PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem
Autori
Skatīt visus
 Doctus

Doctus

Doctus redakcija

Visi autora raksti

Dzelzs deficīta anēmija un hroniskas ikdienas galvassāpes: gadījumu kontroles pētījums

Ar galvassapēm dzīves laikā sastopas aptuveni 95 % populācijas. Ir novērots, ka apmeŗam 40 % pacientu, kas vēršas pēc palīdzības pie neirologa, atbilst hronisku galvassāpju kritērijiem, un 80 % no šiem pacientiem ir sievietes. Arī anēmija ir viens no sekundāriem hronisku galvassāpju iemesliem, turklāt sievietes ir visievainojamākā pacientu grupa. Šā pētījuma mērķis bija noskaidrot dzelzs deficīta anēmijas saistību ar hroniskām ikdienas galvassāpēm.

Doctus

Ukrainas ārstu, mašu un farmaceitu atļaujas īslaicīgās profesionālās darbības veikšanai pagarinās līdz diviem

Ukrainas mediķi, kuri šobrīd atrodas Latvijā Krievijas īstenotās karadarbības dēļ, varēs turpināt strādāt veselības aprūpes jomā, Veselības ministrija ir sagatavojusi grozījumus normatīvajā regulējumā. Tie paredz pagarināt laiku līdz diviem gadiem īslaicīgās profesionālās darbības veikšanai Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri vēlas strādāt iegūtajā profesijā ārstniecībā un farmaceitiskajā aprūpē.

Doctus

Identificēti riska faktori, kas saistīti ar zemu dzimšanas svaru

Vairākas dzemdības, īss pārtraukums starp grūtniecībām un mātes ar fiziskiem vai psihiskiem veselības traucējumiem ir lielāks risks, ka bērnam būs zems dzimšanas svars. Katru gadu piedzimst 20 miljoni bērnu, kuru dzimšanas svars ir mazāks par 2500 gramiem un tiek uzskatīti par bērnu ar mazu dzimšanas svaru. Pētījumā tika mēģināts izprast zema dzimšanas svara riska faktorus, lai varētu efektīvi plānot resursus un iejaukšanās pasākumus.

Doctus

Anaplastiska vairogdziedzera vēža kopējo izdzīvotību ietekmējošie faktori

Anaplastiska vairogdziedzera vēža (AVV) gadījumā izdzīvotības rādītāji joprojām saglabājas zemi – šis ir agresīvākais no vairogdziedzera vēža apakštipiem. Tomēr, šobrīd pieejamās mērķa un imūnterapijas metodes paver jaunas iespējas slimības ārstēšanā. Lai novērtētu, kā ārstēšanas stratēģijas izvēle un vēzi raksturojošie lielumi ietekmē kopējo izdzīvotību (overall survival), tika veikts retrospektīvs gadījumu sēriju pētījums.

Doctus

Ukrainas iedzīvotāji Latvijā saņēmuši 32 tūkstošus kosnultāciju pie ģimenes ārstiem

Aizvadītajā gadā Ukrainas iedzīvotājiem, kuri ieradās Latvijā pēc Krievijas izraisītā kara Ukrainā, sniegti vairāk nekā 77 tūkstoši dažādi valsts apmaksāti ambulatorie, rehabilitācijas un primārās veselības aprūpes pakalpojumi. Ārstēšanās slimnīcā bijusi nepieciešama vairāk nekā 1800 cilvēkiem, tur pavadot vidēji 8,5 dienas - informē Nacionālais Veselības dienests.

Doctus

Veselīgs dzīvesveids saistīts ar zemāku garā Covid risku

Sievietēm, kuras ievēroja lielāko daļu veselīga dzīvesveida aspektu, tostarp bija ar veselīgu ķermeņa svaru, nesmēķēja, bija regulāras fiziskās aktivitātes, pietiekams miegs, kvalitatīvs uzturs un mērena alkohola lietošana, bija aptuveni uz pusi mazāks garā Covid risks, salīdzinot ar sievietēm, kuras neievēroja veselīgu dzīvesveidu.

Doctus

Apstiprināts veselības nozares finasējums - 1,6 miljardi eiro

7. februārī valdība apstiprināja likumprojektu “Par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam”, kur veselības nozarei 2023. gadā plānotais finansējums ir 1,6 miljardi eiro. Šogad prioritārajiem pasākumiem jeb papildus nozarei plānoti 85,8 miljoni eiro. Likumprojekts par valsts budžeta izdevumiem un sadalījumu vēl būs jāapstiprina Saeimai.

Doctus