PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Rīgā atklāts Pozitronu emisijas tomogrāfijas un datortomogrāfijas centrs

Doctus
Rīgā atklāts Pozitronu emisijas tomogrāfijas un datortomogrāfijas centrs
Pozitronu emisijas tomogrāfijas un datortomogrāfijas (PET/CT) tehnoloģijas līdz šim Latvijā bija iztrūkstošais posms onkoloģijas diagnostikā, nu šī metode ir pieejama – medicīnas centrā Medvision.

Medvision centra atklāšana Medvision centra atklāšana
Medvision centra atklāšana

Līdz ar jaunā centra atklāšanu Latvijā ir pieejami izmeklējumi, kuriem onkoloģijas nozarē nav konkurentu laicīgi un precīzas audzēja stadijas noteikšanā, audzēja dinamikas novērtēšanā, iespējamo recidīvu diagnostikā un terapijas veidu efektivitātes noteikšanā.

Līdz šim vēža slimnieki šo izmeklējumu devās veikt uz ārvalstīm – pārsvarā Lietuvu, Igauniju un Vāciju.

Viens no projekta autoriem, Nukleārā centra Medvision vadītājs Vitālijs Skrīvelis stāsta, ka bez pozitronu emisijas tomogrāfa un datortomogrāfa centrā uzstādīts arī ciklotrons – iekārta, kas turpat centrā uz vietas ražos fluora radioizotopus, kas rada pozitronus ar ļoti īsu pussabrukšanas periodu.

Nukleārās medicīnas tehnoloģija balstās uz divām galvenajām iekārtām - ciklotronu, kas sintezē divas līdz 100 minūtes dzīvojošus izotopus, kā arī pozitronu emisijas tomogrāfu (PET), kas sapārots ar datortomogrāfu (DT). Iešļircinot cilvēkam izotopus, uz PET/DT skenera var redzēt, kuros viņa orgānos ir vēža metastāzes. Šī tehnoloģija pasaka, kā uzvedas cilvēka organisma šūnas, kāds ir tās metabolisms. Piemēram, datortomogrāfijā var iegūt tikai informāciju par to, kā izskatās orgāni. Jaunā tehnoloģija ļauj redzēt pilnīgi visas metastāzes, tādēļ ārsti var precīzāk noteikt ārstēšanas metodes. NMC ļaus arī izstrādāt jaunas zāles, jo nodrošina precīzu zālēs esošo vielu atrašanās vietas noteikšanu cilvēka organismā.

Medvision centra komanda Medvision centra komanda
Medvision centra komanda

Viens no nukleārā centra dibinātājiem ir Rīgas Stradiņa universitāte; tās rektors prof. Jānis Gardovskis norāda, ka centrs dibināts kā RSU meitasuzņēmums un dos iespēju RSU zinātniekiem un studējošiem piedalīties zinātniskajos pētījumos. Sadarbībā ar jau vairākus gadus strādājošo RSU Onkoloģijas institūtu tā uzdevums būs nodrošināt vēža pētniecību, pretendējot uz starptautiski nozīmīgiem atklājumiem. Kopā ar RSU zinātniekiem projektā piedalās arī Latvijas Organiskās sintēzes institūts, kura kompetence ir medicīniskās ķīmijas un jaunu zāļu modelēšana un sintēze, kā arī farmakoloģiskie pētījumi. Savukārt uzņēmējus projektā pārstāv SIA RNML,SIA "PharmIdea" un "Norvik (Malta) Sicav" investīciju fonds.

Nukleārās medicīnas centra izveidei piesaistīts ERAF finansējums. Projekta kopējās izmaksas sastāda aputveni 8,54 miljonu eiro, to skaitā, 7,11 miljonu eiro kapitālieguldījumos.

Foto: no Medvision arhīva