PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Glikoze var palīdzēt cīnīties pret vēzi un iekaisuma slimībām

Doctus
Glikoze, ko parasti uzskata par parastu cukuru, var būt būtiski nepieciešama cīņā pret vēzi un iekaisuma slimībām. Pētnieki atklājuši, ka glikoze stimulē šūnas, kas darbojas pret audzējiem un infekcijām.

Glikoze, kas veidojas no pārtikas, ko apēdam ir svarīgākā degviela, ko mūsu organisms izmanto, lai šūnas ražotu enerģiju, augtu un dalītos. 

Imūnsistēmas šūnas kļūst aktīvas imūnās atbildes laikā, piemēram, kad jācīnās pret infekcijām, līdz ar to šūnās ir liels pieprasījums pēc glikozes.

Nav pārsteigums, ka gadījumos, ja imūnām šūnām trūkst glikozes, piemēram, audzējs gadījumā, tās kļūst disfunkcionālas.

Tomēr Jaunais pētījums uzrāda, ka imūnās šūnas, kas uzrauga briesmu tuvošanos (dendrītiskās šūnas)  ir atšķirīgas, kad tajās  trūkst glikozes, tās kļūst vēl labākas stimulējot T limfocītus.

Pētnieki tic, ka šis atklājums atvērs durvis jaunām terapeitiskām iespējām regulēt imūnās atbildes uz ļaundabīgiem audzējiem un citām ar imunitāti saistītām slimībām.

Pētnieki atzīst, ka skaidrs ir, ka glikoze ir svarīgs posms imūnajā sistēmā, šūnas, kurām ir piekļuve glikozei uzvedas atšķirīgi no tām šūnām, kurām nav piekļuves glikozei. Lielais atklājums ir, ka dendrītiskās šūnas labāk stimulē imūnās atbildes, ja tām ir glikozes trūkums, savukārt uz citām šūnām šī sakarība neattiecas.

Pētnieki cer, ka labāka izpratne par to, kā glikoze regulē imūno atbildi, var atvērt jaunas terapeitiskās iespējas cīņā ar ļaundabīgiem audzējiem un imūnās sistēmas slimībām.

 

AVOTS: Simon J. Lawless, Nidhi Kedia-Mehta, Jessica F. Walls, Ryan McGarrigle, Orla Convery, Linda V. Sinclair, Maria N. Navarro, James Murray, David K. Finlay. Glucose represses dendritic cell-induced T cell responses. Nature Communications, 2017; 8: 15620