PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Vai gaismas terapija var uzlabot garastāvokli pacientiem ar smadzeņu satricinājumu?

Doctus
Cilvēkiem ar vieglu smadzeņu traumu, kuri pakļauti agra rīta zilās gaismas terapijai, var novērot depresijas un citu smadzeņu satricinājuma simptomu samazināšanos, secināts pētījumā.

Pacientiem ar vieglu smadzeņu traumu, piemēram, satricinājumu, bieži rodas pastāvīgas problēmas, kas saistītas ar miegu, koncentrēšanos un depresiju. Ir pierādīts, ka rīta zilās gaismas iedarbība uzlabo ķermeņa miega un nomoda cikla diennakts ritmu, kas ir saistīts ar labāku miegu, labāku garastāvokli un modrību dienā.

Divkārtnepārredzamā pētījumā, kurā dalībniekus iedalīja pēc nejaušināšanas principa, piedalījās 35 cilvēki (vidējais vecums 26 gadi), kuriem pēdējo 18 mēnešu laikā bija diagnosticēts smadzeņu satricinājums. Dalībniekiem sešu nedēļu laikā katru rītu 30 minūtes bija gaismas terapija. Septiņpadsmit cilvēki saņēma zilās gaismas terapiju un 18 cilvēki saņēma placebo dzintara gaismas terapiju.

Pētījuma sākumā un beigās abas grupas pabeidza testus, lai izmērītu depresijas simptomus un citus satricinājuma simptomus, piemēram, galvassāpes, nogurumu un miega, atmiņas un koncentrēšanās problēmas.

Pētījumā atklājās, ka cilvēkiem, kuri saņēma zilās gaismas terapiju, depresijas testā bija zemāki rezultāti nekā cilvēkiem, kuri saņēma placebo gaismas terapiju. Neapstrādāti depresijas rādītāji uzrādīja ievērojamu kritumu tikai zilās gaismas grupā. Cilvēkiem, kuri saņēma zilās gaismas terapiju, depresijas simptomi mazinājās par 22 %, salīdzinot ar placebo grupu, kurā novēroja garastāvokļa pasliktināšanos par 4

Depresijas rādītāju uzlabošanās zilās gaismas grupas cilvēkiem bija saistīta arī ar citu smadzeņu satricinājuma simptomu uzlabošanos, piemēram, miega traucējumiem, nogurumu, koncentrēšanās spēju, nemierīgumu un aizkaitināmību, kamēr placebo grupas cilvēkiem šāda saistība netika novērota.

Pētnieki uzsver, ka šie rezultāti apstiprina, ka zilās gaismas terapija var būt efektīva smadzeņu satricinājuma ārstēšana bez medikamentiem un ka depresijas simptomu mazināšanās var uzlabot gan garīgos, gan fiziskos smadzeņu satricinājuma simptomus un tādējādi arī dzīves kvalitāti.

Galvenie pētījuma ierobežojumi bija salīdzinoši neliels izlases lielums un tas, ka ne katram dalībniekam bija klīniskā depresija, kas ir smagāka depresijas forma, tāpēc pētījums var attēlot ne visus cilvēkus ar vieglu traumatisku smadzeņu traumu.

Pētnieki norāda, ka, neskatoties uz ierobežojumiem, atklājumi sniedz daudz sološu pieeju ārstēšanai tiem, kuri cieš no garastāvokļa traucējumiem pēc smadzeņu satricinājuma.

 

AVOTS: American Academy of Neurology. Can light therapy help improve mood in people with concussion?. ScienceDaily, 2 March 2020.