PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Saldinātie dzērieni paātrina menstruāciju sākšanos meitenēm

Doctus
Meitenēm, kuras bieži dzer saldinātos dzērienus, agrīnāk sākas menstruālais periods, nekā meitenēm, kuras tos nelieto tik bieži, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Human Reproduction.

Pētījumā analizēja saistību starp saldinātiem dzērieniem un vecumu, kad meitenei sākas menstruāciju periods, pētnieki novēroja 5583 meitenes vecumā no 9 līdz 14 gadiem, un atklāja, ka starp tām meitenēm, kuras lietoja vairāk nekā 1,5 porcijas saldināta dzēriena dienā, mēnešreizes sākās par 2,7 mēnešiem ātrāk nekā tām, kuras izdzēra divus vai mazāk dzērienus nedēļā. Šis efekts bija neatkarīgs no meitenes ķermeņa masas indeksa, garuma, kopējā uzņemtā kaloriju daudzuma un citiem dzīvesveida faktoriem, piemēram, fiziskajām aktivitātēm.

Atklājums ir svarīgs, ne tikai pieaugošās bērnu aptaukošanās dēļ, bet arī ar to, ka agrāk sākušās mēnešreizes ir saistītas ar paaugstinātu krūts vēža risku vēlākos gados. Menarhes vecumam samazinoties par 1 gadu, krūts vēža risks pieaug par 5%, līdz ar to menarhes vecuma samazināšanās par 2,7 mēnešiem, nedaudz ietekmē krūts vēža risku.

Šis pētījums bija daļa no lielāka pētījuma, kurā novēroja 16 875 bērnus. Pirms dalības pētījumā nevienai no meitenēm vēl nebija sākušās mēnešreizes. Pētnieki izmantoja aptaujas anketu, lai noskaidrotu meiteņu uztura paradumus, tai skaitā, saldināto dzērienu lietošanas biežumu un daudzumu. Diētiskie dzērieni un augļu sulas nav saistītas ar atšķirībām vecumā, kad meitenēm sākas menstruāciju periods. Vidējais vecums, kad meitenēm pirmo reizi sākās mēnešreizes bija 12,8 gadi, tām, kuras lietoja vairāk nekā 1,5 porcijas saldināto dzērienu dienā, salīdzinot ar 13 gadiem meitenēm, kuras nelietoja tik daudz saldināto dzērienu ikdienā.

Pētnieki skaidro, ka saldinātajiem dzērieniem ir pievienots cukurs, līdz ar to tiem ir augstāks glikēmiskais indekss, nekā dabiski saldinātiem dzērieniem, piemēram, augļu sulām, un ēdiens ar augstu glikēmisko indeksu strauji paaugstina insulīna koncentrāciju organismā. Augsta insulīna koncentrācija rezultējas ar augstāku dzimumhormonu koncentrāciju, līdz ar to augsts šo hormonu līmenis veicina agrīnāku menstruāciju sākumu.

Pētnieki secina, ka šis atklājums palīdzēs samazināt saldināto dzērienu patēriņu.

Pirmavots:  Carwile JL, et al. Sugar-sweetened beverage consumption and age at menarche in a prospective study of US girls. Human Reproduction, 2015.