PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Atropīns aizkavē tuvredzības progresēšanu

Doctus
Pētnieki noskaidrojuši, ka acu pilieni varētu būt noderīgi straujas redzes pasliktināšanās profilaksei bērniem ar miopiju. Piecu gadu ilgā pētījumā noskaidrots, ka nelielas devas atropīna pilienu lietošana būtiski samazina tuvredzības progresēšanu.

Tuvredzības (miopijas) sastopamība dažu pēdējo desmitgažu laikā nozīmīgi pieaugusi un ir vadošais redzes traucējums pasaulē. ASV gandrīz 42% iedzīvotāju ir tuvredzīgi, attīstītajās Āzijas valstīs tā skar līdz 80-90% jauniešu. Lai arī redzi var koriģēt ar brillēm un kontaktlēcām, smaga tuvredzība var būt bīstama, jo tās gadījumā var atslāņoties tīklene, attīstīties makulas deģenerācija, priekšlaicīga katarakta un glaukoma.

Pētnieki Singapūrā veikuši pētījumu ar atropīnu. Pētījuma sākumā, 2006.gadā pēc nejaušības principa atlasīja 400 bērnus vecumā no 6-12 gadiem un nozīmēja tiem atropīnu saturošus acu pilienus. Bērnus sadalīja grupās atkarībā no nozīmētās atropīna devas - 0,5, 0,1 vai 0,01% atropīna grupās. Šos pilienus bērni lietoja ik dienu 2 gadus, pēc tam 12 mēnešus ieturēja pauzi. Bērniem, kuriem no atropīna brīvā gada laikā redze pasliktinājās par 0,5 vai vairāk dioptrijām, pēc gada atsāka atropīna (0,01%) pilināšanu un turpināja vēl 2 gadus. Galvenās atziņas:

  • Pēc 5 gadiem, bērniem, kuri saņēma 0,01% atropīna pilienus, bija vislabākā redze, salīdzinot ar citām grupām;
  • Atropīna 0,01% pilienu lietošana bērniem palēnināja miopijas progresiju par aptuveni 50%, salīdzinot ar bērniem, kuri nesaņēma atropīnu;
  • 0,01% atropīna pilienus lietot 6-12 gadus veciem bērniem ir droši, tomēr nepieciešami tālāki pētījumi. Nelielas devas atropīns (0,01%) izraisa minimālu zīlītes paplašināšanos - mazāku par 1 mm - tas samazina jutīgumu pret gaismu.

Atropīns inhibē acs aksiālo augšanu, kas saistīta ar tuvredzību, bet medikamenta darbības mehānisms nav zināms. Lietojot lielākā koncentrācijā, atropīnam ir vairākas blaknes - zīlīšu paplašināšana, kas izraisa nepatiku pret gaismu, redzes miglošanos, skatoties uz tuviem objektiem. Bērniem, kuri lieto atropīnu lielākās devās, bieži jālieto saulesbrilles. Lielas atropīna koncentrācijas var izraisīt arī alerģisku konjunktivītu un dermatītu - šo blakņu dēļ atropīnu miopijas ārstēšanai joprojām izmanto ar piesardzību. Šis Singapūrā veiktais pētījums parāda, ka atropīna lietošana mazākās devās ir noderīga tuvredzības progresēšanas aizkavēšanā, neradot blaknes.

Lai pētījumā iegūtos datus izmantotu praksē, jānoskaidro, kuriem bērniem sagaidāms vislabākais efekts, jo 9% bērnu mazākajā atropīna devas grupā efektu nenovēroja. Tāpat jānoskaidro, vai līdzīgu efektu iespējams panākt arī citu rasu pārstāvjiem.

AVOTS: American Academy of Ophthalmology. "Nearsightedness progression in children slowed down by medicated eye drops: Researchers present findings on five-year clinical trial of low-dose atropine for myopia." ScienceDaily. ScienceDaily, 16 November 2015.