PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Veic izmaiņas kompensējamo medikamentu apmaksas noteikumos

Veselības ministrija
Veic izmaiņas kompensējamo medikamentu apmaksas noteikumos
19. oktobrī Ministru kabineta sēdē apstiprināts Veselības ministrijas (VM) izstrādātais grozījumu projekts kompensējamo medikamentu apmaksas noteikumos, kas paredz, ka ārstiem, izrakstot valsts kompensētās zāles vai medicīnas ierīces pacientam pirmo reizi, receptē būs jānorāda to starptautiskais nepatentētais nosaukums (INN), savukārt, aptiekā būs pienākums izsniegt lētākos attiecīgās zāļu grupas medikamentus vai medicīnas ierīces.

VM norāda, ka, neskatoties uz pacientu izglītojošiem pasākumiem, kā, piemēram, kampaņa "Ārstējies nepārmaksājot!", joprojām ambulatorajai ārstēšanai paredzēto kompensējamo zāļu sarakstā iekļautās references zāles tiek izrakstītas, izsniegtas un lietotas atbilstošā apmērā salīdzinoši reti, kādēļ pacienti joprojām ir spiesti iegādāties dārgākus medikamentus nekā būtu nepieciešams. Veselības norēķinu centra dati parāda, ka pagājušajā gadā pacienti būtu varējuši kopumā sev ietaupīt 9 miljonus latu, ja būtu iegādājušies lētākos līdzvērtīgas efektivitātes medikamentus

Tādēļ jaunā kārtībā, kurā ir paredzēts administratīvs regulējums, ir vērsta uz pacientu interešu aizstāvēšanu, ļaujot samazināt viņu izdevumus par ārstēšanu. Līdzīga kārtība par INN izrakstīšanu un lētāko zāļu izsniegšanu aptiekā veiksmīgi darbojas Zviedrijā, Somijā, Dānijā, Itālijā un Kiprā.

VM uzsver, ka jaunā kārtība par INN izrakstīšanu attieksies tikai uz valsts kompensēto zāļu sistēmu un PIRMO reizi, kad pacientam tiek nozīmētas savstarpēji aizvietojamas jeb līdzvērtīgas efektivitātes zāles. Turklāt medikamentu būs iespējams nomainīt uz dārgāku, ja esošais nesniegs vēlamo ārstēšanas rezultātu, par to veicot ierakstu pacienta medicīniskajā kartē.

Tāpat grozījumi precizē arī ieslodzīto iespējas saņemt kompensējamos medikamentus atbilstoši diagnozei ieslodzījuma vietās. Paredzēts, ka šo pacientu līdzmaksājumus segs Tieslietu ministrija.