PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Veselīgs uzturs var pasargāt no nieru slimībām

Doctus
Lietojot uzturā veselīgus produktus, var pasargāt sevi no nieru slimībām, secināts publicētu pētījumu analīzē.

Līdz šim bija zināms, ka, ieviešot uztura izmaiņas, var palēnināt hroniskas nieru slimības  (HNS) progresēšanu, bet nebija zināms, vai veselīgs uzturs var pasargāt no šīs slimības attīstības. Lai to noskaidrotu, pētnieki analizēja līdz šim veikto pētījumu rezultātus. Analīzē iekļāva 18 pētījumus ar kopējo dalībnieku skaitu 630 108 pieaugušie, kurus novēroja vidēji 10,4 gadus. Veselīgu uzturu definēja kā daudz augļu, dārzeņu, pākšaugu, riekstu, pilngraudu, zivju un zema tauku satura piena produktu uzturā un maz sarkanās gaļas, apstrādātas gaļas, nātrija un saldināto dzērienu uzturā. Veselīgs uzturs bija saistīts ar 30 % zemāku HNS incidenci, tas bija saistīts arī ar 23 % zemāku albuminūrijas incidenci, kas ir agrīns nieru bojājuma indikators.

Pētnieki uzsver, ka šie rezultāti būtu jāņem vērā, izstrādājot HNS profilakses programmas, lai mazinātu šīs slimības radīto slogu.

AVOTS: Bach KE, Kelly JT, Palmer SC, et al. Healthy Dietary Patterns and Incidence of CKD. Clinical Journal of the American Society of Nephrology, 2019