PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ksilitolu saturoši produkti un mutes dobuma veselība

Doctus
Zobu kariess ir hroniska slimība ar augstu izplatību, kas ietekmē vairākumu cilvēku. Zobu bojājumi, tai skaitā, kariess skar ne tikai pieaugušos, bet arī ~ 90% bērnu visā pasaulē.

Zobu ārstēšana ne vienmēr ir ātra un viegla, īpaši, ja problēmas ir ilgstošas. Lai gan zobu ārstēšana ir nepieciešama, mutes veselību var uzlabot, rūpējoties par zobu higiēnu, regulāri tīrot zobus ar zobupastu, uzturā lietojot mazāk saldumus un cukurus saturošus dzērienus un ēdienus.

Bieži izskanējis viedoklis, ka ksilitols (saukts arī par ksilītu) var novērst kariesa rašanos. Tomēr vēl šobrīd nav pierādīta ksilitola efektivitāte. Ksilitols ir viens no cukura veidiem, kas ir tikpat salds kā parastais cukurs, bet pēc veikto pētījumu rezultātiem neuzsūcas organismā. Pateicoties šai īpašībai, ksilitols (sastopams dārzeņos, augļos u.c. augos) tiek izmantots diētiskajos un „bez cukura" pārtikas produktos. Ksilitols spēj iznīcināt lielu daļu no zobu bojājošajām baktērijām, līdz ar to, izvirzot hipotēzi, ka ksilitols var aizkavēt zobu bojāšanos.

Londonā veiktā apsekojumā ietverti desmit pētījumi, kas veikti no 1991. - 2014. gadam, kuros ir piedalījušies 5903 respondenti. Pētījumos tika izmantota salīdzinošā metode starp respondentu grupām, kuras saņēma ksilitolu saturošus produktus un placebo.

Analizējot pētījumus, zinātnieki ir secinājuši, ka ksilitols varētu samazināt zobu bojāšanās un kariesa risku. Tomēr biežāk šis secinājums pierādās pētījumos, kurā tiek apsekoti bērni. Piemēram, 2,5 - 3 gadu ilga fluoru saturoša zobu pastas (sastāvā 10% ksilitola) lietošana var samazināt zobu kariesa veidošanos par 13%, salīdzinājumā ar vienkāršas fluoru saturošas zobu pastas lietošanu.

Citā pētījumā tika salīdzinātas ksilitola sīrupa devas - 8g/dienā un 2,67g/dienā. Grupā, kurā bērni lietoja ksilitola sīrupu 8g/dienā zobu kariesa risks pēc pētījuma veikšanas bija mazinājies par 58% salīdzinājumā ar bērnu grupu, kurā ksilitola sīrups tika lietots 2,67g/dienā.

Vienlaikus, ir pētījumi, kuros ir pierādīti daži blakusefekti lietojot ksilitolu, piemēram, vēdera pūšanās, aizcietējumi vai caureja.

Pirmavots: Riley P, Moore D, Ahmed F, Sharif OMohmmad, Worthingtom V Helen. Xylitol-containing products for preventing dental caries in children and adults. Cohrane Oral Health Group. March 2015.