Melna kafija, garāka dzīve

Lai gan kafijas patēriņš ir saistīts ar dažādiem ieguvumiem veselībai, joprojām nav skaidrs, vai pievienotais cukurs un piesātinātie tauki maina šo ietekmi.
Šī pētījuma mērķis bija izpētīt saistību starp kafijas patēriņu, tostarp pievienotā cukura un piesātināto tauku daudzumu, un mirstību Amerikas Savienoto Valstu pieaugušo vidū.
Tika veikts perspektīvs kohortas pētījums, izmantojot datus no Nacionālā veselības un uztura apsekojuma (National Health and Nutrition Examination Survey) no 1999. līdz 2018. gadam, kas tika sasaistīti ar Nacionālo nāves indeksa datiem. Pētījumā tika iekļauti 46 332 pieaugušie vecumā no 20 gadiem, kuri bija aizpildījuši derīgus 24 stundu uztura pierakstus. Kafijas patēriņš tika klasificēts pēc veida (ar kofeīnu vai bez) un pēc pievienotā cukura (<2,5 g uz 8 uncēm) un piesātināto tauku satura (<1 g uz 8 uncēm). Mirstības rādītāji ietvēra vispārējo mirstību, mirstību no vēža un no sirds un asinsvadu slimībām (SAS). Lai aprēķinātu riska attiecības (HR) un 95 % ticamības intervālus (TI) mirstības riskam atkarībā no kafijas veida, patēriņa līmeņiem (nepatērētāji, <1 tasīte/d, 1 līdz <2 tasītes/d, 2 līdz <3 tasītes/d un ≥3 tasītes/d) un pievienotā cukura un piesātināto tauku daudzuma, tika izmantoti Koksas proporcionālā riska modeļi.
Vidējā novērošanas ilguma laikā (9,3–11,3 gadi) kopumā tika reģistrēti 7074 nāves gadījumi, tostarp 1176 no vēža un 1089 no SAS. Lielāks kafijas patēriņš bija saistīts ar zemāku vispārējo mirstību [HR (95 % TI): 0,89 (0,78, 1,02) pie <1 tasītes/d; 0,84 (0,77, 0,92) pie 1 līdz <2 tasītēm/d; 0,83 (0,75, 0,93) pie 2 līdz <3 tasītēm/d; un 0,85 (0,77, 0,95) pie ≥3 tasītēm/d; P-tendence = 0,004]. Tomēr šie ieguvumi bija novērojami tikai melnai kafijai [HR (95 % TI): 0,86 (0,77, 0,97)] un kafijai ar zemu pievienotā cukura un piesātināto tauku saturu [HR (95 % TI): 0,86 (0,75, 0,99)].
Kafijas patēriņa ieguvumi veselībai var tikt samazināti, ja tai tiek pievienots cukurs un piesātinātie tauki.
AVOTS: Zhou B, Ruan M, Pan Y, et al. Coffee Consumption and Mortality among United States Adults: A Prospective Cohort Study. The Journal of Nutrition, 2025