PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem
Autori
Skatīt visus
Ilze Dzintara

Ilze Dzintara

Visi autora raksti

Kā nodrošināt labāku cukura diabēta kontroli Latvijā?

Lai pievērstu uzmanību saslimstībai ar 2. tipa cukura diabētu (CD) un ģimenes ārstu lielajai nozīmei tā aprūpē, Latvijas Diabēta asociācija sadarbībā ar Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju 20. aprīlī rīkoja konferenci “2. tipa cukura diabēta terapijas aktualitātes 2012”. Konferenci apmeklēja ļoti liels nteresentu skaits, kas liecina, ka CD ārstēšana ir aktuāls jautājums plašam medicīnas speciālistu lokam. Konferenci atklāja abu asociāciju prezidenti – Ingvars Rasa un Pauls Princis.

I. Dzintara

Ibuprofēna lizīna priekšrocības

Ibuprofēna lizīns pieder nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu grupai, tas ir fenilproprionskābes atvasinājums, tam ir pretsāpju, pretiekaisuma un pretdrudža iedarbība. Eiropā, Austrālijā un Jaunzēlandē ibuprofēna lizīns apstiprināts lietošanai tiem pašiem stāvokļiem, kam ibuprofēns. Tas ir uzrādījis ātrāku iedarbību, salīdzinot ar klasisko ibuprofēnu, bet migrēnas gadījumos iesaka lietot tieši ibuprofēna lizīnu. Medikamenta spēja ātri remdēt sāpes ir ļoti svarīga.

I. Dzintara

Jaunie antikoagulanti pasaulē un Latvijas redzējums par šo tēmu

Līdz šim labāk vai sliktāk antikoagulanti ir lietoti trombozes profilaksei, cita lieta, ka tie ir lietoti daudz par maz un tāpēc joprojām gan stacionārā, gan ambulatori nomirst daudz cilvēku, kuri varētu nenomirt, ja vairāk lietotu antikoagulantus. Varfarīns kopš 1950. gadu sākuma ir bijis antikoagulantu “zelta standarts”, bet šā medikamenta lietošana ir apgrūtinoša. Šobrīd pasaules medicīnā ienāk jauni perorālie antikoagulanti, kas ir vieglāk lietojami un droši medikamenti. Par šo jauno antikoagulantu nozīmi un vietu Latvijas medicīnā diskutē augstas klases profesionāļi.

A. Ērglis, D. Krieviņš, G. Purkalne, P. Princis, I. Ķikule, I. Dzintara

Par ekonomikas lejupslīdes dotajām iespējām un uzticēšanos biznesā

“Bez parliecības par izdošanos jebkura ideja tā arī paliek idejas vai sapņu līmenī. Izdodas tiem, kas nešaubās par savu spēju realizēt savas idejas,” saka dr. Uldis Veits. Viņš jau 16 gadus darbojas farmācijas biznesā un šobrīd ir SIA Remedica vadītājs. Pirms dažiem gadiem, balstoties vēlmē vairot prieku un pozitīvas emocijas, kā arī sniegt jaunas iespējas dermatoloģijā, viņš kopā ar kolēģi Anci Liepiņu sāka BIODERMA ārstnieciskās kosmētikas izplatīšanu Latvijā.

I. Dzintara

Dabas sabiedrotais – ēteriskās eļļas

Aromterapija nevar aizstāt klasisko medicīnu, taču palīdz nenodarīt sev pāri. Lietojot ēteriskās eļļas, netiek aizmirsts par aptieku un ārsta apmeklējumu. Bet, ja vieglu problēmu (piemēram, saaukstēšanās) gadījumos, kad tika lietotas zāles, daļēji tās var aizstāt ar eļļām, tad esam spēruši kādu pakāpienu augstāk sava organisma saudzēšanā. Par to, kur slēpjas ēterisko eļļu spēks, stāsta Taka spa aromterapijas speciāliste LIENE ĀĶĪTE.

I. Dzintara

Sapņi, kuriem ir cita vērtību skala

Bērnu Paliatīvās aprūpes dienesta telpās Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā pulkstenis skaita sekundes. Kapelāne Aina Briede saka: laikam slimnīcā ir cita atskaites sistēma. No vienas ķīmijas līdz nākamajai, no ēdienreizes līdz ēdienreizei. Kur vēl lielāks prieks kā saņemt telefonzvanu no bērna, kurš ir mājās un saka: es šodien izēdu trīs bļodas piena sakņu zupas! Tā ir milzīga uzticēšanās, vienlaikus – ļoti trausla. Arī bērnu un viņu vecāku sapņiem šeit ir cita vērtību skala...

I. Dzintara

Sapņiem nav mērvienību!*

Sākot ar novembra pirmajām dienām, līdz pat 2008. gada janvāra beigām apvienības aptieka 1 aptiekās uzmanību saistīs vieglas, kā netverami sapņi caurspīdīgas ziedojumu kastītes, kuras gaidīt gaidīs, lai tās piepilda, jo saziedotā nauda ar atbildīgu un ieinteresētu cilvēku starpniecību materializēsies bērnu sapņu piepildījumā.

I. Dzintara

Farmaceitu aktīvā ziemas diena

Lūk, gads apmetis slaidu loku un par Latvijas Farmaceitu Ziemas sporta spēlēm varam runāt kā par sekmīgi noritējušu tradicionālu notikumu Latvijas farmaceitu dzīvē.

I. Dzintara

Ar atvērtu sirdi – piepildot sapņus. Akcija "Dāvā sapni"

„Atcerieties Mazā prinča un Lapsas dialogu, kurā viņš saka: uz tavas planētas cilvēki audzē pat piecus tūkstošus rožu vienā dārzā un neatrod to, ko meklē. Meklē to, ko var atrast vienā rozē vai pat vienā ūdens lāsē. Acis ir neredzīgas. Ir jāmeklē ar sirdi! Projekts Dāvā Sapni! pierādīja, ka mūsu vidū ir daudz cilvēku ar atvērtu sirdi, piepildot smagi slimu bērnu mazos sapņus," tā, saņemot ziedojuma čeku 10 tūkstošu latu vērtībā no Dāvā Sapni! organizatoriem Mepha Baltic un Tamro Aptieku programma, patiesu gandarījumu pauž Bērnu Paliatīvās aprūpes biedrības vadītāja dr. Anda Jansone.

I. Dzintara