PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ājurvēdiskās uztura rekomendācijas kā papildu ārstēšanas iespēja

I. Ābele–Šrenka
Ājurvēdā gadu simtiem uzskatīts, ka slimībām ir tikai trīs cēloņi: nepareiza domāšana, nepareizs dzīvesveids un nepareizs uzturs. Uztura ietekme uz organismu tiek izvērtēta no vairākiem skatpunktiem, Rietumu medicīnā tie ir neierasti un brīžiem šķietami grūti uztverami, bet tā nav. Šajā rakstā īsi par ājurvēdisko uzturu kā papildu ārstēšanas iespēju.

Uztura raksturojums

Ājurvēdā uzturu raksturo:

  • garša - salda, sāļa, skāba, asa, rūgta, savelkoša;
  • pēcgarša - salda, sāļa, rūgta, asa.

Katrai garšai atbilst sava pēcgarša, turklāt katrai garšai ir sava deva enerģijas, kas varētu būt gan sildoša, gan atvēsinoša (skat. 1. tabulu).

Ēdiena garša, pēcgarša  un enerģijas deva Ēdiena garša, pēcgarša  un enerģijas deva
1. tabula
Ēdiena garša, pēcgarša un enerģijas deva

Pēcgarša iedarbojas uz cilvēka ķermeni tikpat nozīmīgi kā garša un pat vairāk, jo pēcgaršas iedarbība ir ilgstošāka, līdz ar to mēs šo pēcgaršu nevaram ātri novērst vai mazināt, ja iepriekš netikām ar to rēķinājušies. Tāpēc būtiski ņemt vērā pēcgaršu un katra produkta enerģētiku jau pirms lietošanas. Piemēram, bērns labprāt ēd sāli, jo sāls pēcgarša ir salda un bērns ir atradis risinājumu, kā dabūt "saldumu". Ja ļausiet ēst sāli (ar nosacījumu, ka uzreiz jāņem nevis šķipsniņa, bet ¼ tējkarotes), tad dominēs enerģētika un bērns teiks, ka bija karsts - tā var atradināt no sāls ēšanas.

Vēl ājurvēdā uzturu raksturo ar gunām jeb īpašībām:

  • smags - viegls;
  • truls - ass;
  • auksts - karsts;
  • eļļains - sauss;
  • gluds - raupjš;
  • koncentrēts - atšķaidīts;
  • mīksts - ciets;
  • stabils - nestabils;
  • mazs - liels;
  • tīrs - lipīgs.

Ājurvēdiskie tipi

Cilvēkam raksturīgās īpašības nosaka viņa piederību kādam no ājurvēdiskajiem tipiem, ko sauc par konstitūciju: vēja tipa cilvēki jeb Vatas, uguns tipa cilvēki jeb Pittas, zemes tipa cilvēki jeb Kaphas. Šie pamattipi savstarpēji var kombinēties, veicinot kādas apvienības dominēšanu cilvēkā, tādējādi iespējami 10 konstitūcijas varianti, bet pacientiem ar vienādām konstitūcijām un pat vienādām saslimšanām uztura rekomendācijas var izrādīties atšķirīgas kaut vai tāpēc vien, ka slimības ir dažādās attīstības stadijās vai pacienti ir no atšķirīgām vecumgrupām. Vienkāršības labad 2. tabulā ir trīs pamatkonstitūciju raksturojumus; kopsavilkums pēc konkrētās konstitūcijas kvalitātes jeb gunas:

  • Vatas tips ir sauss, auksts, tramīgs, nestabils, nedrošs un nekonkrēts. Tas ir kā raupjš vēla rudens vējš. Ar lēnu asinsriti, smagnēju gremošanu (vāji izdalās gremošanas fermenti), ar tendenci uz vēdera gāzēšanos un noslieci uz aizcietējumiem. Āda sausa un pat lobās. Pastiprinātais vējš uztur vai veicina sāpju sajūtu ķermenī - locītavās, galvā, muskuļosutt.;
  • Pitas tips ir karsts, kustīgs, ugunīgs gan vārdos, gan darbos. Neiecietīgs pret apkārtējo kļūdām un kaprīzēm, bet tajā pašā laikā allaž pārliecināts par savu taisnību. Gremošanas sistēma ir aktīva, tāpēc kuņģa sāpes, dedzināšana un iedzelteni acu baltumi ir bieža parādība, bet āda nosēta ar dažādu veidu izsitumiem vai vasaras raibumiem;
  • Kaphas tipam raksturīgās īpašības ir lēns, smags, eļļains, tāpēc palielināts svars un lēna reakcija uz apkārt notiekošo. Doma, ka viss atrisināsies pats no sevis, dominē visā, ko Kaphas dara vai, ticamāk, nedara. Šim konstitūcijas tipam bieži ir tūskainība un palielināts gļotu daudzums.
    Trīs pamatkonstitūciju raksturojumus Trīs pamatkonstitūciju raksturojumus
    2. tabula
    Trīs pamatkonstitūciju raksturojumus

Saslimšanu iedalījums

Arī saslimšanas iedala līdzīgās grupās kā cilvēku konstitūciju: Vatas, Pittas, Kaphas un to iespējamo kombināciju slimības. Vienkāršības labad 3. tabulā galvenās saslimšanas apvienotas pēc trim pamata konstitūcijām.

Vienā rakstā nav iespējams nedz sīki izklāstīt visas ājurvēdiskās pieejas nianses slimību klasifikācijā, nedz arī viennozīmīgi nodalīt slimības pa konstitūcijām, jo pieeja simptomu un sindromu novērtējumā ājurvēdā un Rietumu medicīnā atšķiras. Liela nozīme ir arī saslimšanas stadijai.

Saslimšanu iedalījums pēc trim pamata konstitūcijām Saslimšanu iedalījums pēc trim pamata konstitūcijām
3. tabula
Saslimšanu iedalījums pēc trim pamata konstitūcijām

Uztura piemērošana

Pēc garšas kvalitātēm un produkta pēcgaršas konkrētu saslimšanu gadījumā pacientam tiek piemeklēts vēlamais produktu kopums - vai, domājot par profilaksi, tiek ieteikti produkti, ko uzturā drīkst lietot, un produkti, ko labāk nelietot. Noteikti jāņem vērā tas, ka nelīdzsvarotā dominante ir jālīdzsvaro ar pretēju kvalitāti, piemēram, ja Vata ir sausa, tā padarāma eļļaināka, ja Pitta ir karsta, tā jādzesē, bet gļotainā Kapha jāsausina.

4. tabulā nosaukti svarīgākie produkti, ko nevajadzētu lietot attiecīgās konstitūcijas saslimšanas gadījumā.

Svarīgākie produkti,  ko nevajadzētu lietot konstitūcijas  disbalansa/saslimšanas gadījumā Svarīgākie produkti,  ko nevajadzētu lietot konstitūcijas  disbalansa/saslimšanas gadījumā
4. tabula
Svarīgākie produkti, ko nevajadzētu lietot konstitūcijas disbalansa/saslimšanas gadījumā

Jāņem vērā, ka ļoti liela nozīme ir tam, kad tiek ēsts un kā produkti ir/nav sagatavoti. Vissvarīgāk ēšanas režīmu četras reizes dienā ir ievērot Vatas konstitūcijas cilvēkiem, kas ir disbalansā, neēst starp ēdienreizēm, vienmēr ēst tikai siltu, labi sagatavotu ēdienu un dzērienu dzert siltāku nekā istabas temperatūra. Vatas uzturam jābūt viegli eļļainam, labi sagatavotam. Pēc garšām Vatai vislabākās būtu salda, skāba un sāļa garša, jo tās Vatu nedaudz nomierina un līdzsvaro.

Pittas konstitūcijas pacienti parasti ļoti rūpīgi ievēro režīmu, uzturam jābūt nedaudz atvēsinošam, vidēji smagam un sausējošam. Pittas izpausmes mazina salda, rūgta un savelkoša garša.

Kaphas konstitūcijas cilvēkiem, kas ir disbalansā, stingri jāpiekodina, ka visi smagie ēdieni un galvenā ēdienreize ir tikai pusdienās, vakariņās drīkst būt viegli salāti, turklāt tikai nedaudz. Ēdienam vajadzētu būt siltam, vieglam un sausam. No garšām nepieciešamās ir asa, rūgta un savelkoša, jo tās mazinās Kaphas izpausmes. Augu garšu raksturojumu skat. 5. tabulā.

Augu garšu raksturojumus Augu garšu raksturojumus
5. tabula
Augu garšu raksturojumus

Ājurvēdiskās uztura rekomendācijas visu specialitāšu ārsti lieliski var izmantot kā papildinājumu pacientam ordinētajai terapijai vai situācijās, kad medikamenti vēl nav nepieciešami, bet sūdzības ir parādījušās.