PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem
Autori
Skatīt visus
 Doctus

Doctus

Doctus redakcija

Visi autora raksti

Ukrainas iedzīvotāji Latvijā saņēmuši 32 tūkstošus kosnultāciju pie ģimenes ārstiem

Aizvadītajā gadā Ukrainas iedzīvotājiem, kuri ieradās Latvijā pēc Krievijas izraisītā kara Ukrainā, sniegti vairāk nekā 77 tūkstoši dažādi valsts apmaksāti ambulatorie, rehabilitācijas un primārās veselības aprūpes pakalpojumi. Ārstēšanās slimnīcā bijusi nepieciešama vairāk nekā 1800 cilvēkiem, tur pavadot vidēji 8,5 dienas - informē Nacionālais Veselības dienests.

Doctus

Veselīgs dzīvesveids saistīts ar zemāku garā Covid risku

Sievietēm, kuras ievēroja lielāko daļu veselīga dzīvesveida aspektu, tostarp bija ar veselīgu ķermeņa svaru, nesmēķēja, bija regulāras fiziskās aktivitātes, pietiekams miegs, kvalitatīvs uzturs un mērena alkohola lietošana, bija aptuveni uz pusi mazāks garā Covid risks, salīdzinot ar sievietēm, kuras neievēroja veselīgu dzīvesveidu.

Doctus

Apstiprināts veselības nozares finasējums - 1,6 miljardi eiro

7. februārī valdība apstiprināja likumprojektu “Par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam”, kur veselības nozarei 2023. gadā plānotais finansējums ir 1,6 miljardi eiro. Šogad prioritārajiem pasākumiem jeb papildus nozarei plānoti 85,8 miljoni eiro. Likumprojekts par valsts budžeta izdevumiem un sadalījumu vēl būs jāapstiprina Saeimai.

Doctus

Nevēlams grūtniecības iznākums un ilgtermiņa išēmiskas sirds slimības risks mātei

Nelabvēlīgu grūtniecības iznākumu gadījumā bieži vien tiek novērota patoloģiska placentas attīstība, iekaisums, asinsvadu disfunkcija, kas kļūst par palaidējmehānismu subklīniskai kardiovaskulārai slimībai, kura pēc dzemdībām saglabājas vai progresē. Lai noskaidrotu saistību starp pieciem nopietniem nevēlamiem grūtniecības iznākumiem un ilgtermiņa išēmiskas sirds slimības risku mātēm, tika veikts kohortas pētījums Zviedrijā.

Doctus

Smaganu infekcijas var būt aritmiju riska faktors

Peridontīts var izraisīt vairākas problēmas, sākot no sliktas elpas līdz asiņošanai un zaudētiem zobiem. Tagad pētnieki ir atklājuši, ka tas varētu būt saistīts ar vēl smagākām problēmām citur organismā – sirdī. Jaunā pētījumā pētnieku grupa atklāja nozīmīgu saistību starp peridontītu un priekškambaru fibrozi paraugā, kurā bija 76 pacienti ar sirds slimībām.

Doctus

Dzīvesveids un atmiņa: kohortas pētījuma atziņas

Lai noskaidrotu, kāds ir optimālais dzīvesveids, lai pasargātu sevi no atmiņas traucējumiem, tika veikts perspektīvs kohortas pētījums Ķīnā. Šajā pētījumā piedalījās seniori, kuri sasnieguši 60 gadu slieksni un kuriem pētījuma sākumā bija normāli kognīcijas rādītāji un veikta apolipoproteīna E genotipēšana.

Doctus