PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kortizola līmeņa paaugstināšanās zēniem veicina agresīvu uzvedību

Doctus
Spāņu pētnieki atklājuši saistību starp hormoniem un agresīvu uzmanību bērniem vecumā no 8-10 gadiem. Pētījumā pierādīts, ka bērniem, kuri izjutuši lielāku agresijas līmeni vecumā līdz 10 gadiem, 2 gadu laikā bija arī visvairāk paaugstināts kortizola līmenis.

Zēni un meitenes bērnībā pārdzīvo vairākas fiziskas un emocionālas pārmaiņas. Pētījumā analizēta hormonu ietekme uz uzvedību, kas var būt pamatā agresīvai bērnu uzvedībai vecumā starp 8 un 10 gadiem.

Pētījumā novērtēts trīs hormonu līmenis – testosterona, estradiola un kortizola un secināts, ka 2 novērošanas gadu laikā izmaiņas uzvedībā novērojamas tikai zēniem – 10 gadu vecumā tie bija agresīvāki nekā 8 gadu vecumā. Meitenēm šādas izmaiņas nenovēroja. Salīdzinot hormonu līmeni pētījuma sākumā un beigās, noskaidrots, ka tiem bērniem, kuru agresijas līmenis pieauga visvairāk, bija arī nozīmīgāka kortizola līmeņa paaugstināšanās. Savukārt zēniem, kuru agresijas līmenis 2 gadu laikā samazinājās, novēroja estradiola līmeņa paaugstināšanos.

Kopumā pētījumā analizēti dati par 90 bērniem (49 zēni un 41 meitene).

Pētījums pierāda hormonu lomu uzvedības noteikšanā.

 

AVOTS: Aitziber Azurmendi, et al. Developmental trajectories of aggressive behavior in children from ages 8 to 10: The role of sex and hormones. American Journal of Human Biology, 2016; 28 (1): 90.