← Atpakaļ

Ājurvēdiskās uztura rekomendācijas kā papildu ārstēšanas iespēja

Ājurvēdā gadu simtiem uzskatīts, ka slimībām ir tikai trīs cēloņi: nepareiza domāšana, nepareizs dzīvesveids un nepareizs uzturs. Uztura ietekme uz organismu tiek izvērtēta no vairākiem  skatpunktiem, Rietumu medicīnā tie ir neierasti un brīžiem šķietami grūti uztverami, bet tā nav. Šajā rakstā īsi par ājurvēdisko uzturu kā papildu ārstēšanas iespēju.


Uztura raksturojums

Ājurvēdā uzturu raksturo:

  • garša - salda, sāļa, skāba, asa, rūgta, savelkoša;
  • pēcgarša - salda, sāļa, rūgta, asa.

Katrai garšai atbilst sava pēcgarša, turklāt katrai garšai ir sava deva enerģijas, kas varētu būt gan sildoša, gan atvēsinoša (skat. 1. tabulu).Ēdiena garša, pēcgarša  un enerģijas deva

Pēcgarša iedarbojas uz cilvēka ķermeni tikpat nozīmīgi kā garša un pat vairāk, jo pēcgaršas iedarbība ir ilgstošāka, līdz ar to mēs šo pēcgaršu nevaram ātri novērst vai mazināt, ja iepriekš netikām ar to rēķinājušies. Tāpēc būtiski ņemt vērā pēcgaršu un katra produkta enerģētiku jau pirms lietošanas. Piemēram, bērns labprāt ēd sāli, jo sāls…

Raksta pilna versija nav pieejama

Atbilstoši Jūsu lietotāja līmenim raksta pilna versija nav pieejama. Ja vēlaties lasīt pilnu rakstu, aicinām reģistrēties vai abonēt Doctus.
Page

Lasītākie raksti