PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Korupcija

Krimināllietas medicīnā

Veicot korupcijas risku analīzi, KNAB ir apkopojis un izvērtējis tiesu spriedumus krimināllietās par konstatētajiem koruptīviem noziedzīgiem nodarījumiem veselības aprūpes iestādēs, kā arī administratīvo lietu materiālus. Krimināllietu analīzes mērķis ir akcentēt līdzšinējos koruptīvos incidentus, kas norāda gan uz nepilnībām veselības aprūpes jomā, gan uz iespējamiem korupcijas riskiem, kurus nepieciešams novērst.

A. Valtere

Korupcija medicīnā. KNAB liek roku uz pulsa. Ko Latvijas medicīnai nozīmē Streļčenoka apņēmība?

Šogad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par prioritāti pasludinājis korupcijas apkarošanu medicīnā. Aprīlī stājas spēkā Krimināllikuma grozījumi, kas pacientam paredz sodu par ārsta kukuļošanu. Sabiedriskajā telpā lēnām pierimušas bangas, kas februārī tika sakultas pēc kampaņas "Neriskē!" klipa demonstrēšanas televīzijā. Fons ir visnotaļ raibs un, maigi sakot, pretrunīgs. Doctus dodas uz sarunu ar KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku.

A. Valtere

Korupcija medicīnā: atbildīgas trīs puses

Līdz šim korupcija medicīnā pozicionēta galvenokārt kā medicīnas profesionāļu problēma, kaut tas ir trīsstūris: ārsts, pacients un valsts. Tāpat nepatīkamo vārdu "korupcija" bieži vien aizstāj ar maigākiem terminiem, vairojot neskaidrību. Savukārt profesionālajā vidē korupcija ir arī katra konkrētā kolektīva klimata jautājums, jo ētikas līmeņa uzturēšanā liela nozīme ir vadošo speciālistu piemēram.

V. Sīlis