PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Uztura paradumi un mirstība no kardiometabolām saslimšanām

Doctus
Gandrīz puse no visiem nāves gadījumiem ASV 2012.gadā no kardiometabolās slimības, tai skaitā, sirds slimības, insulta un 2.tipa cukura diabēts, bija saistītas ar ēšanas paradumiem, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā JAMA.

No 702 308 nāves gadījumiem kardiometabolisku slimību dēļ 318 656 vai 45 % bija saistīti ar neadekvātu dažādu pārtikas produktu un uzturvielu uzņemšanu nepietiekamā daudzumā vai citu uztura produktu pārāk biežu lietošanu. 

Produktu sarakstā iekļauti ēdieni un uzturvielas, kuri ilgtermiņā ietekmē kardiometabolo veselību. Lielākais mirstības īpatsvars bija saistīts ar pārmērīgu nātrija uzņemšanu. 

Rūpnieciski apstrādāta gaļa, saldināti dzērieni, neapstrādāta sarkanā gaļa arī paaugstina mirstības risku. Amerikāņi uzturā lieto pārāk maz produktus, kuriem ir pozitīva ietekme uz veselību, piemēram, augļus, dārzeņus, riekstus un sēklas, pilngraudu produktus un jūras produktus, kas bagāti ar omega 3 taukskābēm.

Pētījums arī uzrādīja, ka mirstības īpatsvars, kas saistīts ar uzturu atšķiras starp populācijas grupām. Piemēram, vīriešiem ir augstāki mirstības rādītāji saistībā ar uzturu nekā sievietēm, iedzīvotājiem ar zemākiem ienākumiem mirstība augstāka nekā iedzīvotājiem ar augstākiem ienākumiem.

Autori secina, ka šie rezultāti varētu palīdzēt identificēt prioritātes sabiedrības izglītošanas pasākumiem un izstrādāt stratēģijas, kā informēt sabiedrību par veselīgiem uztura paradumiem un kā uzlabot veselību. 

 

AVOTS: Renata Micha, Jose L. Peñalvo, Frederick Cudhea, Fumiaki Imamura, Colin D. Rehm, Dariush Mozaffarian. Association Between Dietary Factors and Mortality From Heart Disease, Stroke, and Type 2 Diabetes in the United States. JAMA, 2017; 317 (9): 912.