PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pacientiem ar lieko svaru un migrēnu svara samazināšana var mazināt migrēnu

Doctus
Migrēnas pacientiem ar aptaukošanos svara samazināšana var mazināt galvassāpes un uzlabot dzīves kvalitāti, secināts pētījumā, kura rezultāti prezentēti ikgadējā Endokrinologu konferencē ASV.

 Lai izvērtētu svara samazināšanas efektu uz migrēnas biežumu un smagumu, tika veikta pieejamo pētījumu meta-analīze. Analīzē tika iekļauta informācija par 473 pacientiem no 10 pētījumiem, kas atbilda pētnieku iekļaušanas kritērijiem. Pētnieki secināja, ka svara samazināšana ir saistīta ar galvassāpju biežuma, sāpju intensitātes un nespējas galvassāpju dēļ samazināšanos (visiem p<0,0001); kā arī ar īsāku lēkmes ilgumu (p=0,01).

Migrēnas uzlabojumi nebija saistīti ar aptaukošanās pakāpi pētījuma sākumā vai samazinātā svara daudzumu. Tāpat migrēna mazinājās neatkarīgi no tā, kā svars tika samazināts: bariatriskā ķirurģija vai dzīvesveida izmaiņas.

Aptaukošanās un migrēna ir mūsdienu pasaules problēmas. Uzlabot dzīves kvalitāti šādiem pacientiem ir liels izaicinājums, un ja tas izdodas var būtiski mazināt tiešās un netiešās veselības aprūpes izmaksas.  

Mehānisms, kas saista aptaukošanos, svara samazināšanu un migrēnu, vēl arvien ir neskaidrs, nepieciešami papildus pētījumi, lai izskaidrotu šo mehānismu.

 

AVOTS: The Endocrine Society. For migraine sufferers with obesity, losing weight can decrease headaches. ScienceDaily, 23 March 2019.