PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Adekvāta uzturvielu uzņemšana no pārtikas, bet ne no uztura bagātinātājiem saistīta ar zemāku mirstības un vēža risku

Doctus
Adekvāta noteiktu uzturvielu uzņemšana ar pārtikas produktiem, bet ne no uztura bagātinātājiem, ir saistīta ar samazinātu visu cēloņu mirstību secināts pētījumā.

Pētījuma mērķis bija novērtēt saistību starp uztura bagātinātāju lietošanu, uzturvielu uzņemšanu ar uzturu un mirstību pieaugušajiem. Šis bija perspektīvs kohorta pētījums. Pētījumā izmantoja nacionālās veselības un uztura aptaujas datus no 1999. – 2010.gada un tos sasaistīja ar mirstības datiem. Pētījumā piedalījās 30 899 pieaugušie (20 + gadi), kuri atbildēja uz jautājumiem par uzturu un uztura bagātinātāju lietošanu pēdējo 30 dienu laikā. Galvenie pētījuma iznākumi bija visu cēloņu mirstība un mirstība no sirds un asinsvadu slimībām un vēža.

Mediānā novērošanas laikā 6,1 gadā tika konstatēti 3613 nāves gadījumi, tai skaitā 945 nāves gadījumi no sirds un asinsvadu slimībām un 805 nāves gadījumi ļaundabīgu audzēju dēļ. Uztura bagātinātāju lietošana nebija saistīta ar mirstības iznākumiem. Adekvāta uzturvielu (ieteicamajā līmenī vai virs tā) – A un K vitamīna, cinka un vara – uzņemšana ar uzturu bija saistīta ar zemāku visu cēloņu mirstību. Pārāk liela kalcija uzņemšana bija saistīta ar augstāku mirstību vēža dēļ, salīdzinot ar adekvātu uzņemšanu vai zemāku kalcija daudzumu nekā tiek rekomendēts (daudzfaktoru koriģētā attiecība bija 1,62; 95 % TI [1,07 – 2,45]; daudzfaktoru koriģētās attiecības atšķirība bija 1,7; 95 % TI [-0,1 – 3,5] nāves gadījumi uz 1000 persongadiem) un šī saistība ir saistīta ar kalcija uzņemšanu ar uztura bagātinātājiem (>=1000 mg/ dienā pret nelietošanu) (daudzfaktoru koriģētā attiecība bija 1,53; 95 % TI [1,04 – 2,25]; daudzfaktoru koriģētās attiecības atšķirība bija 1,5; 95 % TI [-0,1 – 3.1] nāves gadījumi uz 1000 persongadiem).

Pētnieki secina, ka uztura bagātinātāju lietošana nav saistīta ar zemākiem mirstības rādītājiem pieaugušajiem.

 

AVOTS: Chen F, Du M, Blumberg JB, et al. Association Among Dietary Supplement Use, Nutrient Intake, and Mortality Among U.S. Adults. Annals of Internal Medicine, 2019.