PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Tibetas medicīnas preparāti

A. Skutelis
Globālās medicīnas laukā Latvijas speciālistiem ir jāsastopas ar dažādu pasaules reģionu pieredzi. Aptieku plauktos redzami Amerikas, Austrālijas, Āfrikas un Āzijas kontinentu augu valsts līdzekļi. Jau par ikdienišķiem kļuvuši žeņšeņa, ehinācijas, ginka preparāti. Mazāk pazīstami ir kombinētie vairākkomponentu preparāti. Rakstā aplūkots Tibetas medicīnas preparāts no ārstniecības augiem.

Mums mazāk pazīstami ir Austrumu medicīnas kombinētie preparāti, kas satur vairākus komponentus - gan mums labi zināmos, gan mazāk pazīstamus. To sastāva izvēle balstīta atšķirīgā izpratnē par slimību ārstēšanu, kura sakņojas Austrumu medicīnas tradīcijās, kas specifiskās terminoloģijas dēļ nav pilnībā izprotamas, pat piedēvējot zināmu mistikas devu. Raksta mērķis ir veidot lielāku izpratni par šiem kombinētajiem ārstniecības augu preparātiem, kliedējot misticisma plīvuru.

Vēsture

Tibetas tautas medicīna ir uzkrājusi pieredzi tūkstošiem gadu ilgumā. Tālā senatnē slimības noteikšana balstījās uz novēroto simptomu analīzi. Budistu mūki, vairākus desmitus gadu apguvuši ārstēšanas māku, slimību noteica pēc pulsa, sejas krāsas, acu krāsas un mēles krāsas. Pulsu taustīja vismaz pusstundu, turklāt rītausmā. Iesācējs esot varējis noteikt 400 slimību, bet pieredzējis ārstētājs - 1000 slimību. Ārstēšanā lietoti augi, minerāli un dzīvnieku izcelsmes produkti. Izmantoti apmēram seši tūkstoši ārstniecības augu. [1]

Terapijas mērķis

Ārstēšanu varētu uzlūkot kā simptomātisku, jo ārstēja simptomu kopumu neatkarīgi no to etioloģijas. Saprotams, ka tālā senatnē etioloģiskos faktorus un slimības norises patoģenētiskos mehānismus nebija iespējams atklāt.

Savukārt terapijas mērķis ir ārstēt nevis slimību, bet gan visu organismu, veicinot visa organisma fizioloģisko funkciju normalizāciju un organisma funkcionālo aktivitāti. Protams, reāli tas nav panākams ar vienu ārstniecības augu, tāpēc Tibetas medicīna radījusi kombinētos preparātus, kas satur daudzus komponentus.

Veidojot to sastāvu, tiek ņemts vērā katra komponenta darbības spektrs un komponentu savstarpēji papildinošās vēlamās īpašības. Mūsdienu terminoloģijā var teikt, ka tiek veicināts sinerģisms, izvairoties no antagonisma, tāpēc Tibetas preparātos sastopami komponenti ar dažām vienādām īpašībām.

Tālāk kā piemērs tiek aplūkots Tibetas medicīnas līdzeklis no ārstniecības augiem Padma Circosan, kas Eiropas medicīnas praksē lietots kopš 1960. gada.

Šā preparāta sastāvā iekļautas sastāvdaļas, kas satur apmēram 100 aktīvo vielu. Tibetas medicīna lielu nozīmi piešķir preparāta garšai. Parasti garšas "buķeti" veido vairāki augi. Tā sastāvā izmantoti četri augi ar izteiktām garšas īpatnībām. Pārējiem komponentiem arī ir sava specifiskā garša, taču šie četri augi ir tie, kas nosaka vēlamo gar šu. Bez šaubām, preparātu ar patīkamu garšu slimnieks lietos labprātāk, būs lielāka līdzestība, kā arī uzlabosies placebo efekts. Tas viss nodrošina vēlamo iznākumu.

Lai ārstētu visu organismu, nepieciešams arī plašs preparāta farmakoloģiskās darbības spektrs. Raugoties no Eiropas medicīnas viedokļa, vairākumam hronisku slimnieku vienlaikus ir piecas sešas saslimšanas, uz kurām vēlams iedarboties kaut ar nelielu aktīvās vielas devu. No Austrumu medicīnas viedokļa svarīgi ir palīdzēt pašam organismam uzveikt saslimšanas.

Preparāta sastāvs

Preparātā ir 22 dažādi komponenti. [2] Šāds komponentu daudzums nodrošina plašu preparāta darbības spektru. To nosacīti varētu iedalīt vairākos blokos.

  • Augi ar pretiekaisuma, pretsāpju, pretmikrobu, antialerģisku darbību.
  • Augi ar sirdi un asinsvadus ietekmējošu darbību, kā arī holesterīna līmeni pazeminošu, antioksidatīvu, kapilāru caurlaidību mazinošu, spazmolītisku, koronarolītisku un asinsspiedienu pazeminošu darbību.
  • Augi, kas ietekmē gremošanas sistēmu: ar gremošanu veicinošu, garšu uzlabojošu, karminatīvu un gremošanas orgānu spazmas mazinošu darbību.
  • Augi, kas veicina atkrēpošanu un reģenerāciju.
  • Augi, kas labvēlīgi ietekmē virsnieru darbību. [3; 4; 5]
  • Augus Potentilliea aurea un Aegle sepiar senatnē izmantoja burvestību rituālos [3], bez tādām sastāvdaļām nebija iedomājams iedarbīgs ārstniecības līdzeklis.

Preparāta darbības virzieni

No plašā darbības spektra nosacīti izriet galvenie preparāta darbības virzieni:

  • mazina iekaisuma procesus;
  • veicina organisma aizsargspējas;
  • uzlabo asins cirkulāciju;
  • veicina gremošanu.

Preklīniskos pētījumos preparātam konstatēta virkne praktiski nozīmīgu īpašību:

  • aizkavē triptofāna pāreju par kinurenīnu, kas notiek iekaisuma apstākļos ar interferona g līdzdalību,
  • inhibē neopterīna producēšanu,
  • nomāc triptofāna degradāciju,
  • bloķē mitogēno stimulatoru ietekmes ceļus,
  • mazina imūnās reakcijas.

Šīs atrades liecina par preparāta pretiekaisuma un organisma aizsargspējas veicinošo darbību. [6] Pētījumā konstatēts, ka preparāts pazemina kopējo holesterīna līmeni, regulē asinsvadu aizsargājošo enzīmu (HO-1) artēriju endotēlijā, kā arī inhibē C reaktīvā proteīna inducēto iekaisuma šūnu ekspresiju un adhezīvās molekulas. [7]

Citā pētījumā konstatēts, ka preparāts izteikti samazina iekaisuma citokīnus IL-1β, IL-6, IL-8 un tumora nekrotisko faktoru. [8] Pēc pētījuma autoru domām, preparāts  var būt efektīvs autoimūno iekaisuma un pēciekaisuma procesu ārstēšanā.

Klīniskie pētījumi parāda labu preparāta efektivitāti. Šveices ārstu klīniskās pieredzes retrospektīvā pētījumā par 147 ziņojumiem konstatēts, ka cirkulācijas traucējumu terapijā pozitīvs efekts bija 60% gadījumu. Preparāts kompleksajā terapijā izmantots kardiovaskulāro, smadzeņu asinsrites, aterosklerozes, atmiņas un redzes traucējumu ārstēšanā. [9]

Ārstu un pacientu vērtējums par preparāta efektivitāti bija līdzīgs: 75% to vērtēja kā labu. Ārsti panesamību vērtēja kā labu 94%, bet pacienti - 85%. [9]

Analīze par preparāta efektivitāti claudicatio intermittens ārstēšanā apkopoti 19 pētījumos 2084 slimniekiem, un konstatēts, ka soļošanas distance palielinājās par 18,2%, bet placebo grupā tikai par 2,1%. [10]

Klīniskie pētījumi, kur saslimšanas ārstēšanā nozīmīga ir preparāta pretiekaisuma un organisma aizsargspējas veicinoša darbība, uzrāda labus rezultātus. Piemēram, pētījumā, kur preparāts lietots 305 bērniem, kuri bieži slimo ar bronhītu un pneimoniju, efektivitāte konstatēta 71,5% gadījumu. Konstatēts, ka uzlabojās makrofāgu funkcionālā aktivitāte, normalizējās CD4/CD8 T limfocītu indekss, palielinājās arī interleika 1,2 sintēze. [11]

Balstoties uz preklīnisko un klīnisko pētījumu datiem, ārstniecības augu preparātu var izmantot asinsrites traucējumu un hronisku iekaisuma procesu terapijā kā mono preparātu un arī kompleksajā terapijā. Preparātu ieteicams nozīmēt ilgstoši, jo stabils efekts iestājas pēc trīs mēnešu lietošanas.

Literatūra

  1. Базарон Э., Асеева Т. Вайдурья-Онбо - трактат индо-тибетской медицины. Новосибирск 1984.
  2. Latvijas Republikas Zāļu reģistrs. 2008.
  3. Pakalns D. Lexicon Plantarum Medicinalum Polyglotum. Rīga 2002: 373 lpp.
  4. ESCOP Monographs. The Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products. Thime 2003: 556 lpp.
  5. Rubīne H., Eniņa V. Ārstniecības augi. Zvaigzne ABC 2004: 344 lpp.
  6. Überall F., Fuchs D. Chronic inflomation: Modulation of the cytokine network by Padma 28 Schweiz. Zschr. Ganzheits Medizin 2004 Oct; 16(6): 360-362.
  7. Exner M., Raith M., Holzer G. et al. Anti-inflammatory mechanisms of the Tibetian herbal preparation Padma 28 in vessel wall. Forsch Komplementärmed 2006; 13(suppl 1): 13-17.
  8. Barak V., Kalickman I., Halperin T. et al. Padma 28, A Tibetian herbal preparation in an inhibitor of inflammatory cytokine production. Eur Cytokine Netw 2004 Sept; 13(3): 203-209.
  9. Bommeli C., Bohnsack R., Kolb C. Clinical experiences in the general practice [..] Erfahrungsheilikunde 2001; 50(11): 745-756.
  10. Melzer J., Brignoli R., Diehm C. et al. Treating intrmitten claudication with Tibetian medicine Padma 28: Does it work? Atherosclerosis 2006; 186: 39-46.
  11. Jankowski A., Jankowska R., Brzosko W. I. Treatment of children prone to infection with Padma 28. Schweiz Zschr für Ganzheits Medizin 1992; 4 (7/8 suppl 1); 22-23.