadzības izteiksmē.

Ministru prezidentes Straujumas izveidotā veselības aprūpes darba grupa pa kvadrātcentimetram cītīgi pārmēra teju vai visu veselības aprūpes laukumu. Nepilnību daudz. Būtu jāpārrēķina tarifi - visām slimnīcām tomēr nevajadzētu būt vienlīdzīgām; rūpīgāk jāatlasa valsts apmaksātās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēji; jāpārskata ģimenes ārstu obligātie un brīvprātīgie kvalitātes kritēriji; lielajās ģimenes ārstu praksēs varētu rast darbavietu otram ārstam... Hm, priekšvēlēšanu gaisotnē darba grupa līdzinās "divdabim": no vienas puses, izskatās pēc atgriezta psihoterapijas tvaika ventiļa, kas nozares cilvēkiem ļauj izrunāt sasāpējušo smagumu, no otras puses - pēc trenažiera potenciālajam veselības ministram (darba grupas vadītāja Ilze Viņķele nenoliedz, ka varētu iesaistīties diskusijās par šo amatu).

Arī paši sistēmas dalībnieki atgādina "divdabjus", kas atrod savu labumu, sev ērto Aizspoguliju. Slimnīcas vadītājs sarunā ar Doctus atklāti saka: zinu, kāpēc ārsti ir ar mieru strādāt ceturtsdaļslodzi. Veselības aprūpes organizatori piebalso - kropli jau tas ir, ka valsts medicīnu izmanto, lai iegūtu pacientus privātpraksei, bet ārstu mums ir tik, cik ir... Un pacienti turpina dzīvot priekšstatos un atstāstījuma izteiksmē par puspelēko valsts medicīnu (ar rindu apiešanu, ārsta labvēlības nopirkšanu), kuru var atļauties drīzāk nekā maksas medicīnu.

Partiju priekšvēlēšanu programmās grūstīties un cīkstēties sāk verbi vajadzības izteiksmē un nākotnes formā: jāveicina, jānodrošina, jāpaaugstina... piesaistīsim, rūpēsimies, atbalstīsim, veicināsim, nepieļausim... Vai noticam?!

Lai veselības aprūpē mazāk divdabju un darbības vārdu vēlējuma vai vajadzības izteiksmē! Vairāk darbības vārdu īstenības izteiksmē.