PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Regulāras fiziskās aktivitātes visa mūža garumā palēnina novecošanos

Doctus
Pētnieki no Anglijas ir atklājuši, ka fiziskās aktivitātes visa mūža garumā palīdz saglabāt ķermeni jaunu un veselīgu.

Pētnieki veica veselības izmeklējumus gados veciem pieaugušajiem, kuri ir bijuši fiziski aktīvi visu mūžu un centās noskaidrot, vai regulāras fiziskās aktivitātes palēnina novecošanās procesus.

Pētījumā iesaistīja 125 amatierus riteņbraucējus vecumā 55 – 79 gadi, no tiem 84 bija vīrieši un 41 – sieviete. Vīriešiem bija jāvar nobraukt 100 km ātrā par 6,5 stundām un sievietēm vajadzēja nobraukt 60 km ātrāk par 5,5 stundām. Smēķētāji, alkohola lietotāji un personas ar augstu asinsspiedienu vai citām saslimšanām pētījumā netika iekļautas.

Visiem dalībniekiem veica laboratoriskos izmeklējumus un salīdzināja rezultātus ar pieaugušajiem, kuri regulāri nenodarbojās ar fiziskām aktivitātēm. Šajā grupā bija 75 veseli pieaugušie vecumā no 57 līdz 80 gadiem un 55 veseli jauni cilvēki, vecumā 20 – 36 gadi.

Pētījumā pierādīja, ka muskuļu masa un stiprums nesamazinājās tiem, kuri trenējās regulāri. Riteņbraucējiem ar vecumu nepieauga arī tauku daudzums organismā vai holesterīna līmenis, testosterona līmenis arī saglabājās augsts. Vēl pārsteidzošāks bija atklājums par to, ka imūnsistēma nepasliktinājās līdz ar vecumu. Pēc 20 gadu vecuma samazinās T šūnu ražošana, pētījumā pierādīja, ka riteņbraucējiem bija tik pat daudz T šūnu kā jauniem cilvēkiem.

Pētījumos ir pierādīts, ka mazāk kā puse pieaugušo pēc 65 gadu vecuma ir pietiekami fiziski aktīvi un vairāk kā pusei pieaugušo pēc 65 gadu vecuma ir vismaz divas saslimšanas.

Pētnieki cer, ak ar šī pētījuma rezultātiem izdosies lauzt stereotipus, ka tas ir normāli būt gados vecam un slimam, pētījums pierāda, ka regulāras fiziskās aktivitātes ne tikai pagarina mūža ilgumu, bet aizkavē novecošanos.

 

AVOTS: Pollock RD, O'Brien KA, Daniels LJ, et al. Properties of the vastus lateralis muscle in relation to age and physiological function in master cyclists aged 55-79 years. Aging Cell, 2018; e12735