PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kāpēc antidepresanti iedarbojas lēnām?

Doctus
Noskaidrots iepriekš nezināms visplašāk parakstīto antidepresantu - selektīvo serotonīna atpakaļsaistes inhibitoru (SSAI) darbības mehānisms. Ilgi uzskatīja, ka tie darbojas, kavējot serotonīna reabsorbciju nervu šūnās, taču noskaidrots, ka tie arī uzkrājas šūnu membrānās esošajos lipīdu sakopojumos.

Ilgi nebija saprotams, kāpēc SSAI antidepresantu lietošanas gadījumā paiet laiks līdz pat diviem mēnešiem, līdz novēro simptomu mazināšanos, ja tie saistās ar saviem mērķa receptoriem dažu minūšu laikā. Zinātnieki domāja, ka, iespējams, šiem medikamentiem ir kādas alternatīvas piesaistīšanās vietas pie receptoriem, kas ir svarīgas, lai medikamentu lietošanas rezultātā novērotu klīnisko simptomu mazināšanos.

Pacientiem ar depresiju novēro serotonīna līmeņa samazināšanos. SSAI saistās pie serotonīna transportieriem (struktūras, kas integrētas nervu šūnu membrānās, kas ļauj serotonīnam ieplūst un izplūst no šūnām). SSAI bloķē serotonīna, kas izdalīts sinapsē, pārnešanu, lai sinapsē būtu lielāks serotonīna daudzums, kas rada tā klīniskos efektus, samazina depresijas simptomus.

Pētījuma autoram, neirozinātņu speciālistam Marc Rasenic, bija aizdomas, ka novēlotā klīniskā reakcija attīstās specifisku signālmolekulu dēļ, kuras ir nervu šūnu membrānās, kuras sauc par G proteīniem.

Iepriekš veiktos pētījumos viņš ar kolēģiem pierādīja, ka cilvēkiem ar depresiju G proteīns koncentrējas lipīdu sakokpojumos – membrānu apvidos, kuros ir liela holesterīna koncentrācija. Atrodoties lipīdu sakopojumos, G proteīniem nav iespējas saistīties ar ciklisko adenozīna monofosfātu, kas nepieciešams, lai G proteīni funkcionētu.

Laboratorijas apstākļos zinātnieki žurku glijas šūnas pakļāva dažādu SSAI iedarbībai un novēroja G proteīnus šūnu membrānās. Noskaidrots, ka SSAI akumulējas lipīdos, un šā procesa laikā G proteīnu daudzums lipīdu sakopojumos samazinājās.

Iespējams, ka tieši šī ietekme uz G proteīniem - to izstumšana no lipīdu sakopojumiem uz vietām membrānās, kur tie funkcionē labāk, ir iemesls, kāpēc paiet tik daudz laika, kamēr iedarbojas SSAI.

Šis atklājums rada jaunas iespējas SSAI uzlabošanai. Paātrinot G proteīnu migrāciju no lipīdu sakopojumiem, antidepresantu klīniskais efekts, iespējams, būs novērojams ātrāk.

AVOTS: Samuel J. Erb, Jeffrey M. Schappi, Mark M. Rasenick. Antidepressants Accumulate in Lipid Rafts Independent of Monoamine Transporters to Modulate Redistribution of the G protein, Gαs. Journal of Biological Chemistry, 2016; jbc.M116.727263.