PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Hipertensija grūtniecības laikā var būt cēlonis psihiskām saslimšanām bērniem

Doctus
Hipertensija grūtniecības laikā, īpaši preeklampsija, var būt psihisku slimību cēlonis bērniem, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Hypertension.

Pētījumā Somijā analizēja 4743 mātes—bērna pārus un centās noskaidrot, vai ir saistība starp hipertensīvu slimību (hronisku hipertensiju, gestācijas hipertensiju, preeklampsiju un eklampsiju) grūtniecības laikā un psihiskām slimībām bērnam.

Pētnieki secināja, ka preeklampsija mātei un tās smaguma pakāpe ir saistīta ar paaugstinātu risku jebkādu psihisku traucējumu attīstībai bērnam. Pētnieki atklāja, ka:

  • bērniem, kuru mātei bija preeklampsija, risks psihisku slimību attīstībai bija par 66 % augstāks nekā bērniem, kuru mātēm preeklampsijas nebija,
  • bērniem, kuru mātei bija smaga preeklampsija, risks psihisku traucējumu attīstībai bija 2 × lielāks nekā bērniem, kuru mātēm asinsspiediens grūtniecības laikā bija normāls.

Pētnieki atzīmēja, ka mātes hipertensīvie traucējumi kombinācijā ar lieko svaru/aptaukošanos un cukura diabētu palielina bērnu psihisko traucējumu biežumu no 6,6 % bērniem, kuru mātei nav neviena no šiem stāvokļiem, līdz 22,2 % bērniem, kas pakļauti visiem trim nelabvēlīgajiem faktoriem.

Mātes preeklampsijas saistība ar pēcnācēju psihiskiem traucējumiem nav izskaidrojama ar mātes psihiskajiem traucējumiem, vecumu, narkotiku lietošanu, iepriekšējo grūtniecību skaitu, izglītību, lieko svaru/aptaukošanos, cukura diabētu vai tēva psihiskiem vai hipertensīviem traucējumiem.

Pētījuma rezultāti uzsver nepieciešamību pēc profilaktiskas iejaukšanās un ārstēšanas mātes hipertensijas gadījumā, jo šāda iejaukšanās var dot labumu gan topošās mātes, gan viņas pēcnācēju veselībai. Atklāta arī jauna svarīga informācija par bērnu psihisko traucējumu etioloģiju. Šī informācija var palīdzēt mērķtiecīgi veikt profilaktisku iejaukšanos un sniegt atbalstu riska ģimenēm un palīdzēt ārstiem izprast bērnības psihisko traucējumu cēloņus.

 

AVOTS: Lahti-Pulkkinen M,Girchenko P, Tuovinen S, et al. Maternal Hypertensive Pregnancy Disorders and Mental Disorders in Children. Hypertension, 2020.