PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Veselības aprūpes sistēma

Brīdi pirms vētras? E-veselība: fakti, pieredze, tendences

Iecerēts, ka šā gada 1. oktobrī e–veselības sistēma Latvijā sāks darboties pilnvērtīgi, bet no 2016. gada 1. janvāra tās izmantošana būs obligāta visām ārstniecības iestādēm un aptiekām. E–veselībai iztērētā summa tuvojas 10 miljoniem eiro, un izskanējis viedoklis, ka sistēmas juridiskajiem un saturiskajiem uzlabojumiem būs vajadzīgi vēl 18 miljoni eiro.

L. Meķe, I. Bikava

Vācijas veselības aprūpes modelis. Vai viens no labākajiem Eiropā?

Maija beigās Rīgas Stradiņa universitātē uzstājās lektori no Greifsvaldes Universitātes (Ernst–Moritz–Arndt University Greifswald): profesors Dr. Steffen Fleßa dalījās pieredzē, stāstot par Vācijas veselības aprūpes modeli, vienu no labākajiem Eiropā, bet Markus Krohn ar konkrētiem piemēriem sniedza ieskatu Vācijas DRG (Diagnoses Related Grouping) sistēmā.

I. Bikava

Ģenēriskie medikamenti. Diskusijas turpinās

Pagājuši pieci gadi, kopš stājusies spēkā likumdošanas norma, kas ārstiem uzliek par pienākumu pacientiem, kuri sāk lietot kompensējamās zāles, receptē rakstīt zāļu vispārīgo nosaukumu, ja kompensējamo medikamentu sarakstā ir vairākas līdzvērtīgas efektivitātes zāles. Savukārt farmaceita pienākums ir izsniegt lētāko atbilstīgo medikamentu.

B. Vahere

Nodarbināšana ārvalstīs. Nodokļu aspekti

Darba braucieni uz ārzemēm pamazām kļuvuši arī par Latvijas medicīnas darbinieku ikdienu. SIA BDO TAX nodokļu menedžere INITA SKRODERE informē par būtiskākajiem aspektiem, kam pievērst uzmanību, lai nezināšanas dēļ prieku par jauno pieredzi vai nopelnīto neaizēnotu neplānoti nodokļu atvilkumi.

B. Vahere

Starptautiskā studentu konference

2015. gada 25. martā norisināsies Rīgas Stradiņa universitātes starptautiskā konference Health and Social Sciences 2015 veselības aprūpes un sociālo zinātņu studentiem.

Doctus

Cilvēka faktors. Tukuma slimnīca

“Daudz vairāk var panākt ar mieru, skaidrošanu, izsvēršanu, ko konkrētajā brīdī varam mainīt un ko ne, nevis skaļu klaigāšanu,” teic Tukuma slimnīcas valdes locekle DZINTRA RABKEVIČA. Nesašūpot laivu, kurā visi sēž, nomierināt, noturēt kolektīvu, jo slimnīca vajadzīga iedzīvotājiem — šķiet, šī Tukuma slimnīcas politika ir attaisnojusies.

D. Ričika

Starts attīstībai Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, Talsi

“Ir pagājuši daži mēneši, bet visi — gan pacienti, gan ārsti — ļoti ātri pieraduši pie slimnīcas jaunajām telpām un vairs nemaz neatceras, kā bija agrāk,” saka Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes locekle KRISTĪNA BIDZĀNE. “Redzam, ka visās jomās aug darba apjoms,” papildina virsārste BRIGITA AIŠPURE. Jaunā slimnīca ir izaicinājums — pierādīt, ka Talsos var darīt vairāk nekā līdz šim.

D. Ričika