PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Veic grozījumus zāļu kompensācijas kārtībā

Doctus
Veic grozījumus zāļu kompensācijas kārtībā
Šodien, 26.maijā, Ministru kabineta sēdē apstiprināti Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtību*.

Noteikumu projekts paredz ar zāļu paralēlās izplatīšanas un paralēlā importa atbalstīšanas pasākumiem, stiprināt konkurenci medikamentu kompensācijas kārtības ietvaros, kas veicinātu kompensējamo zāļu sarakstā iekļauto zāļu cenu samazināšanu un ietaupījumu valsts budžetā**. Tas savukārt ļautu paplašināt kompensācijas iespējas pacientiem ar smagām hroniskām saslimšanām.

Grozījumu projektā tiek noteikts, ka paralēli izplatīto un paralēli importēto zāļu cenas ir zemākas par to kompensējamo zāļu cenām, pret kurām ir veikta paralēlā izplatīšana vai paralēlais imports.

Tāpat noteikumu projektā noteikts, ka turpmāk kompensējamo zāļu saraksta aktualizēšana tiks veikta biežāk - četras reizes gadā (līdz šim 2 reizes gadā). Savukārt paralēli izplatīto un paralēli importēto zāļu cenu aktualizēšana turpmāk tiks veikta uz katra mēneša pirmo datumu.

Lai uzlabotu kompensējamo zāļu A sarakstā (savstarpēji aizvietojamas zāles) iekļauto zāļu pieejamību, noteikumu projektā ir iekļauta norma, kas paredz, ka turpmāk vienas references grupas ietvaros references cena var tikt noteikta vairākām zālēm vai medicīniskajām ierīcēm. Līdz ar to pacientam un ārstam būs plašāka iespēja izvēlēties atbilstošāko medikamentu references grupas ietvaros.

Savukārt, lai motivētu iesniedzējus samazināt kompensējamo zāļu B sarakstā (savstarpēji neaizvietojamas zāles) iekļauto zāļu cenas, noteikumu projekts paredz samazināt cenas slieksni no 30% uz 20%.

Lai uzlabotu infekcijas slimību ārstēšanu bērniem, kā arī mazinātu antimikrobiālo rezistenci, kas var rasties, pašārstēšanās ceļā ārstējot infekcijas slimības, noteikumu projekts paredz pie noteiktām diagnozēm***, pie kurām zāļu kompensācija tika līdz šim nodrošināta bērniem līdz 3 gadu vecumam, no šī gada 1.jūlija tiktu piemērota līdz pat 18 gadu vecumam. Tāpat ar 2015.gada 1.jūliju līdz 75% tiks palielināta valsts noteiktā kompensācija medikamentiem tiem pacientiem, kuri slimo ar Krona slimību, čūlaino kolītu un psoriāzi, tādējādi uzlabojot medikamentozās terapijas pieejamību.

* Ministru kabineta 2006.gada 31.oktobra noteikumi Nr.899 „Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība";

** Paralēlais imports un paralēlā izplatīšana veido izplatītāju konkurenci, un tā ir vienīgā iespējamā alternatīva, kas samazina to patentēto zāļu cenas, kuru patenta darbības laiks vēl nav beidzies.

*** Diagnožu grupās "Konjuktivīts", "Nestrutojošs vidusauss iekaisums (otitis media)", "Akūts nazofaringīts", "Akūts faringīts", "Akūts laringīts un traheīts", "Augšējo elpceļu infekcija ar multiplu un neprecizētu lokalizāciju", "Gripa, ja vīruss nav identificēts", "Streptococcus pneumoniae ierosināta pneimonija", "Citur neklasificēta bakteriāla pneimonija", "Citu mikroorganismu ierosināta, citur neklasificēta pneimonija", "Neprecizēta mikroorganisma ierosināta pneimonija" un "Akūts bronhīts".

VM Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders; tālrunis: 67876008; 26378959; e-pasts: oskars.sneiders@vm.gov.lv