← Atpakaļ

Ājurvēdiskās uztura rekomendācijas kā papildu ārstēšanas iespēja

Ājurvēdā gadu simtiem uzskatīts, ka slimībām ir tikai trīs cēloņi: nepareiza domāšana, nepareizs dzīvesveids un nepareizs uzturs. Uztura ietekme uz organismu tiek izvērtēta no vairākiem  skatpunktiem, Rietumu medicīnā tie ir neierasti un brīžiem šķietami grūti uztverami, bet tā nav. Šajā rakstā īsi par ājurvēdisko uzturu kā papildu ārstēšanas iespēju.


Uztura raksturojums

Ājurvēdā uzturu raksturo:

  • garša - salda, sāļa, skāba, asa, rūgta, savelkoša;
  • pēcgarša - salda, sāļa, rūgta, asa.

Katrai garšai atbilst sava pēcgarša, turklāt katrai garšai ir sava deva enerģijas, kas varētu būt gan sildoša, gan atvēsinoša (skat. 1. tabulu).Ēdiena garša, pēcgarša  un enerģijas deva

Pēcgarša iedarbojas uz cilvēka ķermeni tikpat nozīmīgi kā garša un pat vairāk, jo pēcgaršas iedarbība ir ilgstošāka, līdz ar to mēs šo pēcgaršu nevaram ātri novērst vai mazināt, ja iepriekš netikām ar to rēķinājušies. Tāpēc būtiski ņemt vērā pēcgaršu un katra produkta enerģētiku jau pirms lietošanas. Piemēram, bērns labprāt ēd sāli, jo sāls…

Raksta pilna versija nav pieejama

Atbilstoši Jūsu lietotāja līmenim raksta pilna versija nav pieejama. Ja vēlaties lasīt pilnu rakstu, aicinām reģistrēties vai abonēt Doctus.
  • Mikroalbuminūrija. Kāpēc tik svarīga?

    Pirmie pētījumi mikroalbuminūrijas jomā pieder izcilam amerikāņu diabēta pētniekam Harijam Kīnam (Harry Keen, 1. attēls), kurš pirms vairāk nekā 50 gadiem publicēja pirmos rakstus par mikroalbuminūriju. [1; 2] 1984. gadā trīs pētnieki — Gian Carlo Viberti, Hans–Henrik Parving un Carl Eric Mogensen (2. attēls) sasaistīja cukura diabētu un mikroalbuminūrijas attīstību. Lasīt visu

  • Zarnu trakta smadzenes un psihiskās slimības

    100 triljoni mikrobu zarnās, saukti arī par “aizmirsto orgānu”, — desmit reizes vairāk nekā šūnu visā organismā. “Visas slimības sākas zarnās” — ar tik skaļu saukli pirms diviem tūkstošiem gadu klajā nāca modernās medicīnas tēvs Hipokrats. Jo vairāk pētām ar modernās zinātnes rīkiem, jo vairāk aptveram Hipokrata teiktā patiesumu. Lasīt visu

  • Pacients ar vārstuļu slimību. Kā nenokavēt īsto brīdi?

    Vārstuļu slimības ir viens no biežākajiem sirds mazspējas attīstības iemesliem pēc koronāras sirds slimības un arteriālas hipertensijas, kas tomēr ir visbiežākie iemesli. Savukārt sirds mazspēja ar progresējošu sirds dobumu remodelāciju/dilatāciju var būt iemesls sekundārai vārstuļu nepietiekamībai to fibrozo gredzenu dilatācijas dēļ. Lasīt visu

Page

Lasītākie raksti